Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

FINDIK ÜRETİCİSİNİ SEL VURDU

FINDIK ÜRETİCİSİNİ SEL VURDU
23 Ağustos 2018 - 11:14

Ordu ve ilçelerinde meydana gelen sel, yörenin temel geçim kaynağı olan fındığa büyük zarar verdi. Engebeli bir yapıya sahip olan Karadeniz bölgesinin yamaçlarındaki fındık bahçelerinde daldaki ürün yere dökülürken, şiddetli yağışın neden olduğu su akışı yere dökülen fındığı derelere sürükledi.

Ayrıca eğimli arazideki bazı harmanlardaki fındık da sel sularıyla denize kadar sürüklendi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, selden etkilenen ilçelerde fındık rekoltesinin yüzde 30’unun sele gittiğini belirterek, “Alanları görüyoruz, denizdeki, derelerdeki fındıklar belli. Selden etkilenen ilçelerdeki üreticilerimize ek bir nakdi destek ödenmesi lazım” dedi.

Ordu’da geçen hafta Ünye, Çaybaşı, İkizce, Perşembe ve Fatsa ilçelerinde etkili olan sel felaketinin ardından, fındık bahçelerinde hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Ordu’da bu yıl beklenen tahmini 200 bin ton fındık rekoltesinin üçte birinin selden etkilendiği, Ünye, Çaybaşı, İkizce, Perşembe ve Fatsa ilçelerinde normal şartlarda 72 bin ton fındık rekoltesi beklendiği belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüğü ile TZOB tarafından selden etkilenen ilçelerde fındık bahçelerinde hasar tespit çalışmaları ise devam ediyor.

DENİZDE FINDIK ADALARI OLUŞTU

TZOB Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, zararın büyük çapta olduğunu belirterek “Sel olayı olmadan önce fındık yere dökülmüştü, yağmurla birlikte derelere indi, denize gitti, fındık adaları oluştu. Bölgemizde fındığa ‘Alan Bazlı Gelir Desteği’ var, bunlar önemli ama bunların artırılması lazım. Zaten Tarım Bakanımız da açıkladı, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesini önemsiyoruz. Burada selden etkilenen ilçelerdeki üreticilerimize zararlarının karşılanması için ek bir nakdi destek ödenmesi lazım” dedi.

Fındığın selle dere ve denize gitmesinin yanı sıra bahçelerde de çok büyük çapta zararlar meydana geldiğine dikkat çeken Soydan, “Selle birlikte ne varsa gitti, arazilerde de zararlar var. Bu yıl içinde telafi olabilecek bir şey değil. Belki bir kaç sene, uzun yıllar verimden düşecek, üretici verim alamayacak. Bize göre zarar gören ilçelerimizde alanlarda, tahmini rekoltenin yüzde 30’u gitmiştir. Bu ilçelerdeki alanlarda yüzde 30 zarar vardır. Çünkü alanları görüyoruz, gerçekten denizdeki fındıklar belli, derelerdeki fındıklar belli. Derelerde toprağın altında kalanlar, denizde kumun altında kalanlar, bahçede toprağın altında kalanların gerçekten rakamları çok yüksek. Bunu da zaten görüyoruz. Bu alanlardaki bahçelerde zarar görenlerin yüzde 30 rekolteyi direkt etkiler” şeklinde konuştu.

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.