Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

TÜRK SAĞLIK-SEN’DEN DÖNER SERMAYE TEPKİSİ

TÜRK SAĞLIK-SEN’DEN DÖNER SERMAYE TEPKİSİ
03 Temmuz 2019 - 15:39

Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Fatih Galender Zengin’in katılımıyla gerçekleşen “ Döner sermaye ek ödeme sistemi” ile ilgili basın açıklaması yapıldı. Fatsa Devlet Hastanesi önünde gerçekleşen açıklamaya hastane çalışanlarının yanı sıra sendika üyeleri de katıldı.

Başkan Zengin yaptığı açıklamada, ”Türk Sağlık-Sen olarak adaletsizliği ile tahammül sınırları aşan, yok olup gitmesiyle cebimizi yakan döner sermaye ek ödeme sistemi ile ilgili sağlık çalışanlarının taleplerini uzun zamandır dile getiriyoruz. Sağlık Çalışanları bu temel sorunun çözüme kavuşturulmasını beklerken ne yazık ki idarelerin yaptıkları uygulamalarla döner sermaye sistemi katlanılmayacak bir hale gelmiş ve ne hikmetse hep sıkıntısı sağlık çalışanlarına fatura edilmektedir. İlimizde bütün sağlık kuruluşlarında ve özelikle hastanelerimizde sağlık çalışanlarının döner sermaye ödemeleri ciddi biçimde düşmüştür. Çalıştıkça kazanacaksın denilen sistemde, çalışanlar her şartta kaybetmeye başlamıştır.10 yıl öncesinin döner sermaye ek ödemesinin mumla arandığı bir dönem yaşanmaktadır.5-6 TL gibi trajikomik ödemelerle döner sermayeler adeta yok edilmiştir. Çalışanlar sabit ek ödemeye mahkum hale getirilmiştir. Döner sermaye ödemelerinde yaşanan bu kayıplar, sağlık çalışanlarının ekonomilerini bozmuş, ücretlerini eritmiştir. Son olarak geçtiğimiz aylarda yurt genelinde toplanan binlerce dilekçeyi Sağlık Bakanlığı’na teslim ederek döner sermayelere acil çözüm istemiştik. Sağlık çalışanları haklarını istemektedir. Döner sermayelerinin kabul edilebilir bir düzeye yükseltilmesi ve adaletli dağıtımın tesis edilmesi temel talebimizdir.

Döner sermaye sistemi köklü bir şekilde değiştirilmeli ve çalışanlar sistemin merkezine alınmalıdır. Sabit ek ödemeler genel bütçeden ödenmelidir.  Döner sermayeler ücret alan tüm sözleşmelilere maaşları genel bütçeden verilmelidir. İş yoğunluğu ve yükünün sürekli arttığı, dolayısıyla hem gelirin ve hem çalışanın sunduğu katkının yükseldiği bir durumda döner sermayelerinin bu şekilde yok edilmeye çalışılması son derece manidardır. Çalıştıkça artan döner sermaye ne hikmetse bizde çalıştıkça düşmektedir. Ekonomi biliminin yeni baştan yazılmasına neden olacak bu tür bir hesaplama yöntemi yapmakta idarecilerin maharetleri karşısında ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Döner sermaye gelirlerinin dağıtımında öncelik, çalışanlarının hakkının ödenmesidir. Çalışana alın terinin zamanında teslim edilmesi çok önemlidir bugün sağlık çalışanları döner sermaye ödemelerinde göre harcamalarının, kredi ve taksitlerini ayarlamaktadırlar yaşanan bu düşüşlerin sonucunda da çalışanlar mağdur olmaktadırlar. Bir çalışanın evine borcunu ödemediğinden dolayı haciz gelirse geçim sıkıntısı nedeniyle ailesindeki huzur bozulursa bunun vebali çalışana hakkını ödemeyenlerin omzundadır. Herkes iyi bilmelidir ki, düşüre düşüre döner sermayeleri yok etmek isteyenlere müsaade etmeyeceğiz rıza göstermeyeceğiz. Türk sağlık-sen olarak buradan hastane idarecilerine çağrıda bulunuyor ve çalışanın döner sermayesini yok etmek yerine adaletin sağlandığı ve emekliliğe yansıtıldığı bir düzeni sağlayın diyoruz döner sermayeler yükseltilmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır.

Döner sermayelerinde öncelik çalışanın hakkının verilmesi olmalıdır. Döner sermaye sistemi çökerken çalışanı da girdabın içine aldı ama çare aranmadı, çözüm üretilmedi. Pansuman bile sayılamayacak tedbirler büyük çözümler gibi sunuldu. Her seferinde bunların bir işe yaramadığı anlaşıldı. Defalarca bu sorunu çözün, sistem kötüye gidiyor dememize rağmen çağrılarımıza kulak tıkandı. Malum-Sen’in her toplu sözleşmede döner sermayeler 400 tl artacak şu bölümde olanlar şu kadar çok alacak lafları ile çalışanlar oyaladı, elde kalanın koca bir sıfır olduğu görüldü. Kısacası bardak doldu, sabır taştı. Biz Türk Sağlık-Sen olarak döner sermaye mücadelemizin peşini bırakmayacağız. Çalışanların mağduriyeti giderilene kadar her türlü yasal hakkımızı, tüm demokratik ortamlarda hiç çekinmeden kullanacağız. Şunu hiç kimse unutmasın; Sağlık çalışanlarının döner sermaye ile ilgili talepleri lütuf değil haktır. Ekstra istek değil olması gerekendir. Türk Sağlık-Sen olarak Sağlık Bakanlığı’na açık çağrıda bulunuyor; artık sağlık çalışanlarının sesine kulak verin. Taleplerini yerine getirin ve yeni mağduriyetlere yol açmayın. Çalışanlarının memnuniyetini artıran düzenlemelere imza atın. Hepinize teşekkür eder saygılar sunarım ”dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.