Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

Mevsimlik Tarım İşçilerine yönelik alınması gereken tedbirler konuşuldu

Mevsimlik Tarım İşçilerine yönelik alınması gereken tedbirler konuşuldu
29 Haziran 2020 - 16:54

Fındık hasat döneminin yaklaşması nedeniyle Mevsimlik Tarım İşçilerine yönelik alınması gereken tedbirler, Vali Tuncay Sonel’in başkanlığında yapılan toplantıda ele alındı.
Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, METİP Projesinden sorumlu Vali Yardımcısı Niyazi Erten, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş, İl Jandarma Komutanı Albay Tolunay Başer, İl Müdürleri, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman ile İlçe Ziraat Odası Başkanları katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali Tuncay Sonel, “Bugün, fındık hasadında çalışacak tarım işçileriyle ilgili alınması gereken tedbirlere ilişkin toplantımızı yapacağız. Fındık hasadında çalışacak işçiler konusu, bölgemiz için önemli bir konu. Yılda 15 bin civarında tarım işçisi, başta Şanlıurfa olmak üzere, Adıyaman, Diyarbakır, Osmaniye, Gaziantep illerden, fındık toplamak üzere ilimize geliyor. Onlar, ekmek parası için bölgemize geliyorlar. Bu yüzden bizim misafirimizler. Bizler de hem onları misafir gözüyle görmüş olacağız, hem de en iyi şekilde onlara çalışma ortam hazırlayacağız. Geçmiş yıllardan farklı olarak, bu yıl pandemi var. Bu salgın dolayısıyla gelecek olan kardeşlerimizin, hem sağlığına, hem yaşam şartlarına dikkat edeceğiz. Bununla ilgili gerekli tedbirleri alacağız. Bu konuda hep beraber çaba sarf edeceğiz. Bu konuda tecrübeli arkadaşlarımız var. Bu işi beraber yürüteceğiz” dedi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler de toplantıda bir konuşma yaparak, fındık hasadı için hazırladıkları “Fındık Dalda, Aklın İşçide Kalmasın” projesi hakkında bilgiler verdi. OBB Başkanı Güler, fındık hasat döneminde il dışından Ordu’ya yaklaşık 15 bin civarında mevsimlik tarım işçisi geldiğini ve bu işçilere yaklaşık 60 milyon TL ödeme yapıldığını kaydetti.
Dışarıdan gelen mevsimlik tarım işçi ihtiyacının il içerisindeki işsiz kesimlerden karşılamak üzere hazırladıkları projeyi uygulamaya koyduklarını ifade eden Başkan Güler, “Her fındık hasat döneminde il dışından gelen 15 bin civarındaki mevsimlik tarım işçisine yaklaşık 60 milyon TL ödeme yapılıyor. Bu paranın Ordu ekonomisi içerisinde kalmasını arzu ediyoruz. Ordu’nun yaklaşık 30 bin civarında işsiz insanı var. Bizim hazırlamış olduğumuz projeyle, 4 kişilik bir aile 40-45 gün fındık hasadında çalışması halinde hanelerine 28-30 bin TL civarında bir girdi sağlamış olacaklar. Bu da aile ekonomisi için önemli bir katkı olacaktır. Bu projeyle ayrıca, fındık hasadında ve bakımında uzman işçiler oluşturmayı hedefliyoruz. Şu ana kadar epey bir başvuru aldık. Bu projemizi geliştirip, yaygınlaştırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Vali Tuncay Sonel’in, toplantıya katılanların görüş, öneri ve düşüncelerini dinlediği toplantıda, Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ordu Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından birer sunum gerçekleştirildi.
METİP alanlarından sorumlu Vali Yardımcısı Niyazi Erten de, METİP alanlarında yürütülen faaliyetler ve fındıkta çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda yapılan çalışmalarla ilgili Vali Tuncay Sonel’e ve toplantıya katılanlara bilgi verdi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.