Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

Fatsa Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi’nde Yıl Sonu Sergisi

Fatsa Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi’nde Yıl Sonu Sergisi
02 Haziran 2018 - 15:23

Fatsa Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi’nde eğitim gören öğrencilerin yıl içindeki çalışmalarından oluşan eserler okul salonunda sergilendi.

Serginin açılışına ilçe milli eğitim şube müdürleri ve çeşitli eğitim kurumlarının yöneticileri katıldı.

Sergideki eserler hakkında resim öğretmeni Lale Karalı şu bilgileri verdi: “Otizmin sembol rengi mavidir. Bu nedenle sergimizin adını ‘Mavi’ koyduk. Zaten görüldüğü gibi çalışmaların da çoğunda mavi renk hakimdir. Bizim çocuklarımızın çoğu tek başına iş yapamadığı ya da yaptığı işin farkında olmadığı, bir ürünü sonuna kadar bitiremediği için, bir kağıt üzerine kalemle karalamalar yaptırmaktansa, ahşap, taş, şişe gibi farklı malzemeleri boyatarak, evdeki herhangi bir eşyayı, bu meyvelik olabilir, çaydanlık olabilir, kağıdın dışındaki her türle malzemeyi boyatıp, onların üzerinde farklı çalışmalar yaptırdık.”

Fatsa Özel EĞtim ve Uygulama Merkez i Müdiresi Seniha Dolu da okul hakkında bilgiler verdi: “Fatsa Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi 7 yıl önce 9 öğrenciyle eğitime başladı. Her yıl giderek artan öğrenci sayısı şu anda 33’tür. Fatsa’nın yanında Çevre ilçelerden Ünye’den, Korgan’dan, Kumru’dan, Çamaş’tan, Çatalpınar’dan da öğrenciler gelmektedir. Okulumuz Ordu ilinin ilk otistik çocuklar eğitim merkezi özelliğini taşımaktadır. Eğitim faaliyetlerimiz özel eğitim öğretmenleriyle devam etmektedir. Okulun şu andaki fiziki durumu yetersizdir. Ancak programa alınan yeni okulun yapımı gerçekleşince daha iyi bir ortamda eğitime devam edecektir. 25 öğretmen, 4 yardımcı personel ve 2 hizmetli ile hizmetini sürdürmektedir. Bu da öğrenci başına bir eğitici düştüğünü göstermektedir. Öğrenciler 3 yaşından başlayarak 14 yaşına kadar okulumuzda eğitim alabilmektedir.”

Psikolojik Danışman Aynur Çakır: “Okulumuzda ağır ve orta otizm öğrencileri eğitim görüyor. Bu, otizm seviyesi en üst düzeyde olanlar anlamına gelmektedir. Bunların arasında zihinsel engelliler var, bedensel engelliler var. Yalnızca ana sınıflarımızda hafif düzeyde otizmli öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerimizin ellerinden tutularak, fiziksel yardımla yaptırılmış çalışmalar sergileniyor burada. Bireysel olarak yapabildikleri bir şey yoktur. Hepsi bir öğreticinin yardımıyla yapılmıştır. Daha önce resim yaptırma girişimlerimiz oldu. Ama otizm öğrencileri bir yaptıklarını tekrar yapmayı istemiyorlar. Aynı öğrencinin bir yıl başarılı çalışmaları olurken sonraki yıla bunda gerileme olduğu görülebiliyor. Yani zaman içinde değişikliğe uğrayabiliyorlar. Otizmi bu açıdan bir davranış problemi, bir otoriteye uyum sağlayamama problemi, bizim gibi insanların normal dünyalarında var olan kuralları anlayamama problemi olarak görebiliriz. En belirgin olarak iletişim bozukluğu olarak da tanımlayabiliriz. Her yıl bu türden etkinliğimiz oluyor. Ancak Görsel Sanatlar Öğretmenimiz Lale Hanım okulumuza geldikten sonra etkinlik boyutundan daha çok somut veriler üreten, daha görseli yakalayan güzel etkinlikler yapmaya başladık.”

Engelli denince halkımız arasında akla ilk önce akraba evliliği gelir. Ancak Fatsa Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi’de eğitim alan 33 öğrencinin hiçbirinde yakın akrabalık evliliği görülmemektedir.

 

 

Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerinin resim sergisi

Fatsa Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi’nde ikinci bir sergi daha vardı.

Fatsa halk Eğitimi Merkezi’nin açtığı resim kurslarına devam eden öğrencilerin yaptığı resimlerden oluşan sergi de katılanlar tarafından oldukça ilgi gördü.

Kurs öğretmeni Lale Karalı; 240 saatlik bir kursun ardından ortaya çıkan çalışmaların sergilendiğini belirterek; “ Fatsa Halka Eğitimi Merkezi’nde gerçekleştirdiğimiz kursun sonunda böyle bir yıl sonu sergisi açtık. Sergimizin bence en önemli özelliği;  eline ilk kez fırça alan kişilerin yaptığı çalışmalardan oluşmasıdır. Demek ki insan bazen yaratılıştan var olan yeteneğini keşfedemiyor ya da ortaya çıkması için ortam bulamıyor. Sergideki eserlerden de anlaşılacağı gibi, resim konusunda doğuştan bir yeteneği olmayan kişilerin, bu kadar kısa zamanda böyle başarılı ürünler ortaya çıkarması düşünülemez. Biz, başta kendi okulumuzdaki öğretmen arkadaşlarımız olmak üzere, halkımızı resim yapma konusunda cesaretlendirdik ve ortaya bu tablo çıktı.” dedi.

Resim sergisini gezen Emekli Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Esma Zeren; sergilenen resimlerle ilgili şu yorumu yaptı: “Çok çok başarılı bir sergi gezdiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Resim yapmaya yeni başlayan, eline ilk kez fırça alan kişilerden beklenenin çok üstünde bir başarı yakalanmış. Bu arada yıllardır üniversitelerde resim öğretmeni yetiştiren bir kişi olarak şunu da söyleyebilirim: Bu tür çalışmalarda öğretmen çok önemlidir. Dolayısıyla bu resimleri yapanların başarısının yanında onları yetiştiren Lale Hanım’ın başarısını da göz ardı etmemek gerekir.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.