Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÜZERİNE BİRKAÇ SÖZ   

ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÜZERİNE BİRKAÇ SÖZ   
Ayşegül ÖZDEMİR( 63728u363637376373@gmail.com )
24 Kasım 2023 - 13:51

Bugün öğretmenler günü, başta baş öğretmen Atatürk olmak üzere bütün öğretmenlerimizin gününü kutlar, ebediyete intikal etmiş olanlara Allah´dan rahmet dilerim.

Özellikle bugün bütün öğretmenlerimizi en güzel sözlerle anıp, onlara minnetimizi ifade edeceğiz. Peki bir öğretmen neden gereklidir. Okullarda verilen bilgi başka yollardan elde edilebilir olmasına rağmen öğretmen ebeveynler çocuklarını neden okula gönderir ve yine bir öğretmene emanet ederler. Dahası Atatürk Cumhuriyet´in fikri, vicdanı ve hür neslini neden öğretmenlere emanet etmiştir. Bir öğretmenin esas görevi nedir? Nasıl ki  dans eylemi bir dansçıyla mümkünse öğretmenlik mesleği de okulla mümkündür. Peki okul neden gereklidir ve bir okul bir ev olabiliyorken bir ev neden okul değildir. Evde verilmeyen ama kendisi salt bilgi olmayan nedir?

İnsanın en önemli özelliği onun “değer” üreten bir varlık olmasıdır. Değer, sadece insan eliyle ve yine insan için, doğada olamayan bir şeydir. Doğa değerlidir ama bir değer değildir. İnsan varlığının en büyük değeri ise “devlet” tir. Büyük filozof Immanuel Kant ‘insanın en büyük başarısı devlet kurabilmesidir’ demiştir. Devlet tek başına bir anlam taşımaz, onun zımni anlamı “yasa” dır. İnsan, bir değer olarak, yine kendisi için altında yaşayacağı ve bütün insanları kapsayan yasalar üretir. Doğada yasa yoktur, orada tekdüze bir güç hakimdir, yasa insan doğasına aittir. İnsan sadece yasa üretmez, bu yasalarla güvence altına alınan başka değerler de üretir; özgürlük, eşitlik, hak, hukuk gibi. İşte öğretmenler burada devreye girerler. Onlar kurumsal bir yapı içinde, yani okulda, bireysel olanı toplumsal yaparlar. ‘Ben’, okulda öğretmeler aracılığı ile ‘biz’ olur. Okul esas olarak ‘değerin’, ‘yasanın’ öğretildiği yerdir. Bu iş kurumsal ve herkes için eşit ölçülerde yapılır. Bir ebeveyn evde çocuğuna değerleri öğretebilir ancak bunlar sadece öğüt olarak kalırlar. Ebeveyn ‘nasıl’ ı açıklar, okul ‘neden’  i öğretir. Okuldaki birey ‘ben’ değil ‘biz’ dir. Öğretmen ‘öznel’ den ‘kamusal’ a dönüşün anahtarıdır. İnsan ancak bir öğretmen aracılığı ile ve okulda kamusal bir varlık olur.

Okul bir nehir yatağı gibi öğretmense bu yatağın suyu gibidir. Hiçbir nehir yatağında köşeli taş yoktur, su bütün taşları yontar ve çoğunlukla bundan taşın da haberi olmaz.

Öğretmenler bizin baş tacımız, olmazsa olmazımızdır.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.