Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ!

KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ!
Ali ZEREN( alizeren-1@hotmail.com )
Emekli Öğretmen
11 Temmuz 2018 - 10:00

İstanbul Boğazı’nı her iki yönden geçişte “köprüden önce son çıkış” levhasını görürsünüz. Eğer o levhaya uymayıp yolunuza devam ederseniz karşıya, yani öbür kıtaya geçersiniz. Geriye dönebilmek için de ilk dönüşü ararsınız. Nerede, ne kadar zaman sonra bulacağınız da bilinmez.
İşte Türkiye bu son seçim öncesi böyle bir uyarıyla karşı karşıyaydı. Sonuçta seçmen levhaya uymadı ve köprüden karşıya geçti. Bakalım karşıda neler bekliyor, nereden geri dönebilecek, bunu zaman gösterecek.
Bir ülkenin siyasetini partiler ve onların liderleri yönlendirir.
AKP yeni bir liderle ortaya çıktı, bir başarı yakaladı ve aynı liderle başarılarını yineleyerek yoluna devam ediyor.
Geçmişte liderleriyle varlığını sürdüren, ama lider gittikten sonra tarihe gömülen partiler gördü bu ülke.
ANAP Turgut Özal’la var oldu, o gidince de yok oldu.
AP Süleyman Demirel’le yaşadı, o bırakınca yok olmaya yüz tuttu.
Demek ki bazı partiler liderleriyle var oluyor, lider değişince dağılabiliyor.

ASIRLIK PARTİ CHP

Ancak CHP Atatürk’le başlayan yolculuğuna, yüz yıla yakın bir zamandır değişik liderlerle devam ediyor. Dolayısıyla bu partide lider değişikliği partinin yok olacağı anlamına gelmiyor. Öyleyse başarılı olamayan liderlerin en sık değiştirileceği parti olmalı CHP.
Elbette bir partinin başına gelecek liderde bazı üstün özellikler aranmalıdır.
Bu düşünceden hareketle CHP Erdal İnönü gibi hem babadan referanslı, hem de dünya çapında bir bilim adamı olma özelliğini taşıyan bir lideri seçti.
Kişilik ve bilgi birikiminin tartışılması söz konusu bile olmayan bu değerli bilim adamı; “arkadaşlar ben bu işi beceremiyorum, benim yaratılışım buna müsait değil, bırakın yakamı” dedi ama çevresindekiler çeşitli şekilde onu gaza getirerek devam etmesini sağladılar. Ama bir noktaya kadar bunu başarabildiler.
Rahmetli en sonunda her türlü ısrara rağmen bırakıp köşesine çekildi, asıl işi olan bilimle uğraşmaya devam etti. Doğru da yaptı. Çünkü bilim adamı olmak ayrı bir şey siyasetçi olmak ise apayrı bir şeydi.
Sonra gene aynı partinin başına Kemal Kılıçdaroğlu gibi ekonomi, maliye konularında Türkiye’nin sayılı uzmanlarından biri geçti. Daha önce gerçekleştirdiği devlet memurluklarında da, her ne kadar siyasette yalan yanlış suçlamalara hedef olsa da, gerçekten hiçbir kötü niyet ve beceriksizlik örneği göstermeden, bütün dürüstlüğüyle görev yaptı.
Hesap uzmanlığı ülkemizde devlet memurluğunun en yüksek basamaklarından birisi hatta en üst düzeyi denebilir. Bu yüzden bu göreve Siyasal Bilgeler, Hukuk, İktisat Fakültesi gibi birkaç fakültenin mezunlarından ve çok özenle hazırlanmış bir sınav sonucu eleman alınır. Ayrıca bir kişinin bu sınava ömrü boyunca yalnızca 2 kez girme hakkı vardır. Dolayısıyla belirli fakültelerin mezunlarından bilgileri üst düzeyde olanlar ancak bu sınavı kazanabilirler. Kemal Kılıçdaroğlu ta baştan bu sınavı kazanırken bu başarıyı göstermiştir. Başarılı da bir hesap uzmanlığı süreci yaşamıştır. Dürüstlüğü konusunda da kimsenin bir laf etmeye hakkı yoktur. Ancak 10 yıla yakın bir zamandır onun tüm iyi niyet ve çabasına rağmen CHP bir adım ileri, bir adım geri şeklinde, yüzde 20 ile yüzde 30 bandı arasında, yerinde saymaktadır.
Yukarıda da değindiğim gibi bir asırlık bu partinin başına, “kel gayanın taşları” türküsüyle adı özdeşleşen, ilçemizin özgün san9atçısı Kara Hasan’ı getirseniz bile bu oy yüzde 20’nin altına düşmeyecektir.
Hani bazen; “daha iyisi yok, ne yapalım” ya da “yerine gelecek olan lider bu partiye tarihten siler” gibi bir mazeret üretmek de geçerli değildir. Öyleyse lider değişikliğinden niye korkarlar, anlamak mümkün değil.

İYİ PARTİ BEKLENENİ VEREMEDİ

Meral Akşener liderliğinde kurulan İyi Parti Muharrem İnce sahneye çıkıncaya kadar rüzgar gibi esiyormuş izlenimini verdi. Özellikle Fatsa’da Müsavat Dervişoğlu adının da etkisiyle bu rüzgarın çok şiddetli olması bekleniyordu. Bir milletvekilliği garanti gibi görünürken ikinci vekilin kazanılması üzerine çalışmalar yapılıyordu. Ama olmadı, bir vekil bile çıkaramadı.

MHP SÜRPRİZ YAPTI

MHP’nin hem ülke genelinde hem de Ordu’da ciddi bir oy kaybı yaşayacağı bekleniyordu. Kaybedilen oyun da büyük çoğunluğunun İyi Parti’ye kayacağı sanılıyordu. Bu düşünceden hareketle Ordu’da vekil çıkarması beklenmiyordu.
Hem ülke çapında, hem de Ordu’da bu beklentileri aşan MHP bu seçimlerin sürpriz partisi oldu. Barajı aşmasının çok zor, hatta imkansız bile olduğunu tahmin edenler vardı, yanıldılar.
Bu arada, AKP’nin 301 oy çoğunluğunu elde edememesi nedeniyle kilit parti durumuna gelerek ülkenin bundan sonraki yönetimine yön vermek gibi tarihi bir görevi de üstlenmiş oldular.

MECLİSTE BU DÖNEM FATSALI YOK

Seçilen 6 milletvekili arasında geçen dönemde olduğu gibi bu dönem de Fatsalı yok.
AK Parti vekili olan Ergun Taşçı Fatsa’nın İslamdağı Beldesi’nde doğmuş, ilköğrenimini orada tamamladıktan sonra Ordu İmam Hatip Lisesi’nde okumuş. Fatsa’yla nüfus kayıtları dışındaki bağı nedir bilmiyorum, ama ne derece Fatsalının aradığı Fatsalıdır bilmiyorum.
Yani Fatsa sokaklarında dolaşırken vatandaşın karşıdan görünce merhaba demek için koşacağı ve herkes tarafından kucaklanacak olan kişi midir acaba?
İş böyle olunca; her ne kadar Ordu milletvekili olmasa da Fatsalı olması nedeniyle Müsavat Dervişoğlu ile teselli bulmaktan başka elimizden bir şey gelmiyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.