Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

ÖNCE İYİ SONRA KÖTÜ OLUR

ÖNCE İYİ SONRA KÖTÜ OLUR
Ali ZEREN( alizeren-1@hotmail.com )
Emekli Öğretmen
15 Eylül 2018 - 11:13

Her şeyin iyisi de, kötüsü de vardır, insanın da…
İyi ve kötü sıfatları her ne kadar göreceli bir kavram olsa da, yani kişiden kişiye farklılık gösterse de, çoğunluğun yargısı geçerli kabul edilir.
Öyleyse bir kişi hakkında bir yargıya varabilmek için iyi gözlemlenmeli, iyi değerlendirilmeli ve ondan sonra bir yorum yapılmalıdır.
İlk karşılaşmada bir kişi için böyle bir yorum yapmak söz konusu olamaz. Zaman içerisinde kişinin düşünceleri ve davranışları ortaya çıkınca kademe kademe bir sonuca ulaşılabilir.
Bir kişi hakkında ilk görüşte, fiziksel yapısı ve kıyafeti ile ilgili bir yorum yapabilirsiniz. Dünya görüşü, karakteri, davranışları hakkında pek fazla bir şey söyleyemezsiniz.
Bir arada geçen zaman içerisinde bu yönlerini inceleyip görüşünüzü ortaya koyabilirsiniz. Ancak bu görüş başlangıçta hep iyi yönleriyle göze batar. İlk izlenimleriniz sorulduğunda o kişi hakkında iyi şeyler söyleyebilirsiniz. Ama daha sonra, söylediklerinizle ters düşen olumsuz yönlerini de dile getirebilirsiniz. Burada bir sorun yoktur. Çünkü; “ne bileyim ben, gerçek yüzü sonradan ortaya çıktı” şeklinde bir savunma hakkınız vardır. Dolayısıyla da, önceki düşündükleriniz veya söyledikleriniz sizde, ‘tükürdüğünü yalamak’ gibi bir pişmanlık duygusu uyandırmamalıdır. Zaten insanların önce iyi yönleri görülür, gerçek yüzleri daha sonra ortaya çıkar.

ÖNCE KÖTÜ, SONRA İYİ OLMAZ
İşin tersine gelince…
Bir kişi hakkında önce olumsuz şeyler söyleyip, “yaramaz adam, sahtekarın tekidir, güvenilmez,” şeklinde sözler sarf edip, hakaret sınırlarını zorlayıcı yorumlar yaptıktan sonra, onunla can ciğer kuzu sarması olmak, ona övgüler yağdırmak, göklere çıkarmak, ne mantıkla, ne de ahlakla bağdaşır.
Hatta insanın, böyle bir durumda o kişinin yüzüne bakmaya utanması, başı dik gezememesi gerekir.
Günümüzde bu tür yanlışlıklara düşüldüğünde savunma olanağımız da yok gibidir. Çünkü her şey kayıt altına alınmaktadır.
Bir kişi hakkında övgü dolu sözler sarf ederken biri çıkıp da eski kayıtları karşınıza dikerse kendinizi savunamazsınız.
Öyleyse bir kişi hakkında çok iyi değerlendirme yapmadan bir yargıda bulunmak yanlıştır. Daha sonra bu, aleyhinize kullanılacak bir belge olarak karşınıza çıkabilir.
Siyasette çok karşılaştığımız bir durum olduğu için şöyle bir irdeleyelim dedik…

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.