Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

BASINDA ULUSAL VE YEREL FARKI

BASINDA ULUSAL VE YEREL FARKI
Engin YARAN( engin.yaran@hotmail.com )
08 Mart 2019 - 19:22

Gazetecilik zor iştir.

Fatsa gibi çok büyük sayılmayan bir kentte gazetecilik yapmak yani yerel basın mensubu olmak daha da zordur.

Hele hele imtiyaz sahibi olarak gazetecilik yapmak en zor iştir.

Gözlemlediğim zorlukları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Gazetecilik denince aklımıza, halkın her türlü olaydan haberdar edilmesi geliyor. Ancak Fatsa’da ya da küçük yerlerde bazı olayların herkes tarafından bilinmesi, herkesin hoşuna gitmeyebiliyor. Belli bir alanda gelişen olaylar orada bulunan, olaya karışan veya tanık olanlar tarafından bilinirken, bu haber olarak bir gazetede çıkınca artık herkes tarafından bilindiği kabul edilir. Haliyle bu da o olayda kusuru veya suçu olanları rahatsız ediyor. Bu haberi yapan gazete veya gazeteci o kesim tarafından sevilmezler listesine alınıyor.
Ulusal basında bu tür olaylar çok geniş bir yelpazede geliştiği için o kadar etkili olmayabiliyor. Ancak yerelde herkes birbirini tanıdığı ve her gün birbirinin yüzüne baktığı için etkisi daha keskin oluyor. Gazeteci bir haberi yaparken birilerini kırmak veya küstürmek gibi bir düşünceye kapılırsa haber yapacak konu bulmakta güçlük çeker.

Ulusal gazeteleri açıp şöyle bir göz gezdirmek gibi bir alışkanlığı olmayanlar bile yerel bir gazetede kendi yöresinden bir şeyler görmek ister ve fırsat buldukça bir göz atar. Bu noktada yerel gazeteler daha bir önem kazanmaktadır. Öyleyse yaşatılması için küçük çapta bir destek gerekmektedir abonelik gibi.

İlçemizde ki esnafların %20’isi en az bir yerel gazetemize abone olsa, gazetelerin varlıklarını sürdürmeleri için yeterli olur.

İşte bu kadar güçlükler içinde bir gazete çıkarmaya başladık ve büyük de beğeni topladığımızı görüyoruz.

Uzun sözün kısası; yerel gazetelerin sizin haberinizi yapmasını, gerçekleştirdiğiniz bir aktiviteye yer vermesini istiyorsanız, bu gazetelerin yaşamasına muhakkak karınca kararınca bir katkıda bulunun.

AYRIM YAPMADIK YAPMIYORUZ
İçinde bulunduğumuz şu seçim atmosferinde, siyasi partilerin haberlerine, elden geldiğince aynı mesafede kalarak, yer vermek istedik ve istiyoruz. Ama gene de bazı adaylarımız ya da adaylarımıza yakın isimler, diğer partinin adayının haberinin yapılmasını, o adayın desteklenmesi gibi değerlendiriyorlar ve bazı gazetelere cephe almak gibi, seçime katılan mantıklı bir kimsenin yapmayacağı bir hataya düşüyorlar. Zaten sayısı bir elin parmakları kadar sınırlı olan yerel basının bir bölümünü küstürdüğünüz zaman, izlenmesi kaçınılmaz olan, en önemli çalışmalarınızda bile, ortada basın mensubu göremezsiniz.

Buradan bir göndermede bulunmak istiyorum. Önümüzdeki yerel seçime daha 3 haftadan fazla bir zaman var. Bu süre içinde köprünün altından çok sular akacaktır. Şu anda bulunduğunuzu hesapladığınız yerin değişebileceğini göz ardı etmeyin. Sonra da “nerede hata yaptık” türküsünü lütfen söylemeyin.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.