Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

Yerel Medya Halkın Dili, Kulağıdır!

Yerel Medya Halkın Dili, Kulağıdır!
Engin YARAN( engin.yaran@hotmail.com )
10 Ağustos 2019 - 12:23

Ahmet Becioğlu’nun yazdığı “Bilinmeyen Yönleriyle FİKRİ SÖNMEZ” adlı kitabı okudum. Fikri Sönmez döneminde Fatsa’da belediye hoparlöründen meclis toplantıları sesli olarak yayınlanıyormuş. Çok ilginç… İstanbul ve Ankara gibi bazı belediyeler günümüz iletişim teknolojisinin imkânlarıyla görüntülü olarak da meclis toplantılarını sosyal medya ya da resmi internet sitelerinde yayınlanmaya başladılar.

Bu büyükşehirleri hayranlıkla izlerken en büyük atak İzmir Büyükşehir Belediyesinden geldi. Bu uygulamaya daha değişik bir boyut kazandırarak meclis toplantı tutanaklarının yerel gazetelerde ilan olarak yayınlanması konusunda uygulama başlatmayı hedefledikleri açıklandı. Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, yerel basının çok önemli görevler icra ettiğini ifade ederek, “Alacağımız bir kararla belediye meclis tutanaklarının yerel gazetelerde yayınlanmasını istiyoruz. Bu konuda bir çalışma başlattık. Bu çalışma yakında tamamlanacak. Böylelikle hem şeffaf yönetimin bir şartını daha yerine getirmiş olacağız, hem de çok ağır ekonomik zorluklar yaşayan yerel basınımıza bir katkımız olacak” diyor.

Başkan çok önemli bir konuya değiniyor. Çünkü yerel gazeteler küçük yerleşim birimleri için vazgeçilmezdir. Hiç okuma alışkanlığı olmayanlar bile, herhangi bir yerel gazete gördüğünde eline alıp şöyle bir bakar, kendisinden veya çevresinden bir şeyler arar, bulur ve okur.

Ama yerel gazetelerin yaşamını sürdürmek için nasıl sıkıntılar çektiğini herkes bilemeyebiliyor. Gazeteciler (Davetiye, irsaliye, fatura, afiş, el ilanı vs.) işleriyle belirli aralıklarla çıkardıkları gazetelerine bir kaynak oluşturmaktadırlar. Her ne kadar gündeme getirilmek istenmese de çok daha kaliteli hizmet yapabilmek için ekonomik bir desteğe her zaman ihtiyaçları vardır. Üzerine bir de sosyal medya cengâverleri eklenince iyice arayış içerisine girmişlerdir. Sosyal medyada herkes gazeteci olmuş, alıntılarla yapılan ve takipçilere kısa bilgiler vererek yerel medyanın işlerine ortak olmuşlardır. Kendilerine ait bırakın bir basılı yayını web siteleri dahi yoktur. Neden? Çünkü para vermek istemezler. Ceplerinden çıkacak her türlü paraya çok üzülürler. Gazeteciler vergiye tabiidir, kazandıkları paraların vergilerini öderler, kira öderler, personellerinin maaşlarını öderler, oda kayıtları vardır. Bunların aidatlarını öderler ama bu sosyal medya cengâverleri bedavadan para kazanırlar. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının bu konuda bir çalışması muhakkak olacaktır diye düşünüyorum. Bu arkadaşlarımızı da vergi, kira, maaş ödeyerek aynı şartlar altında çalışmaya davet ediyorum.

Konuya dönecek olursak işte İzmir Belediyesi bu sorunu dikkate almış, yerel medyaya destek olmak için böyle bir uygulama başlatma yolunu seçmiş ve çok da iyi yapmış.

Belediyeler siyasi kuruluşlardır. Seçilmeden önce seçmenine verdiği sözleri tutup tutmadığı gerçekleştirdiği hizmetlerle görüntülenecektir.

Belediyelerin büyük çoğunluğu, hatta neredeyse tamamı duyurularını, kentin en işlek yerlerine boy boy billboardlar üzerinde görsel olarak sergilemektedir. Bu resimli ilanların hazırlanması için harcanan, hiç de küçümsenmeyecek olan paralar vardır. Ayrıca bu billboardlar ticari kuruluşlara kiralanabilir. Kiralamadıkları için de önemli bir gelir kaynağını yok ediyorlar. Gerçekleştirdikleri çalışmaları böyle masraflarla halka ulaştırmak ticari kuruluşların görevidir. Ancak ticari kuruluşlar daha fazla iş yapıp, daha fazla para kazanmak amacıyla böyle bir yöntem sergileyebilir. Hâlbuki belediyeler ticari kuruluş değil hizmet kurumudur.

Bunun için de, yukarıda sözünü ettiğim gibi, yerli halk tarafından mutlaka okunan yerel gazetelerle bunun duyurulması en güzel uygulamadır diye düşünüyorum. Böylece o gazetelerin çektiği sıkıntılara da bir nebze çözüm getirilmiş olur. Ayrıca güzel de bir arşiv yapılmış olur. Billboardlarda kaldığı sürece mesaj yerine ulaşıyor fakat gazete ilanlarında bir arşiv oluşuyor ve okurların hala eski sayılara ulaşma imkânları vardır.

Geçtiğimiz yerel seçimde ciddi bir oy alarak seçilen Büyükşehir Belediye Başkanımız ile partili partisiz büyük bir seçmen kitlesinin desteğini arkasına alarak seçilen Fatsa Belediye Başkanımızdan bu yaraya parmak basmasını bekliyorum. Bu konu, Fatsa’da yayın yapan diğer gazeteci arkadaşlarımın da ortak şikâyetidir aslında…

***

24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramı

Türk basınında sansürün kaldırılması sonrası kutlanmaya başlanan “24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramı” sebebiyle arayan, soran, kutlama yayınlayan, çiçek gönderen herkese teşekkür ediyoruz. Özellikle yerel basın çok farklıdır ulusal basınla asla kıyaslanmamalıdır. Herhangi bir kişi, yerel bir gazeteyi eline aldığında muhakkak kendisinden birşeyler arar. Gözleri mutlaka bir tanıdığına denk gelir. Arar, bulur, okur ve okutur.
Zor şartlarda görev yapan tüm gazeteci arkadaşlarımın bayramını kutlarım.

***

Yiğidi Öldür Ama Hakkını Yeme

Fatsa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ve Fatsa Madeni Eşya Sanatkârları Odası Başkanı Ayhan Baş’ı ilçemizde herkes tanır. Kişi, başkan ile bir araya gelip sohbet etmemiş bile olsa muhakkak göz aşinalığı vardır. Bilindiği üzere Ayhan başkan uzun süredir bu kurumların başında. Uzun süredir takip ediyorum sayın başkan herkese o kadar alçak gönüllü yaklaşıyor ki takdire şayan. Hatta oda seçimlerinde karşısına rakip olan insanları bile o kadar mütevazı karşılıyor ki elinden geldiğince yardımcı oluyor. “Rol yaparak seçim yatırımı yapıyor” derseniz evet ihtimal verebilirim ama ben o samimiyeti gözlerinde görüyorum. Çevremde, “Başkan hangi seçime girerse girsin oyumu ona vermeliyim” diyen o kadar fazla kişi var ki.

Burada değinmek istediğim çok önemli bir konu var. Makamlar geçicidir, insan biriktirmek gerekir. Ayhan başkan tıpkı Etem başkan gibi insan biriktiriyor. Davet eden düşmanı bile olsa üzerine vazife almış gibi muhakkak o kişinin davetinde yer alıyor. Cenaze kaçırmıyor. Halkın arasında sürekli… Bize ise onu daha iyi yerlerde görmek temennisi kalıyor. Mesela Ordu Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanlığı gibi… Çünkü her zaman yenilik dinamiklik getirir.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.