Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

Temizlik İmandandır!

Temizlik İmandandır!
Engin YARAN( engin.yaran@hotmail.com )
30 Aralık 2019 - 0:00

Temizlik dinimizin olduğu gibi uygar insan olmanın da temelidir. Bu tanımın altında ruhen temizlik yattığı gibi bedensel temizlik de söz konusudur.

Ruh temizliği konusunda kişiye kendisinden başka birinin çok etkileyici olması kesinlikle beklenemez. Fakat beden temizliği çevrenin olanaklarıyla yakından ilgilidir.

Herkes evindeki temizlik konusunda özgürdür, iyi veya kötü bunu yerine getirir. Ancak insanların toplu olarak kullandıkları lavabolar, tuvaletler bulunduğu kurum veya yönetimlere bağlıdır. Büyük kentlerde bu görev belediyelere düşerken, ilçemizde olduğu gibi birçok kent merkezinde camiler dışında tuvalet bulmak oldukça zordur ve bilindiği üzere de cami tuvaletleri ücretlidir. Vatandaş her namaz sonrası hiç karşılık beklemeden bağış yaptığı bir caminin tuvaletine ücret öderken incinmektedir. Cami yönetimlerini dinlediğinizde haklı olarak tuvaletlerin temizliği için belli bir ücret ödediklerini dile getirmekteler.

Bir çok kentte örneklerine rastladığımız ücretsiz tuvalet imkanı ilçemizde de olsa herkesin hoşuna gider diye düşünüyorum. Bu konu üzerinde durulması gereken bir konudur. Geçtiğimiz günlerde ziyaretimize Avni Uzun isimli bir vatandaş gelerek bizlere uzun uzun bu konuda şikayetlerini anlattı. Sonra biraz çevremden bilgi aldığımda herkesin bu durumdan şikayetçi olduğunu öğrendim.

Bu durumdan Fatsalılar şikayetçidir. Çözüm nasıl olmalı? Basın mensuplarının sorunu aktardıkları gibi çözüm konusunda da fikirlerini yazarak yardımcı olmaları gerekmektedir diye düşünüyorum. Suçlayarak değil, tüm haberler/makaleler çözüm odaklı olmalı. (Bence)
Fatsa Belediyesi, kendisine ait mevcut (tam sayısını bilmiyorum) genel tuvaletler ile birlikte merkezde bulunan camilerin tuvaletlerinin temizliğini yapmak için bir kaç personel ayırabilir ve o personellerin görevini layıkıyla yaptığını denetleyebilir. “Fatsa’da her sorunun muhatabı biziz” diyen belediye başkanımız sayın İbrahim Etem Kibar bu konuyu muhakkak dikkate alacaktır. Çünkü ‘Halka hizmet, Hak’ka hizmettir’ Ücretsiz tuvalet örneklerini birçok kentimizde görüyor/duyuyoruz. Dilerim bundan sonra biz de o görülen ve duyulan kent merkezlerinden biri oluruz.

“Yabancıya %25, Engin Yaran’a %20”
Özel Sanayi Sitesi eski Başkanı Yusuf Kaynar’ı tanıyanlar bilir… Yusuf abi o kadar sempatik ve enerji doludur ki çevresindekiler bundan ziyadesiyle faydalanırlar. Biraz da argo konuşuyor olması sebebiyle sanayi sitesinde ilgi odağıdır. Sadece o’nun argo konuşmasını duymak için bir sürü insanın işi olmasa bile muhakkak ziyaretine gittiğini biliriz.

Geçtiğimiz gün aracıma kışlık lastik almak için Yusuf abinin yanına gittim. Liste fiyatı 357 lira olan lastiği bana %20 indirim ile 285 liradan sattı. Ödememi yaptım faturamı aldım ve lastiklerin değişmesini beklerken dikkatimi çekti benden sonra gelen herkese liste fiyatının üzerinden %25 indirim yaparak satış gerçekleştiriyor. Bakıyorum her müşteriye %25 üzerinden indirim veriyor. “Yusuf abi hayırdır benim siparişimden sonra kâr payını mı düşürdün? Bari ben gittikten sonra yapsaydın bu indirimi” dediğimde cevabı her zamanki gibi herkesi güldürdü. Yusuf abi derki; “Engin %25 indirim yaptığım adamlar bana senin kadar sık gelmiyor. Bana senin kadar iş yapmıyorlar. Kartvizitten tut tabelalara kadar sen bir dünya iş yapıyorsun. Onlar çayımı içmezler, yemeğimi yemezler, klimamdan istifade etmezler… Benim sana hiç indirim yapmamam lazımdı”

Başladık gülmeye tabiki. Allah, Yusuf abiyi gülmekten ayırmasın, uzun ömürler versin.

“Bolaman’ı Unutmak Mümkün mü?”
Bolaman esnaflarından Ergün Ticaret’in sahipleri Mehmet Ali Ergün ve Sinan Ergün ile uzun bir aradan sonra ilk defa işyerlerinde oturup sohbet ettik. İki abimizide çok sever sayarım. Ara ara muhakkak görüşür hasbihalde bulunuruz. Mehmet Ali ağabey Bolaman’ı unutma gazetede muhakkak bir köşe hazırlamalısın dedi. Haklı bir sitem ile karşılaştım. Bolaman’ı unutmak mümkün değil. Benim mesleğe başladığım yer, köyüm memleketim… İlk fırsatta Bolaman için güzel bir köşe planlaması yaptık.
Şimdiden yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlar, 2020 yılının tüm güzelliklere vesile olmasını temenni ederim. Önümüzde ki sayıda görüşmek üzere…

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.