Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

Leonardit ve Jips

Leonardit ve Jips
Dadyan Arslan ÇIĞTAY( dadyanarslan@gmail.com )
28 Aralık 2020 - 21:43

Pandemi hayatımıza öyle bir girdi ki, her şey değişti. Değişenlerin başında, yaşadığımız çevre ilk sırayı alıyor. Köye dönüş yoğun bir şekilde sürüyor. Mahsul para edince, İnsanımız toprağa ve tarıma daha fazla kaynak ayırır oldu. Fındığa eskiden yılda bir defa yazlık azotlu gübre atarken, şimdi sonbahar, kış, erken ilkbahar, geç ilkbahar, yaz, hasat öncesi ve sonrası bakımları girdi hayatımıza.

Bu zamana kadar yazlık gübreyi topraktan serpme olarak uygularken, kışlık gübre ve yaprak gübreleri de olduğunu öğrendik.

Toprak tahlili yaptırmanın, tahlil neticesine göre gübreleme yapmanın önemini de tecrübe ettik.

Bütün bu gübre çeşitlerinin yanında, üreticilerimizin talebi ve önerileri doğrultusunda, bilgi dağarcığımın tozlu raflarında kalmış iki ayrı madde gün yüzüne çıktı.

Mesleğimle alakalı ilk gazete yazımı Toprak düzenleyicilere ayırmak istedim. Özellikle ikisine. Leonardit ve Jips.

Toprak düzenleyiciler nelerdir, ne işe yarar, neden ihtiyaç duyulur, ham maddesi nedir, tarımda nasıl kullanılır?

TOPRAK DÜZENLEYİCİLER
JİPS
Toprakta çok yoğun ekim ve gübreleme yapmak, zamanla toprağın yorulmasına ve yıpranmasına, dolayısıyla toprağınızın veriminin de düşmesine sebep olur. Verimliliği kaybolan toprakları eski verimli günlerine getirebilmek için, toprak düzenleyici ürünlerle toprağı beslemek şarttır. Toprağa kolayca karıştırılan doğal toprak düzenleyiciler, kaliteli ve bol tarımsal üretim yapılabilmesi için kesinlikle kullanılmalıdır.
Jips Madeni, toprağı düzenleyen, iyileştiren, toprağın verimini ve kalitesini arttıran, toprağınızın aşırı tuzlu ve kireçli durumunu bertaraf eden en önemli doğal toprak düzenleyicilerdendir.
Jips kullanılan topraklarda tuz ve kireç azalmakta, yıpranmış topraklar düzenlenerek ıslah edilmektedir. Toprak gevşemekte, su tutuculuk özelliği artmaktadır. Toprağın pH dengesi sağlanmakta, kalsiyum ve kükürt zenginleşmesi sağlanmaktadır.
Jips üretimi, zorlu bir iştir. Toprak, özellikle aşırı yoğun ekimler ve aşırı gübreleme sonrasında yorulur ve yıpranır. Böyle durumlarda toprağın verimliliği düşeceği gibi, alınan mahsullerin ciddi anlamda kalite kaybına neden olur. Bu nedenle toprağı yeniden canlandırmak, onu eski verimli haline tekrardan döndürebilmek için toprağın kaliteli ıslah edicilerle beslenmesi gerekmektedir.
Çiftçilerimiz topraklarına Jips Eker, Jips aslında en kaba tabiri ile, çökelti kayalar içerisinde ilk olarak çökelen minerallere verilen genel isimdir. Bir anlamda maden tuzu olarak tanımlanabilir. İngilizce de ise GYPSUM olarak yazılır.
Jips Kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat tır ve tarımsal alanlarda kullanımı günden güne yaygınlaşmaktadır. Esasen, tabiri caizse, toprak düzenleyiciler sınıfının efe si jips ‘tir. Ülkemizde jips satan firmalar var, tabii jips alırken saflık derecesi önemli bir kriter, bu kritere dikkat etmek gerekiyor. Türkiye Jips yatakları açısından çok zengin bir ülkedir.

LEONARDİT
Leonardit nedir; Leonardit genel kanı itibariyle kömürün olmamış hali diye bilinmektedir.
Leonardit siparişlerinizde, Leonardit adı altında kömür tozu niteliğinde, aktif olmayan, yani toprağınızla etkileşime girmeyen ve veriminizi arttırmayan ürünleri tercih etmemeye özen gösteriniz. Aktif Leonardit kullanmaya çalışınız.
Aktif olmayan Leonardit ürünlerini kesinlikle almayınız ve toprağınıza uygulamayınız. Aktif olmayan, yani bazik ortamda çözünmeyen Leonardit satın aldığınızda toprağınızın karbon miktarı artacaktır. Bu durum, toprağınızın verimini artırmak yerine aksi yönde sonuçlar doğurabilir.
Bu yazımızda, son günlerde gündemimizi yoğun bir şekilde işgal eden iki toprak düzenleyici olan JİPS ve LEONARDİT hakkında bilgi vermek istedim.
Bunlardan başka Zeolit, Potasyum Humat, Turba gibi madenler de mevcuttur. Detaylı bilgileri Ziraatçinize sorabilirsiniz.
Bol ve Bereketli bir sezon geçirmeniz dileğiyle…

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.