Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

YIPRATMA, YIPRANMA!

YIPRATMA, YIPRANMA!
Yiğithan KAYTAZ( Kaytaz_yigit@icloud.com )
18 Nisan 2021 - 13:54

Ülkemizde artan “Covid 19 “vakaları ile vücudumuza haliyle normalin çok üstünde yüklendik ve sonuç olarak bu durum bizi bir takım kaygılara sürükledi.

Bunların başında ,çoğumuzun da bildiği gibi; “Anksiyete”(Kaygı Bozukluğu)Ve “OKB”(Obsesif Kompulsif Bozukluk)yer alıyor.

Öncelik olarak Anksiyeteden kısaca bahsedecek olursak :Kişinin, anlık olarak bir endişeye kapılma ve ortada hiçbir neden yokken göstermiş olduğu normalin dışında bir reaksiyon dizgesidir.Bu gibi durumda kişi kendini üç tehdit unsuru altında hisseder bunlar ;delirme,ölüm korkusu ve kalp krizi geçirme korkularıdır. Şüphesiz bu unsurların hiçbiri gerçekleşmeyecek fikirlerdir.Bu hastalığına sahip kişiler endişelerini ,duvara çarpmaya hazır bir araba olarak görürler, fakat duvar aslında hiç yoktur.

İkinci ana etmen maddesi” OKB “(Obsesif Kompulsif Bozukluk) bu hastalık anksiyete ile birlikte %85 oranında bir yol kateder ve çoğu zaman “OKB “bir kaygı bozukluğundan doğar .Peki” OKB “nedir “OKB “halk diliyle ve İslami kaynaklar literatürüne göre bir vesvese hastalığıdır.”OKB”hastalığını “Obsesyon” ve “Kompulsiyon”olursak inceliyecek olursak kişinin zihnindeki rahatsız edici düşüncelere “Obsesyon “ bu düşünceleri rahatlatmak amacıyla eylemde bulunmaya ise “Kompulsiyon”denir.Bir örnek verecek olursak “Ayağını dört kez yere vur yoksa ölürsün “Bunun gibi daha çok örnek sıralayabiliriz unutmamak gerekir ki herkesin Obsesyonuve buna ayak uydurduğu Kompulsiyon türü farklıdır. Yapılan araştırmalara göre bu hastalığın Türkiye’de yaklaşık üç milyon kişide olduğu tahmin ediliyor.

Hastalığın tedavisi 6 ay ila 12 ay arası veya daha fazla sürebiliyor.

Kökenlerinin ise nerden geldiği tam bilinmemek ile birlikte daha çok ; disiplinli, katı kuralcı, bilgin, mükemmelliyetçi, aşırı titiz baskı görmüş ve İslamiyetine düşkün kişilerde görmek daha mümkün.İlk başta da belirttiğimiz gibi vücudumuza fazla yüklenmeyelim, çünkü bu durum yukarıda belirttiğim hastalıklara davet çıkartabilir.Yani kaygılarımızı daha çok ortaya çıkarabilir.

Şunu da unutmadan söyleyeyim hiçbir şey sizden önemli değil ve elimizden geldiğince “Covid 19 “süreci kapsamında vücudumuza da fazla yüklenemeden temizlik kurallarına riayet edelim.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.