Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

FATSA FENER ADASI KİMİN FİKRİYDİ?

FATSA FENER ADASI KİMİN FİKRİYDİ?
Haluk Ekiz( halukekiz@gmail.com )
20 Mayıs 2022 - 0:04

“Ramazan Bayramında Fatsaya esnafla bayramlaşmaya gelen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız;
– – Yakın zamanda Fatsaya müjdelerimiz olacak dedi,.
Elbette meraklandık ve bir Fatsalı olarak araştırdık.
Müjdelerden birine EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) ‘Web sitesinden ulaştık.
Konu şu ;
Üzerinde yanıp sönen bir fenerle yıllardır gemicilere, ekmeğini denizden temin eden tekne ve kayıkçılara rehberlik eden ve uzaktan Fatsaya bakarak Karadenizin hırçın havasına ve dalgalarına direnen FATSA ADASI, farklı bir görüntü ve kimliğe BÜRÜNDÜRÜLEREK karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.
Fikir kimin, Fatsalıların ve konuya vakıf uzmanların görüş, öneri ve raporları mevcut mu bilinmez ama buraya günübirlik gidilerek gezinti yapmak adına ADA İHALEYE VERİLMİŞ.
Evet, YANLIŞ duymadınız, verilmiş ve ihale 22. 04.2022 de sonuçlanmış.
İhalenin kimler tarafından alındığı ve bedelinin ne kadar olduğu bilgisine şu an için ulaşamadık.
Fakat bizi ilgilendiren ve ilgilendirmesi gereken, Buraya planlanan yapının durumu.
ADA , tahminimce eski doğal görüntüsünü ve özelliğini tamamen kaybedecek.
Nasıl mı?
İhale detaylarına göre;
__ 7 BİN TON DEMİR,
__ 875 BİN M3 BETON,
__ 3,000 M2 SAC
__ 560,000 BİN TON (50 ile 200
kglık) DOLGU BETONU olarak
başlıca inşaat malzemeleri bilgisine ulaştık.
Kalıplara dökülerek elde edilen ve ortalama 3.000 adet dalgakıran görevi yapacak bu malzemeleri hayal ederek ortaya nasıl bir ADA çıkacağını sizler hesap edin.
Gelelim şimdi kuşku, endişe ve acabalarımıza!
Balıkçı KAPTAN ve REİSLERDEN , Denizi kendine vatan eden ve ekmeği için gece gündüz rızkını arayanlardan aldığımız bilgiler ışığında, Fatsanın ADA çevresi ve Bolaman havzası BALIK YATAKLARI ve ÇEŞİTLİLİĞİ açısından çok zengin.
ADA ile YENİPAZAR ARASI’nda kalan bölümde çok derin balık kuyuları olduğu, bunların YUMURTLAMA ALANLARI ve Adanın etrafındaki kayalıkların adeta bir üreme merkezi olduğu biliniyor.
Aşırı bir IŞIK yoğunluğu da balık yuvalarını olumsuz etkiliyor.
Ayrıca, Kefal, Levrek, Mavruşgil, Mezgit, İstavrit balıklarının ve Hamsinin bile bu kayalıklardan, üreme ve çoğalma konusunda faydalandıkları biliniyor.
Öte yandan, Martılar ve çeşitli deniz kuşlarının Perşembe HOYNAT ADASI ile FATSA ADASI’nda yumurtlayıp yavru yaptıkları da verilen bilgiler arasında.
Daha da düşündürücü ve tehlikeli bulduğumuz duruma gelince,
Adaya karar verilen yapılaşma sonucunda, Buraya gidip, zaman geçirmek isteyen insanların, gelişigüzel yaptıkları yolculuk esnasında KARADENİZİN hırçın dalgaları ve rüzgarlarına yakalanmaları sonucu, kayıkların ALABORA olarak boğulma, kaybolma riskini KİM ÜSTLENECEK?
Bir kayık bulup, Felekten bir gece çalmak için adaya doğru açılan birkaç arkadaşı, bir fırtına, poyraz sonucu, KENDİNİ RİSKE ATIP ADAYA KURTARMAYA gidecek (tabii gidebilirse) BABAYİĞİT kim olacak?
Son olarak, Bugün böyle POPULİST HİZMETLERE ilgi duyanlar, Yarınlarda görevlerini bıraktıklarında, yerine gelecek olanlar aynı hassasiyeti göstermezlerse bu yatırım ve harcamaların vebali kime yazılacak?
Eğer OLUR MU ÖYLE ŞEY diyecek olursanız,
Bir zamanlar bizlere Elekçi Parkında SANDAL SEFASI rüyası gördürenler şimdi YOKLAR, Sandallar da YOK. Hesap veren de yok,
Merakımız şudur!
Bu proje, Denizcilerden,Deniz Bilimcilerden, İlgili Üniversitelerden velhasıl BİLMESİ GEREKENLERDEN Görüş ve Olur aldı mı?
Lütfen bilgisi olanlar bizleri aydınlatsın.
Herkese Selam,
Herkese Saygı.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.