Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

TARİKAT VE CEMAAT DESTEKLİ SİYASET

TARİKAT VE CEMAAT DESTEKLİ SİYASET
Muharrem Dürümlü( muharremdurumlu@gmail.com.tr )
19 Mayıs 2023 - 13:12

 

 

Türkiye günlerdir 6 yaşındaki bir çocuğun, tarikat mensubu babası tarafından 29 yaşındaki bir müridiyle evlendirilip yıllarca tecavüz edilişini konuşuyor.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel, öz kızı ile müridi Kadir İstekli arasında imam nikahı kıydırmış, Gazeteci Timur Soykan’ın haberinde insanı isyan ettiren ayrıntılar var.

Çocuğun 14 yaşındayken kanamaları olunca annesiyle gittiği doktorun cinsel saldırıyı anlayarak polise haber vermesiyle savcılık soruşturma başlatmış fakat uydurma belgeler düzenlenerek soruşturma kapatılmıştır.

Haykırarak soruyorum: Bu kaçıncı tarikat ve cemaat dehşeti?!

Yakın zamanda yaşanan olayları hatırlıyor musunuz?

Bu yıl başında; arkasında video kaydı bırakarak intihar eden Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2 sınıf öğrencisi E.K’yi günlerce konuştu. Türkiye… 19 yaşındaki genç, kaldığı Nur Cemaati’ne bağlı evde yaşamına son verildiğinde ülke sarsılmıştı.

Mart ayında, Esenler’de Süleymancılara ait özel bir yurtta erkek öğrencilere şiddet uygulayan bir yurt görevlisinin görüntüleri sosyal medyada infial yaratmıştı.

Haziran ayında Yalova’da Halil Bağlı Talebe Yurdu ‘nda 12 yaşındaki U.E yurtta kuran ve Türkçe dersi veren 26 yaşındaki M.Z tarafından tecavüze uğramıştı.

Antalya’da Süleymancılara ait bir tarikat yurdunda aşçı olarak çalışan İ.G tarafından satırla başı kesilerek öldürülen 18 yaşındaki üniversite öğrencisi M.S.T ise geçen yılın son ayında ülke gündemindeydi…

Bunların hepsi bir tarikta ya da cemaate bağlı kurumlarda oldu. Açıkça tarikat/ cemaat oldukları söylenmiyor çünkü 30 kasım  1925 tarihli devrim kanunu ile bu gerici yapılanmalar kapatıldı. Ne var ki kurdukları vakıf. Dernek ve yurtlar aracılığıyla holdingleşmelerine göz yumuluyor.

Antalya’daki olayda, cinayetin gerçekleştiği üç katlı apartmandaki apart daireleri işleten Antalya İlim ve Kültür derneği, Erenköy Cemaati’ne bağlı Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na yakın olan bir tarikat  derneği, Cemaate ait yurdun kaçak olduğu, öğrencilerin daireleri bireysel kiralanmış gibi gösterildiği ortaya çıktı.

Yalovadaki olayda ise, Süleymancılar tarafından kurulan kamiller İlim, Kültür ve Çevre Vakfının geçen yıl eylül ayında bünyesinde Halil Bağı Talebe Yurdu’nu  açtığını biliyoruz. Ruhsatı bulunmadığı halde kurulan yurda,20, aşkın ortaokul öğrencisi kabul edilerek kişi başı en az 20 bin TL ücret alındığı medyaya yansımıştı.

Bu olaylar münferit değildir ve bunun baş sorumlusu iktidardır. 20 yıldır ülkeyi yöneten AKP hükümeti, sadece kaçak yurtlara göz yumduğu için değil tarikat ve cemaatlerle iç içe siyaset yaptığı ve laik Cumhuriyete karşı olan bu yapıları açıkça desteklediği için de sorumlu.

Karaman’daki tecavüz skandalından sonra “ Bir kere rastlanmış olması kurumu karalamaya gerekçe olamaz” diyen bakanların olduğu için, Bizim çocuklarımız buraya kendi gönül rızasıyla geliyor. Biz memnunuz diyen ailelerin çocuklarını bu tiksinti verici sömürüye maruz bırakmasına ortam yarattığı için de sorumlu!

Sorumlular sadece iktidarla da sınırlı değil. Kadın düşmanı tarikat şeyhi öldüğünde, arkasından oy için kanaat önderimiz diyerek taziye yayımlayan bütün siyasetçiler de sorumlu

Tarikatlar sivil toplum örgütüdür, denetlensin yeter diyerek yasayı çiğneyenler de sorumlu.

Ve elbette tarikatlar ve cemaatler 97 yıl önce kapatıldı. Bunların tüm örgütlenmeleri dağıtılmalı demeyen, laikliği ödünsüz savunmayan herkes sorumlu! Kalın sağlıcakla!

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.