Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

YARGICIN AHLAKI VİCDANIDIR

YARGICIN AHLAKI VİCDANIDIR
Muharrem Dürümlü( muharremdurumlu@gmail.com.tr )
29 Mayıs 2023 - 15:35

Çağdaş Hukuk devleti, kişilerin birbirlerine ve devlete karşı  haklarını korumakla yükümlüdür. Aynı zamanda   kişilerin uyması gereken  kuralları da düzenlemiştir. Yasalar ahlaka uygundur, herkes için eşittir. Bir sınıf veya grubun ya da bir cinsin, rengin veya din ve mezhebin lehine hükümler içermez. Böyle hükümler demokratik ülkelerde  uygulanmaz. Demokrasiden uzaklaşan ülkemizde, özellikle Silivri davalarında, verilen ahlaksız  kararlarla hukuk düzenimiz çok zarar gördü. Türk ordusuna, aydınlara yapılan haksızlık ve hukuksuzluklar unutulmadı. Yaşları seksenin üstündeki komutanlar ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı ve cezaevinde ölüme terk edildiler. Bu iddianameyi hazırlayan savcıların ve kararı  veren yargıçların ahlaki-vicdani karar verdikleri söylenebilir mi?

Yargıç ve savcılar mesleğe başlarken “ Anayasayı koruyacağıma; görevimi doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde, sadece vicdanımın emrine uyarak yapacağıma namusum ve şerefim üzerine and içerim.” Diye yemin ederler. Bu yeminin öznesi vicdandır. Vicdan, yargıcın ahlakıdır. Yargıçların, anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm vermesi anayasa kuralıdır. Anayasa, hiçbir organın, makamın, merci veya kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere  emir ve talimat veremeyeceğini, genelge gönderemeyeceğini. Tavsiye ve telkinlerde bulunamayacağını hüküm altına almıştır. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. ( Md: 138)

AKP’nin mesleğe kabul ettiği veya etkin pişmanlıktan yararlanan ve halen meslekte olan FETÖ ’cü  yargıçlar eski uygulamayı sürdürüyor. Siyaset kurumu yasalara ve anayasaya hatta AİHM kararlarına uymayan yargıçları ödüllendiriyor Bir yargıç Anayasa Mahkemesinin  kararını tanımadığı için Yargıtay’a oradan Anayasa Mahkemesi ne seçiliyor. Danıştay, kanunla kabul edilen uluslararası bir sözleşmeden tek bir kişinin imzası ile çıkılmasını anayasanın emredici  kuralına rağmen hukuka uygun buluyor ve iptal davasını reddediyor. İdare mahkemesince verilen yürütmeyi durdurma kararlarına uyulmuyor, yeşil alanlar, dereler, taş ocakları  ve HES’ler için yok ediliyor.

Sansür yasası ile muhalif seslerin susturulması, cezalandırılması hedefleniyor. İktidar herkesin kör, sağır ve dilsiz olmasını istiyor. Din sömürüsü hız kesmiyor. Partili Diyanet yoksulluğun cennete gidiş garantisi olduğunu söylüyor.

Cennet ve cehennem de dünyanın altında veya üstünde değil, bu dünyada. Yandaşlar ballı ihalelerle cenneti yaşarken vicdani kanaatine  dayanarak karar vermesi gereken yargıçlar kendilerine dikte ettirilen cezaları vererek aydın ve demokratlara cehennemi bu dünyada yaşatıyor.

Yargıçlar vicdani kanaatlerine göre karar veremediği sürece adalet gerçekleşmez ve halkın yargıya olan güveni giderek azalır. Olaylar ve gerçekler dilsizdir. Yargıç, yasa kuralını uygularken yasada tanımlanan kelimelerin, hatta yasanın ruhunun söz konusu olayı kapsayıp kapsamadığını bilgi ve deneyimi ile vicdanının sesini dinleyerek karar verme sorumluluğunu asla unutmamalıdır. İşte bu nedenle bizler, israrla yargının tam bağımsız olması gerektiğini savunuyoruz. Siyasallaşan yargı istemiyoruz. Kalın sağlıcakla!

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.