Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

“18 MART”

“18 MART”
Ayşegül ÖZDEMİR( 63728u363637376373@gmail.com )
18 Mart 2024 - 14:00
“18 Mart zaferi Türk milletinin ve tarihinin en yüce zaferlerinden biridir. 1915-1916 yılları arasında yaşanan I. Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşları olarak anılan ve denizde 19 Şubat 1915 – 18 Mart 1915, karada ise 25 Nisan 1915 – 9 Ocak 1916 tarihleri arasında süren savaşların merkezi Gelibolu yarımadasıdır. Anafartalar cephesi komutanı yüce Türk Atatürk’tür. Zafer kesin olarak Türk milletinin olmuştur.
İtilaf Devletleri (İngiltere ve Fransa) İstanbul’un işgalinden sonra boğazların kontrolünü ele geçirmek ve Rusya ile doğrudan bir yol sağlamak amacıyla ittifak devletlerine (Osmanlı İmparatorluğu Almanya Avusturya) Çanakkale Gelibolu bölgesinde saldırmışlardır. Milli şairimizin muhteşem destanı “Çanakkale Şehitlerine” şiirinin hemen başında da ‘Şöyle boğaz harbi nedir?
Varmış ki dünyada eşi?
En keşif orduların yükleniyor dördü beşi’ mısralarında da belirttiği gibi, bu savaş Osmanlı’yı karşısına almış bir dünyanın savaşıdır.
‘Yedi iklimi cihanın duruyor karşında,
Ostralya’yla beraber bakıyorsun: Kanada!
Çehreler başka, lisanlar, deriler rengarenk: Sade bir hadise var ortada: Vahşetler denk.’ mısraları bu durumu en güzel şekilde anlatıyor. Bu Savaşın en trajik yönlerinden biri de hiç kuşkusuz İngiliz’e karşı savaşan Osmanlı’nın karşısında hiçbir İngiliz’in savaşmamasıdır. İtilaf Devletleri orduları Avustralya Kanada ve Yeni Zelanda’dan getirtilmiş paralı askerlerden oluşmuştur.
‘Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi ne bela…
Hani taşına da züldür bu rezil istila!’ dizileri bu durumu çok güzel resmeder. Her iki tarafta çok büyük kayıplar vermiştir. Osmanlı’nın kaybı dört yüz elli bin şehit civarındadır.
Çanakkale olmasaydı ne olurdu? Cevabı bilinemez spekülatif bir sorudur. Doğru soru ‘biz Çanakkale ile ne kazandık’ olmalıdır. Cevap: son Türk Devleti Türkiye Cumhuriyeti’dir. 18 Mart bu milletin bütün asli değerlerinin şahlandığı bir mucizedir. Milli bayram olarak kutlanmalıdır. Şu mübarek günlerde başta yüce Türk Atatürk olmak üzere bu vatanı bize kazandıran ve bırakan bütün şehitlerimize dualarınızı eksik etmemeniz dileğiyle.”
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.