Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

          İSLAM’DA BAŞÖRTÜSÜ

          İSLAM’DA BAŞÖRTÜSÜ
Muharrem Dürümlü( muharremdurumlu@gmail.com.tr )
15 Nisan 2024 - 11:06

           

 

Mevlana, meşhur körlerin fil tarifini Mesnevi’de anlattı. Fil bütündür ama kör insanlara bu nedir diye sorduğunuzda; biri bacağını tutar “ su oluğu” der, biri kulağına dokunur yelpaze der. Hiçbiri bütünü tarif edemez; bu fil diyemez.

Yine gündeme getirilen başörtüsü konusu ülkemizde fil tarifine benziyor. Erdoğan bahçeli, Kılıçdaroğlu vd. Başörtüsüne Anayasal güvence getirmek istiyorlar. Ancak kimse pek hakikat üzerinde durmuyor. Çünkü din felsefesi, teoloji/ilahiyata yenik düşürüldü!

Bu sebeple:

Kuran benim diyen Hz. Ali günümüz Türkiye’sinde yaşasaydı zindana atılırdı!

Allah ‘ ın resulü yürüyen Kur’an idi diyen Hz Ayşe hapsedilirdi. Hz. Muhammedin İnsan ve Kur’an ikiz kardeştir hadisi ne anlatmaktadır?

İslam ne der Menarefe nefsehü fekad arefe rabbehü” kendini bilirsen rabbini de bilirsin!

Aslında bu, Aradığım sendedir, Kudüs’te Mekke’de Hac’ta değil diyen Yunus Emre’nin yoludur. Şöyle ki; Allah katında tek din vardır.

Kur’an, kitap halindeki şekline verilen isimle Mushaf, ayetlerin olduğu kutsal semboldür.

Kimi, okuduğu ayetleri yorumlayarak hakikate ulaştığını düşünür…

Kimi, okuduğu ayetlerin benden içeri girerek beni anla  dediği ruhsal yolculuğa çıkarak insani kamile ulaşır..

Hz Muhammed hadisinde Kuran’ın yedi boyutu var. Dedi.

Yani.

Dinlerin bir dışta/zahir görüneni var. Dinlerin bir de iç esası/Batını olanı var.

Asıl olan içte yatan özü( mertebe-i hazreti kuran’ı anlayabilmektir.

Her göz onu göremez… Her insan ona ulaşamaz. Salt Kur’an grameriyle olmaz bu2 yoksa Arapça bilen herkes bunu yapabilir. Metnin en dış/ zahiri katmandır. Bu maddi açıyla bakmak özü anlamak için yetersiz kalır. Ana anlam katmanları içeridedir. Batınidir.

Bu nedenle, kur’an Mushafın/ yazının üstündedir. Sözü bunun özüdür. Keza Furkan var, Ümmü’l Kitap var, kitapların anası Levh-i mahfuz var. Göndermiş olduğumuz kitabı size kitabın içine koyarak gönderdir” sözünün derin anlamı budur…

Manaya ulaşmak için dıştan içe doğru gelişme göstermek gerekir: Seyr-i illallah…

Dinlerin esası,  dışta gözükeni düzenlemekten ziyade, insanı içte/ deruni olana ulaşmaktır.

Ancak günümüzde iç ihmal edilerek tamamen dışa yöneliş var. Örneğin:

Politik güç çevreleri, dışta olana el atmayı din diye gösteriyor. Sadece siyasiler değil: Allah ile manevi irtibatı olduğunu belirten kıymeti kendinden menkul, düşük işler peşindeki din tüccarları, ayetleri kabaca yorumlayarak maddi dünyaya/günlük yaşama dair akıl almaz sözler sarfediyor!

Tevil/yorum makamı günümüzle ne yazık ki bezen zırvalamalara mahkum ediliyor. Kimileri de İslam engizisyonu kurma peşinde.. Allah’a din öğretiyorlar!

Bunlar aslında , ayetlerin ruhunu boğdu, hakikati bozdu, İslam’ı ve itibariyle insanı yordu.

İslam anlayışı  ne yazık ki günümüzde  görüntünün/ zahirin ötesine geçemez hale getirildi. Beden mefhumu şöyle giyin böyle giyinme gibi- dine dönüştürüldü! Başörtüsü de bundan nasibini aldı, Manevi alemlere nüfuz edebilen kalp gözüyle görmenin ne olduğu unutturuldu..

Körlerin fil tabiri gibi ayetleri yüzeysel yorumlayanlar zahiri din sanarak başörtüsünü sürekli gündeme taşıyor. Siyasilerin birbirleriyle yarışır olmalarının sebebi var kuşkusuz:

Manevi zırh-ı korunağı olmayan zayıf insanları din aracılığıyla kandırmak! Seçiminiz- sandığınız –oyunuz batsın. Kalın Sağlıcakla!

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.