Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

ORÇEV: “GELECEĞİMİZ EKOLOJİK DENGEYE BAĞLI”

ORÇEV: “GELECEĞİMİZ EKOLOJİK DENGEYE BAĞLI”
05 Haziran 2020 - 11:56

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), “5 Haziran Dünya Çevre Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, “Geleceğimizin güvencesi, ekolojik dengenin korunmasından geçer” diyerek doğayı koruma çağrısında bulundu.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Birlaşmiş Milletler’in 5 Haziran’ı oy birliğiyle Dünya Çevre Günü kabul ettiği hatırlatılarak, “Birleşmiş Milletler 5-16 Haziran 1972 tarihlerinde İsveç’in başkenti Stockholm’de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği Çevre Konferansı’nda 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olmasını oybirliği ile kabul etti. O tarihten bu güne 5 Haziranlar bir “kutlama” günü değil “mücadele günü-haftası” oldu hep. Dünyaya egemen olan kapitalist sistem ne yazık ki bizlere kutlama yapacak bir doğa bırakmıyor çünkü. 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle tüm kurum ve kuruluşlardan “çevreyi koruma” üzerine açıklamalar olacak. Hatta yıkım ve talan yapanlar da görsellerle kutlama yapacaklar. Bizler biliyoruz ki, bunların tümü günü kurtarmak, göz boyamaktır. Yani gerçekleri göz ardı etmek için algı operasyonu yapmaktır” vurgusu yapıldı.

Ordu’da da doğa yok ediliyor

ORÇEV açıklamasında ağaç kesiminin olağanlaştırıldığını belirterek, “Özellikle şehir içlerinde ağaç kalmadı. Her yapılan yeni projede birer bire ağaçlar yok edildi. Bir ağacın kesilmesinden ne olacak deniyor, durmuyorlar kesmeye devam ediliyor. Şehirler beton ve plastik yığını oldu. Şehir içlerinde ağaç ve yeşil alan seferberliği yapılmalı. Parklar, bahçeler çoğaltılmalıdır. Ordu’nun yüzde 90’i yeşil alan diyerek fındık bahçelerini yeşil alan kapsamında gören yöneticiler de oldu. Geleceğimiz için ekolojik denge çok önemli. Dereleriyle, ormanlarıyla, deniziyle yaşam bir bütün. Yaban yaşamı yok eden anlayıştan kurtulmak uzaklaşılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Mücadelemiz sürecek

Açıklamada ayrıca Botanik Park’ın yok edildiği, müdahale edilmese Yason Burnu’nun da bozulmasının söz konusu olacağı da  Taş ocakları, HES’ler, maden işletmelerinin verdiği zararların geri dönüşü yok. Melet Irmağı’nda kilometrelerce kuruyan yerler var. Fatsa’daki siyanürle altın işletmeciliğinin ormanları yok etmesi, suları kirletmesi bilinen gerçeklik. Taş ocakları nedeniyle yollar, bahçeler, evler kayıyor. İlküvez’deki çöp alanının çevreye verdiği zarar nedeniyle halkın direnişi unutulmadı. Kabadüz’de maden işletmesinin Melet Irmağı’nı kirletmesi devam ediyor, halk isyan ediyor; yetkililer görmüyor, duymuyor. Hatta mezarlıklardaki ağaçları kestiler. Yani talan edilen her karış doğal alanın etkileri olumsuz oluyor. Dernek olarak Ordu’daki yaşam alanlarının, doğanın, derelerin, ormanların talan ve yağma edilmesine karşı verdiğimiz mücadele devam edecek. Bileşeni olduğumuz Ekoloji Birliği’yle de Türkiye’deki mücadelemiz birleşiyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle biz kez daha vurguluyoruz ki, geleceğimize sahip çıkanın yöntemi doğal yaşamın korunmasından geçer. Bu konuda hukuksal ve meşru mücadelemiz sürecek.” denildi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.