Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

Vali Sonel, “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırmak İçin Zirai Mücadele Önemli”

Vali Sonel, “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırmak İçin Zirai Mücadele Önemli”
19 Mayıs 2023 - 11:35
Vali Sonel, “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırmak İçin Zirai Mücadele Önemli”

Vali Tuncay Sonel, Tarım ve Orman Bakanlığınca desteklenen Fındık Üretiminde Verim ve Kaliteyi Artırma çalışmaları kapsamında Ünye İlçemizin Yüceler mahallesinde zirai mücadele çalışmalarını yerinde inceledi.
Beraberinde, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Stajer Kaymakam Merve Kartal, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ile birlikte Ünye İlçemizin Yüceler mahallesinde Mahir Şahin adlı üreticinin fındık bahçesinde
ilaçlama, dip sürgünü temizliği, fındık kurdu, yeşil kokorca zararlıları, külleme hastalığı ile yabani ot mücadelesi çalışmalarını yerinde gördü ve fındıkta verim için zirai mücadele çalışmalarının önemine dikkat çekti.
“Dünyada En fazla fındık üretimi Türkiye’de, ülkemizde de Ordu olarak fındık üretiminde biz ilk sıradayız” diyerek, konuşmasına başlayan Vali Sonel, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle, Tarım Müdürlüğümüz, değerli çalışma arkadaşlarımızın gayretleri ve çiftçilerimizin el emeğiyle birlikte bizim amacımız Ordu’yla özdeşleşen fındık kalitesinin ve rekoltesinin daha da artmasıdır. 240.000 ton olan fındık üretimini yaptığımız çalışmalarla 300.000 tona çıkartmamız gerekiyor.”şeklinde konuştu.
“Yöre insanımız çalışkan, üretken. Ünye’mizde de Mahir Şahin üreticimizin fındık bahçesindeyiz” diyen Vali Tuncay Sonel, sahil kesimi için şu an fındık kurdu, yeşil kokarca zararları ile külleme hastalığına dikkat etmek gerektiğini belirterek, mücadele için ilaçlama yapılması gerektiğini ifade etti.
Fındık ocakların ışkın denilen dip sürgünlerinin ve yabani otların temizlenmesi gerektiğini kaydeden Vali Sonel, ”Yabancı otla mücadeleyi de yapmak gerekir. Mevsim itibariyle de azotlu gübrenin ikinci kısmının atma mevsimi olduğunu hatırlatmak isteriz” dedi.
Vali Sonel konuşmasını şöyle devam ettti:
“Zirai mücadeleyi yaptığımız, bahçemize baktığımız takdirde fındıkta üretim artacak. Zirai mücadele neden önemli? Mesela bir çift fındık kurdu, 200 adet fındığa zarar veriyor. Bu da ortalama 400 gram yapıyor. Biz bahçemize sahip çıkar, fındık bahçemizi temizler, ocağımıza, bahçemize bakarsak, vaktinde her şeyi yaparsak, verim de artar. Bu da hem ilimiz ekonomisine, hem de ülke ekonomisine katkı sağlar. Arazide binlerce örnek fındık bahçesi oluşturan Tarım Müdürümüz nezdinde tüm tarım teşkilatımızı tebrik ediyorum, böyle çalışkan çiftçilerimizden de Allah razı olsun.”
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.