Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

NE ÖNERİLİRSE YAPTIK VE ZARARIN ÖNÜNE GEÇEMEDİK

NE ÖNERİLİRSE YAPTIK VE ZARARIN ÖNÜNE GEÇEMEDİK
02 Eylül 2024 - 10:55
Fatsa’da uzun yıllar boyunca esnafın zor zamanında yanında olan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Baş, fındık sezonunda da zorda kalan esnaflar için yetkililere seslendi.
Pandemi, sel, ekonomik kriz gibi geçmişten günümüze esnafın dara düştüğü zamanlarda gerek kooperatif tarafından başta kredi konusunda yardımlarıyla ve esnaflara özel yardımlarla binlerce kişiye el uzatan Başkan Ayhan Baş, kahverengi kokarca nedeniyle zarara uğrayan esnaf ve vatandaşlar için taşın altına elini koydu.
Her Karadeniz vatandaşı gibi aile büyüklerinden kalan fındık bahçesine sahip çıkan ve zanaatkâr olduğu kadar bir fındık üreticisi olduğunu belirten Fatsa Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Baş, ‘Fındık sadece benim değil, Ordu Bölgesinin temelinin geçim kaynağıdır. Ben çiftçi bir ailenin oğluydum ve bu günlere gelmemde fındığın etkisi çoktur. Annem ve babamdan miras kalan fındık bahçelerimi ailemle birlikte gerek gübresi gerek ilacı ne önerilir ne söylenirse yaptık. Ama bugüne geldiğimizde hemen her Fatsalı gibi benimde fındıktan kahverengi kokarca nedeniyle zararım çok. Bu bölgede fındık para etmediği zaman günümüz koşullarında geçinmekte dahi zorlanılırken; esnafım yan gelir de sağlayamazsa ne yaparız. Ben bu duruma sessiz kalamam ve kimse de bu durumda sessiz kalmamalı. Fındık için, vatandaş ve esnaf için herkes birlik olup taşın altına elini koymalı” dedi.
“HERKES BU İŞE ÖNCÜLÜK ETMELİDİR”
Ülke olarak ekonomik anlamda dar boğazdan geçtiğimiz bu dönemde esnafların çoğu kredi ile dükkanını döndürürken, fındıkta oluşan zararla kredi ödemelerinde de zorlanan esnaflar için ses olan Başkan Ayhan Baş, “Yönetimini yaptığım kurum dolayısıyla hem bir yetkili hem de bir insan olarak esnafımızı düşünmek zorundayım. Benim esnafım kredi taksit ödemelerini fındık sezonuna gre ayarlayarak fındıktan kazandığı yan geliri kredi taksitlerini ödemek için kullanıyordu. Ama fındığa umut bağlayan esnaflarımız kahverengi kokarca nedeniyle ne fındıktan gelir elde etti ne de kredi ödemelerini yapmakta kolaylık bulabildi. Ben nasıl ortaklarımı düşünüyorsam bu fındık işine dahil olan sivil toplum kuruluşları ve üst kuruluşlar, siyasi partilerde bu işe öncülük etmeleri gerekmektedir.”
2023 yılı fındık sezonundan bu güne kadar kuruluşlarca yapılanların yetersiz kaldığını vurgulayan Fatsa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Baş, mağduriyetin hala giderilememiş olmasının altını çizdi.
“FINDIK ÜRETİCİSİNİN SIKINTISI GÖZ ARDI EDİLEMEZ”
Başkan Ayhan Baş, Fındığın ülkemize ve kurumlara gelirini hatırlattı ve bu gelir kaybına kimsenin göz yummayacağını söyledi.
“Eylül 2023- Haziran 2024 dönemi olan 10 aylık dönem de 67 bin 774 ton karşılığı 540 milyon dolarlık ihracat yapılmışken fındık üreticisinin sıkıntısı göz ardı edilemez” Kokarca böceğine karsı alınmayan önlemler fındığımıza darbe vurmaya devam ediyor. Özellikle Fatsa bölgemizde yoğun bir kokarca istilası söz konusudur. En çok etkilenen bölgelerin başında Fatsa geliyor ve bu durum Fatsa halkının ekonomik durumunu daha da zorlaştırıyor. Fatsa yalnız bırakılmamalı herkes tasın altına elini koymalı ve üstüne düsen görevi yapmalıdır.”
FINDIK ÜRETİCİSİNE SAHİP ÇIKILMALIDIR!
Giresun’da kahverengi kokarca nedeniyle zarar gören üreticileri tespitinin yapıldığını belirten Ayhan Baş, TMO ve Tarım Bakanlığına seslendi.
“TMO ve Tarım Bakanlığı üreticilerine sahip çıkmalı ve Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü uzmanlarını görevlendirilerek ivedilikle sahaya inip oluşan zarar ve üretici mağduriyetleriyle ile ilgili çalışmalar yapılmalı. Gereken destek üreticilere verilmelidir. Fındık üreticimizin %40’a yakın verim kaybı yaşamasının yanı sıra böceğin bırakmış olduğu tahribat %60 seviyelerine ulaşmış durumdadır. Birde üstüne çürük gerekçesiyle alınmayan veya değerinin kat kat altında alınan fındık fiyatına bir dur denilmeli gereken neyse yapılmalıdır. Fındık üreticilerine sahip çıkılmalıdır.”
“İlk olarak kokarca böceğine karsı savaşmak için gereken destek ve bilgilendirmeler yapılmalı. Kokarcaya karşı kesin ilaçlama ve imha yöntemleri konusunda destek sağlanmalıdır. 2024 fındık sezonu için ben bile bahçemde önerilen ilaçlarla önlem almaya çalışmış olamama rağmen ne kokarcayı azaltabildim ne de fındıkta zararın önüne geçebildim. Her kurum üstüne düşüne görevi acilen yerine getirmelidir”
TÜRKİYE MADDİ YARDIMDA HALA ADIM ATMADI!
“Çok acı günler yaşayan ülkemizde afet durumu ilan edilerek yaraların sarılmasına öncü olan yetkililerden Karadeniz Bölgesi içinde afet bölgesi ilan edilmesini talep eden Başkan Ayhan Baş, “Ülkemizde nasıl depremler seller meydana geldiğinde acil afet durumu ilan ediliyorsa bu kokarca böceğine karşı da biyolojik acil afet ilan edilmelidir. İtalya devleti 2017-2020 tarihleri arasında bu böcekten etkilenen meyve üreticilerine 3.5 milyon euro yardım dağıtmıştır. Fındık ihracatından 4. sırada bulunan Gürcistan devleti bu böcek ile mücadele için 4.8 milyon euro tahsis etmiştir. Üretimde ve ihracatta 1. Sırada bulunan Türkiye’de henüz bu konu hakkında herhangi bir adım atılmamıştır.”
MİLLİ GELİR YOK OLMA TEHLİKESİNDE!
Sokağın nabzını dinlediğini ve esnafla sohbetlerinde durumun ciddiyetini daha net gördüğünü belirten Ayhan Baş, hem esnafının hem de bölgemizin geleceği için kaygılandığını vurguladı.
Ayhan Baş, “Esnaflarım ve üreticilerle yaptığım görüşmelerde, sohbetlerde 2025 yılı için bahçeye girmemeyi düşündüklerini dile getiriyorlar. Bu durumun getireceklerini düşündüğümüzde bireysel ilaçlama yapılmayacak, bahçesine bakmayacak fındığını toplamayacağını söylüyorlar. Oluşabilecek gelir kaybı ve ihracat kaybı bir milli sermayedir. Bunun önlemini devletimiz almalı. Devletimiz ve alt kurumların acilen bu işe el atmaları gerekmektedir. Yoksa bu gidişle ortada fındık kalmayacak!” dedi.
TMO’nun geçtiğimiz yıl fındığı kaça sattığını ve ne kadar kar el ettiğini soran Başkan Ayhan Baş, ülkemiz ve kurumların gelir elde ettiği fındığın yok oluşuna sessiz kalındığını ve üreticinin halinin görülmesi gerektiğini söyledi.
“Yapılan yanlış yönlendirmeler ve ilaçlamalar fındığı bu noktaya getirmiştir. 2017 yılında ülkemizde görülen bu böcek hala göz ardı edilmektedir. Karadeniz bölgesinde üreticilere ağır darbe vurmakta olup geçim kaynağını yok etmektedir. Bu ıs böyle devam ederse ortada fındık kalmayacak. Üreticilerimiz yılmıs durumda buna sessiz kalmaması gereken kurumlar iş başına geçmelidir. Üreticinin feryatları duymazdan gelinemez!”
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.