Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

FATSO‘DAN KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNA İLİŞKİN SEMİNER

FATSO‘DAN KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNA İLİŞKİN SEMİNER
12 Eylül 2019 - 11:38

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası 24 Eylül 2019 Salı günü Fatsa Kültür Sarayı’nda Saat 13.00’de TQNet Kalite Sertifikasyon Hizmetleri ve Bilgi Teknolojileri Tic. Ltd.Şti. eğitmenlerinden Sayın Coşkun ÖZEL’in anlatımıyla 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve bu Kanun kapsamında oluşturulan VERBİS sistemi hakkında üyelerine seminer düzenliyor.

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası (FATSO), 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’yla getirilen yükümlülükler sebebiyle, ileride oluşabilecek mağduriyetlere meydan verilmemesi açısından, özellikle Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’ne (VERBİS) kayıt yükümlülüğü ile bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde olabilecek cezai yaptırımlar ve veri sorumlularına getirilen diğer yükümlülükler konularında üyelerine uyarıda bulundu.

Konuyla ilgili FATSO Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’de kişisel veri işlemekte olan tüm gerçek ve tüzel kişiler için bazı yükümlülükler getiren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun, 07 Nisan 2016 tarihli, 29677 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilerek, Kişisel Verileri Koruma Kurumu Veri Yönetimi Dairesi Başkanlığı’nın konuya ilişkin uyarılarına yer verildi.

FATSO Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun KARATAŞ yaptığı Basın Açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

6698 Sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanununun “Tanımlar” başlıklı 3. maddesinde veri sorumlusu; “Kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasından ve yönetilmesinden sorumlu olan gerçek veya tüzel kişi” olarak, kişisel veri işleme ise; “Kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hale getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlem” olarak tanımlanmıştır.

Yine Kanunun 4. maddesinde kişisel veri işlenmesi esnasında uyulması gereken temel esaslar belirlenmiş, 5. maddesinde kişisel verilerin işlenme şartları, 6. maddesinde özel nitelikli kişisel veriler ve işlenme şartları, 7. maddesinde kişisel verilerin silinmesi, yok edilmesi veya anonim hale getirilmesi, 8. maddesinde kişisel verilerin yurt içinde aktarımı, 9. maddesinde yurt dışına aktarımı, 10. maddesinde aydınlatma yükümlülüğü, 12. maddesinde veri güvenliği tedbirleri alma yükümlülüğü, 16. maddesinde ise Veri Sorumluları Siciline kayıt yükümlülüğü getiren hükümler düzenlenmiştir.”

VERBİS’e kayıt tarihleriyle ilgili bilgi veren Başkan KARATAŞ Yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları ile yurt dışın-da yerleşik gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının en son 31 Aralık 2019 tarihine kadar ‘Veri Sorumluları Siciline’ kayıt yaptırmalarının gerektiği bildirilmektedir.

Yine, Yıllık çalışan sayısı 50′ den az ve yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’ den az olup ana faali-yet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının 31 Mart 2020 ‘ye, Kamu Kurum ve Kuruluşu veri sorumlularının da 30 Haziran 2020’ye kadar ‘Veri Sorumluları Siciline’ kayıt yaptırmaları gerekiyor.” dedi.

Başka bir önemli konu da; ‘Veri Sorumluları Siciline’ kayıt olunmaması halinde karşılaşılacak cezai yaptırımlar. Buna göre de, Sicile kayıt olunmaması halinde Kurul tarafından 20 bin TL’ den 1 milyon TL’ye kadar idari para cezası verilebilecek. Söz konusu idari para cezası miktarları, her yıl “yeniden değerleme” oranında artırılacaktır.

Üyelerimizin ilerleyen tarihlerde İdari para cezalarına muhatap olmalarını engellemek üzere Bu Kanunun uygulanmasına yönelik gerekli geniş bilgiyi Odamızın gerçekleştireceği Seminerde elde edilmesini umuyor, Üyelerimizin veya Kanuni Temsilcilerinin düzenlediğimiz bu Seminere katılımlarını bekliyoruz. “dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.