Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

“ÜRETİCİMİZ BİLİNÇLENDİ VE FINDIĞIN TAMAMINI PAZARA İNDİRMİYOR”

“ÜRETİCİMİZ BİLİNÇLENDİ VE FINDIĞIN TAMAMINI PAZARA İNDİRMİYOR”
22 Ekim 2020 - 10:12
 Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, “Fındık fiyatlarının 4 dolara kadar yükselmesi gerekiyor ve Avrupalı mahsulümüzü bedava yiyor” diyerek gazetemize açıklamalarda bulundu.
“Üreticinin hak ettiği kazancı sağlayamadığını” ifade eden Başka Ali Feyzi; “2020 Yılı fındık sezonu Sayın Cumhurbaşkanımızın 22 lira fiyat açıklamasıyla herkesi mutlu edecek seviyede başlamıştı fakat üreticilerimiz fındığı pazara yavaş yavaş indirip ihtiyacı kadarını sattı ve fiyatların da 25 liraya kadar çıkmasını sağladı. Yalnız şöyle bir problem vardı;
Biz Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık fiyatını açıkladığı zaman ve gerek 2020 yılının mahsulünü toplanmaya başlandıktan sonra fındık rekoltesiyle ilgili bir problem yaşadık. Bu yapılan rekolte tahminleri minimum yüz bin tonu geri gelmiştir. Üretici bahçeye girdiği zaman fındık rekoltesinde ciddi bir düşüşle karşılaştı. Hepinizin bildiği üzere dolar fiyatlarının son iki aydaki hızlı yükselişi de her şeyi etkiledi. Fındık, Avrupa’ya dövizle satılan bir üründür ve Alivre satışları da aynı şekilde olduğu için artık bu rakamlar Avrupalının fındığı bedava yemesine sebep oldu” şeklinde konuştu.
“2014 yılında Avrupalılar dokuz ve on dolara fındık aldılar” diye konuşan Başkan Feyzi; “Yani bugün fındık fiyatları üç dolar seviyesindedir ve dört dolardan aşağı satılması haramdır. Daha önce 2014 yılında Avrupalılar dokuz ve on dolara fındık aldılar. Bugün ise 3 dolara bizim mahsulümüzü bedava yiyorlar. Bu konuda Avrupalının yerli işbirlikçileri bizim ürünümüzü aldıkları fiyatlardan daha az değerde olduğunu iddia ediyorlar. Dolar 2.2 lirayken fındık 22 lira olmuştu. Bugün dolar 8 liraya dayandı fındık 24 lira oldu, yazıktır günahtır. Bizim, yeniden hükümetin desteğine ihtiyacımız var. Yeniden TMO fiyatları arttırıp bizi art niyetli ihracatçının ürünü bedavaya alma isteğinden vazgeçirmesine ihtiyacımız var. TMO fındığın taban fiyatını 22 lira olarak açıklamıştı. Bu fiyatın revize edilerek yükseltilmesini tarım bakanlığından, hükümetimizden, bölge milletvekillerinden ve siyasetçilerimizden talep ediyoruz. Çünkü fındık dolar ile satılan bir üründür. 4 dolardan aşağı satışı yapılmamalıdır. Zaten üretimcimiz de artık bu konuda bilinçlendi ve mahsulünün tamamını pazara indirmiyor. Eğer ki fındıktaki bu sabırlı direnişini devam ettirirlerse fiyatları düşürmek isteyenlerin enselerinde tokatlarını da hissettirirler, kaç lira istiyorlarsa da o fiyatı da elde ederler” dedi.
Haber: Nurcan ŞANLI
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.