TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa kafa karıştırdı. Bakanlıktan da açıklama geldi.
Geçtiğimiz günlerde Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Ancak görünüşte köyleri ilgilendirdiği sanılan torba yasanın içinden Coğrafi Bilgi Sistemleri’ne ilişkin maddeler de çıkınca kafalar karıştı. Kanun değişikliğinin açıklaması yapılmayınca, internette veya telefondan konum, yani haritalı adres bilgisi paylaşan kişi ve işletmelerin yıllık bin 750 TL ile 1 milyon 750 bin TL arasında izin bedeli ödeyeceği, izinsiz paylaşım yapanlara da bu bedelin 2 katı para cezası kesileceği algısına sebep oldu.
BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI
Tartışmaların büyümesi ve özellikle de sosyal medyada halktan gelen tepkilerin artması üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yazılı bir açıklama yapmak durumunda kaldı.
Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada, “Bazı medya organlarında ‘Esnafa Korum Vergisi’ başlığıyla yer alan haberlere ilişkin açıklama zorunluluğu doğmuştur. Söz konusu kanun Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi’nde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerini kapsamaktadır. Sosyal medya üzerinden konum paylaşımı yapan esnafı ilgilendirmemektedir. Dolayısıyla konum paylaşımı yapan esnaftan vergi alınacağı bilgisi kesinlikle doğru değildir” ifadelerini kullandı.


Bu gece yarısından itibaren akaryakıt fiyatlarında artış öngörülüyor. Motorinin litre fiyatına 12,45 TL, benzinin litre fiyatına ise 3,68 TL zam yapılması bekleniyor.
RADAR DENETİMLERİNDE YENİ DÖNEM
Güncel altın fiyatları (04.03.2026)
SES SİSTEMİ SEVEN SÜRÜCÜLERE ÜZÜCÜ HABER
Motorindeki Rekor Zam Son Anda İptal Edildi