Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

DOLUNAY KAVŞAĞI ÖLÜM GÜZERGAHI

DOLUNAY KAVŞAĞI ÖLÜM GÜZERGAHI
11 Temmuz 2018 - 9:24

Fatsa – Aybastı kavşağı ile Büyük Sanayi Sitesi arasındaki sahil yolu ölümlü kazaların bir numaralı adresidir.

Bu güzergahta, özellikle aracın yayaya çarpması şeklinde meydana gelen kazalarda çok sayıda insan yaşamını yitirmiştir.

Fatsa’da ilk sanayi kuruluşunu gerçekleştiren iş adamımız Mazhar Tanrıkulu’nun, sivil toplum örgütlerinin de desteğini alarak 2012 yılının sonlarına doğru başlattığı girişim olumlu sonuçlanmış ve yerleşim birimlerinin, dolayısıyla da karşıdan karşıya yaya geçişlerinin çok olduğu bu bölümde hız sınırlamasına başlanmıştı.

Hatta Ordu Büyükşehir belediyesinin de desteğiyle uygulamaya konulan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES), ilk baştaki yakınmalara rağmen sonunda sürücüler tarafından kanıksanmış ve herkes ortaya koyulan hız sınırına uymaya başlamıştı.

Ancak, hangi sivri zekalıların ya da yalnızca kendini düşünenlerin etkisinde kalarak verdi bilmiyoruz, bir içişleri bakanının bu uygulamaya son vermesi, tüm çabaların boşa gitmesine, ölümlü kazaların yeniden start alasına neden olmuştur.

Tüm bölge halkı tarafından kabullenilen uygulamanın kaldırılmasının yerel ve ulusal basında alkışlarla karşılandığı bazı haberler aşağıdaki gibidir:

Yön Gazetesi – 09.09.2016

Bakandan müjde geldi.. Ordu’da TEDES uygulaması iptal edildi.

Trafik hız konusunda vatandaşa sürücülere kurularak, hizmet yaptık diye her konuşmasında övünen tek bir Belediye olarak tanınan Ordu Büyük Şehir Belediyesinin bu şeytani uygulamasına son nokta koyuldu. Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) konusunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamasında kamuoyunda büyük tepki toplayan elektronik radar uygulamasının sona erdiğini açıkladı..

Sadece Ordu’da bir yılda yarım milyon araca ceza kesen Trafik Elektronik Denetleme Sistemine tepkiler çığ gibi artmış, sistemden pay almak isteyen belediyeler adeta sıraya girmişti. Bakanlık tepkileri dikkate alarak uygulamayı durdurdu. Bu nedenle sürücülerin Ordu konusunda kötü reklam yaparak, “Ordu’ya gitmeyin,  Ordu’dan geçmeyin, başka yolları kullanın” şeklindeki kötü imaj bırakılan  sözler  sözlere karşı tepkiler İçişleri Süleyman Soylu’yu yeni karar alarak bu uygulamayı iptal ettirmek zorunda bıraktı.

Şimdi başta Ordu halkı olarak,  diğer illerde uygulanan TEDES sisteminin iptal edilmesi  sürücü vatandaşlar arasında büyük oranda memnuniyet yaratarak  bakan Süleyman Soylu’yu aldığı bu doğru ve yerinde bir karar nedeniyle “alnından öpülecek” adam olarak bakan olarak nitelendiriliyor..

Sabah Gazetesi – 10.09.2016

Sürücüye ‘radar tuzağı’ sona erdi

SABAH ve aHaber’in ısrarlı yayınları sonucu, TEDES kaldırıldı. İçişleri Bakanı Soylu dün yaptığı açıklamada “Tuzak gibi kurulan elektronik radar uygulaması bitti” dedi

Bazı şirketlerin haksız kazanç kapısına dönüşen ve adeta sürücülere tuzak kuran Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) uygulaması SABAH ve aHaber’in ısrarlı yayınları sonucu kaldırıldı.

BİR YILDA YARIM MİLYON ARACA CEZA

Pilot olarak seçilen 7 ilde bulunan ve sadece Ordu’da bir yılda yarım milyona yakın araca ceza kesilen Trafikte Elektronik Denetleme Sistemi, 18 Kasım 2015 tarihinde ilk olarak Ordu’da hayata geçti. Sistem, daha sonra Tekirdağ’ın Çorlu, Uşak’ın Banaz, Çorum’un Osmancık ilçeleri ile Gaziantep, Kayseri, Edirne ve Bilecik’te kuruldu. Sistemden belediyelerin pay alması ise diğer belediyelerin de iştahını kabarttı. Sistemi gelir kapısı olarak gören birçok belediye nasıl kurulduğunu ve nasıl işlediğini öğrenmek için Ordu’da inceleme yaptı. Bu çerçevede Manisa, Trabzon, Samsun, Denizli, Malatya, Eskişehir ve Bursa ve Aydın’da da belediye meclisleri tarafından büyükşehir belediyelerine yetki verilirken, bazı büyükşehir belediyeleri ile emniyet müdürlükleri arasında protokol imzalandı.

SADECE ORDU’DA 468 BİN MAĞDUR

Ancak uyulması fizik kurallarına aykırı tabelalarla kurulan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi, adeta sürücülere tuzağa dönüştü. Ordu’da 18 Kasım’da hizmete giren TEDES, Ünye ilçesi girişinden başlayarak kurulan 9 kule radar cihazı ile 11 araç plaka tanıma sistemi ışık ve hız ihlallerini görüntülü ve fotoğraflı olarak tespit etmeye başladı. Tabelada 110 kilometre olan hız limitinin, 150 metre sonra 50’ye ya da bir anda 30’a inmesi nedeniyle adeta sıralı tuzak gibi kurulan sistem ile bu yoldan geçen sürücülere çok sayıda ceza kesildi.

Fizik kurallarına aykırı olarak kurulan, sosyal medyada klibi çekilen, hatta adına şarkılar yazılan TEDES’ten, 280 TL’den başlayıp 4 bin 500 TL’ye kadar radar cezası yiyen mağdurlar oluştu. Kaçışı olmayan ve sadece Ordu’da, 10 ayda 468 bin sürücüyü ağına düşüren tuzak, vatandaşlardan da büyük tepki gördü.

Benzer şekilde Çorum Osmancık’ta bulunan TEDES için ise sürücülerin tepkileri üzerine alınan kararla hız limiti yükseltildi. Çorum Valisi Necmettin Kılıç da Osmancık’ta kurulan TEDES’in vatandaşlara adeta tuzak kurduğunu söyleyerek, “Vatandaşlarımızın tuzağa düşmesine izin vermeyeceğiz. Bu sistemi tuzak olmaktan çıkartıyoruz. Hız limitini 50’den 70’e çıkardık” açıklaması yaptı.

MÜJDEYİ BAKAN SOYLU VERDİ

TEDES’le ilgili beklenen müjde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi. Dün elektronik radar sistemi uygulamasının kaldırıldığını açıklayan İçişleri Bakanı Soylu, “Hükümetimiz yeni bir düzenleme yapmıştır. Bugün (dün) Maliye Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında 11 gün içerisinde yürürlüğe girmesi beklenen protokolü imzaladık. Tuzak gibi kurulan elektronik radar uygulaması sona ermiştir” dedi.

İşte böyle diyor yerel ve ulusal basın. Özellikle bir başlık çok çarpıcı ve mantık dışıdır:

SADECE ORDU’DA 468 BİN MAĞDUR.

Mağdur sözcüğünün anlamını; “kendisine haksızlık edilmiş (kimse)”şeklinde açıklamaktadır sözlükler.

Gözünün içine bakan trafik levhasının belirttiği hız sınırını gördüğü halde buna uymayan kişiye kesilen cezanın haksız yere kesildiği savunulabilir mi?

Bu nasıl bir mağduriyettir?

Ancak biri çıkıp da; “ben levhaların belirlediği hız limitine uygun bir şekilde giderken ceza yedim” derse, işte mağdur o olabilir. Böyle biri veya birileri varsa lütfen çıksın ortaya da, haklarını birlikte arayalım, mağduriyetlerini giderelim.

Bir de şu cümleye bakalım: “ vatandaşlar arasında büyük oranda memnuniyet yaratan  bakan Süleyman Soylu’yu aldığı bu doğru ve yerinde bir karar nedeniyle “alnından öpülecek” adam olarak bakan olarak nitelendiriliyor..”

Şimdi gelsin o, “ alnından öpülecek bakan” bu ölümlerin hesabını versin bakalım…

Ona alkış tutanların da gönülleri rahat olsun bakalım…

Tek Çözüm Eskiye Dönüş

Elbette yetkililer bu soruna çözüm üretmek için çalışmalar yapıyorlardır. Ancak yıllardır süren bu çalışmalarda herhangi bir gelişme gözleyemiyoruz. Kavşak yerinin değiştirilmesi, projenin hazırlanması, ihalesinin yapılması gibi bürokratik engelleri aşma süresi ölü sayısının artması olarak halka yansıyor.

Her kazadan sonra önlem alınıyor

Yetkililer, olaya el attığı izlenimini vermek amacıyla her kazadan sonra bir önlem alıyor. Ya, kısa bir süreliğine, kaza olan yerin her iki yanına bir ekip koyuyor ve hız kontrolü yapıyor. Bu da birkaç hafta sonra sona eriyor.

Ya da yere yatırılıp, taşlarla dik tutulmaya çalışılmış bir trafik levhası koyarak sürücülere “artık kaza yapmayın lütfen” ricasında bulunuyorlar.

Protesto gösterileri

Her kazadan sonra, kaybedilen kurbanın yakınları veya komşularının öncülüğünde, kazaların önlenmesi amacıyla gösteriler düzenleniyor. O gösteriye komşusunun hatırı için katılanların birçoğu, daha önce TEDES uygulamasını da protesto eden ve kaldırılması için yapılan gösterilere katılan kişilerden oluşmaktadır.

“Allah layığını versin” şeklinde bir deyiş vardır dilimizde.

Hiç şüphemiz yok, verecektir…

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.