Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

İKİ ÖRNEK GAZETECİ Fatih Portakal – İsmail Küçükkaya

İKİ ÖRNEK GAZETECİ Fatih Portakal – İsmail Küçükkaya
11 Temmuz 2018 - 9:49

Gazetecilik; bir olayın haber haline getirilip halka iletilmesi, duyurulmasıdır.

Amaç toplumu bilgilendirmek olduğuna göre bilgiler tarafsız bir şekilde verilmelidir. Ancak haberin bazı kişi veya kurumları rahatsız edeceği düşünülerek yanlı verilmesi durumunda bunu yapan gazetecilere yandaş sıfatı yakıştırılmaktadır. Ne yazık ki ülkemizde bu sıfatı hak edenlerin sayısı oldukça fazladır.

Herkesin bir dünya görüşü, bir siyasi tercihi olması çok doğaldır. Bu, fıkra, makale gibi düşünce yazılarında ortaya dökülebilir. Ancak bir olayın duyurulmasında dünya görüşü veya siyasi düşünce unutulmalı, haber tarafsız yapılmalıdır.

Son zamanlarda bu çizgiden uzaklaşmış gazeteci sayısında aşırı bir artış gözlemlenmektedir.

Ancak gene de örnek gösterilebilecek birkaç gazeteci halen varlıklarını sürdürebilmektedir.

Fox Tv’de sabah haberlerini sunan İsmail Küçükkaya ve akşam haberlerini sunan Fatih Portakal bu az sayıdaki gerçek gazeteciden ikisidir.

Özellikle bu seçim döneminde yakından izlediğimiz bu ikili, ekranda konuk ettikleri cumhurbaşkanı adaylarına yönelttikleri sorularda ve seçim akşamı sonuçların duyurulmasında tarafsızlığını açıkça kanıtlamışlardır.

Her ikisi de cumhurbaşkanını, başbakanı ve hükümeti hiç çekinmeden eleştirirken, muhalefet temsilcilerini de ekranda ağırlarken gene hiç çekinmeden sorulması gerekenleri sormuşlardır.

Gayet iyi biliriz ki; siyasetçilerin çoğu bir ekrana çıkarken önceden pazarlık yapar ve soru soracak olanları ayarlarlar. Programda adına ‘çanak soru’ dediğimiz soruların dışına çıkılmaz. Böylece o siyasetçi de çalışmadığı konulara yanıt vermek zorunda kalmaz, yani sınıfta kalmaktan kurtulur.

İsmail Küçükkaya ve Fatih Portakal ise gerçek gazetecilik görevini, gereği gibi seçim öncesinde yerine getirdikten sonra seçim sonuçlarının duyurulmasında da başarılarını sürdürmüşlerdir.

Genellikle hükümeti ve hükümet temsilcilerini eleştirdikleri için muhalefet yapan gazeteci damgası yemiş olan bu ikili seçim akşamı muhalefetin de eleştirilerinin hedefinde olmuşlardır.

Seçim sonuçlarını verirlerken muhalefet temsilcileri, hoşlarına gitmeyen ama tarafsız bir gazetecinin yapması gerekeni yaptıkları için, onlara hiç hak etmedikleri bir saldırıya kalkışmışlardır.

Hele Muharrem İnce’nin, İsmail Küçükkaya’nın telefonda sorduğu soruya verdiği yanıtı ekranda açıklamasını eleştirmesi kabul edilebilir cinsten değildir.

Çok yakın dostluğunuz da olsa sizi canlı yayında arayan kişi hal hatır sormak için aramamıştır herhalde. O andaki durumla ilgili düşünce ve yorumunuzu almak istemiştir. Bunu da orada açıklaması kadar normal bir şey olamaz. Eğer siz orada açıklanmasını sakıncalı bulduğunuz bir şey varsa söylemeyeceksiniz. Sonradan da; “ben ne bileyim söylediğimi ekranda açıklayacağını” şeklindeki bir mazeret de hiçbir zaman kabul görmez.

Gazetecilik mesleğine heves edenler ve yeni başlayanların örnek alması gereken sınırlı sayıdaki gazeteciden ikisidir İsmail Küçükkaya ve Fatih Portakal…

Hep var olsunlar…

Yolları açık olsun…

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.