Sazcılar köyü sınırları içerisinde Sazcılar deresi kıyısında çıkan Sazcılar suyu bir zamanlar Fatsa şehir merkezine atlarla, tenekeler içinde taşınırdı. O zamanlar yalnızca bu suyu içen tiryakiler vardı. 1960’lı yıllarda borularla şehre ulaştırılarak Sahil Camisinin altında halkın hizmetine sunulurken şişelenerek pazarlanma yolu da seçildi.
Daha sonra şu andaki kültür sarayının olduğu yerdeki halka açık çeşmenin başında kuyruk oluşturarak bir bidon su almak için bekleyenler de görülürdü.
Geçtiğimiz yıllarda Fatsa Belediyesi Meydan’da bir çeşme yaptırarak daha yaygın kullanımına sağlama yoluna gitti. Ama ne olduysa ondan sonra oldu, şu anda o çeşmenin başında kimseyi göremezsiniz, suyun yüzüne bakan yok.
Suyun damak kalitesi tartışılamazken ortaya atılan bazı söylentiler halkı bu sudan uzaklaştırdı. Artık kapısına kadar götürsen bile kimse bu suya rağbet etmiyor.
Bu su kaynağının Ordu Özel İdaresi’nce Fatsa Belediyesi’ne kiralandığını biliyoruz. Ama belediyemiz bu konuda hep suskun kalmayı yeğliyor.
Fatsa için belki de bulunmaz bir nimet olan bu kaynağın boşa akıp gitmesi kimseyi rahatsız etmiyor demek ki…
Bu suyun yeniden tahlilinin yaptırılarak, olumlu rapor çıkarsa girişimci esnafımız tarafından değerlendirilmesi, Fatsa ekonomisine kazandırılması hiç mi düşünülmez.
Daha önceki belediye başkanımızın bu tür konularda oldukça duyarsız olduğunu yaşadık, gördük. 15 yıl boyunca bu suyun akıp gitmesini bakıp seyretti.
Şimdi yeni başkanımız Sayın Muharrem Aktepe’nin bu konuya bir el atmasını bekleriz.
Her ne kadar bu tür kaynaklar Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın tasarrufunda olsa bile, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz bu suyun varlığından bile haberdar olmayabilir. Bu konuda kendisine bu suyun değerlendirilmesi ile ilgili bir öneri götürülebilir.
Belediyemizin bu işe ayıracak kaynak veya zamanı yoksa, Fatsa’dan bu suyu ekonomiye kazandıracak bir girişimci mutlaka çıkacaktır.
Dileriz en kısa zamanda bu konuya el atacak bir yiğit çıkar…