Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar fındık fiyatı ile ilgili yaptığı açıklamada; “biz TMO`nun açıklayacağı fiyatı beklerken tekelci firmanın açıkladığı 11.25’lik fiyat üreticilerimizin moralini bozmuştur. Şu günlerde ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik savaşı fırsata çeviren bu tekelci firmaya en güzel cevabı TMO`nun açıklayacağı fiyatla devletimiz verecektir” dedi.
TMO`NUN AÇIKLAYACAĞI FİYAT 15 TL’nin ALTINDA OLMAMALI
VE HIZLI BİR ŞEKİLDE ALIMA BAŞLAMALIDIR
Başkan Kibar; “Gerek rekoltedeki düşüklük, gerekse artan döviz kuruyla birlikte bu yılki Fındık fiyatlarının 15 liranın üzerinde seyretmesi gerekiyor. Bu, fındık üreticisi ve fındık tarımının geleceği için olmazsa olmaz. Arz talep kuralı fındık piyasasında işlemiyor. Ürünün böylesine az olduğu bir sezonda bile fiyatların üretici maliyetinin altında olduğunu görüyoruz. 500 bin üreticimizin fındık fiyatında söz hakkı yok. Çünkü alivre satış var. Lisanslı depolar yaygın olmadığı için emanet usulü var. Üreticimiz fındığını depolayamıyor, emanete veriyor. Emanete verilen fındık, emanette kalmıyor, iç ve dış piyasaya sunuluyor. Ürün ihtisas borsaları olmadığı için, ürün senedine karşılık kredi kullanılamıyor. Borçları nedeniyle üreticimiz, fındığını arz talebe göre değil, hasattan hemen sonra satmak zorunda kalıyor.”
TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİ FINDIK ÜRETİCİSİ GÖZÜNDE GÜVEN KAYBETMİŞTİR
VAKİT BU GÜVENİ KAZANMA VAKTİDİR
Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar; Toprak mahsulleri ofisinin, geçen yıl açıkladığı müdahale alım fiyatı, alım baremleri ve fındık satış kararı sonrasında, fındık üreticilerinin gözünde güven kaybettiğini belirterek, “bu güveni kazanmanın tam zamanı. TMO açıklayacağı fiyatla sadece bugünü değil, fındık tarımının geleceğini de belirleyecektir. Fiyat tatmin edici olmazsa ilerleyen yıllarda fındık tarımını konuşmaya gerek kalmayacaktır. Fındık, hem ülkemiz, hem de Karadeniz bölgemiz açısından vazgeçilmez bir üründür. 500 bin aile, 706 bin hektar alanda, dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini, dünya fındık ihracatının yüzde 75’ini karşılıyor. Fındık günübirlik politikalarla yönetilecek bir ürün değildir” dedi.
FINDIK SEKTÖRÜNDE YILLARDIR BİR ARPA BOYU YOL ALAMADIK
Fındığın, milli ve stratejik bir ürün olduğunu söyleyen Başkan Kibar, Fındık sektöründe her geçen yıl sorunların giderek arttığını belirterek, yıllardır sektörün sorunları üzerine bir arpa boyu yol alınamadığını ifade etti.
Başkan İbrahim Ethem Kibar, “Dünya üretiminin yüzde 75 ine sahip olduğumuz bir üründe devletimizin mutlak 10 – 20 yıllık stratejik planlama yapması gereklidir. Bu planlama sektörün bütün paydaşları açısından kaçınılmaz haldedir. Bugün bu planlamayı yapmaz isek tekelleşme, üreticilerin alın teri ile beslenerek gücüne güç katacaktır. Bu güç yarın ihracatçı ve fındık manavları sayılarını da azaltacaktır. Fındık sektöründe her geçen yıl gücüne güç katarak büyüyen bir tekelleşme oyunu var ve bu oyunu oynayanlar 2015-2016-2017 sezonunda birçok üreticimizi mağdur ederek maliyetinin altında ürün sattırdı. Bu durum üreticilerimizi üretim kanadından uzaklaştırıyor. Fındığımızın geleceğine zarar veriyor. Fındıkta verim ve kalite her geçen yıl düşüyor. Üreticilerimiz hastalık ve zararlılarla mücadele etme konusunda ekonomik gücünü kaybediyor. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını görmezsek ilerleyen yıllarda bölgemizde fındık tarımı ve ticaretten söz edemeyeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.