Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

Prof. Dr. Ali Akdemir’den Ünye-Fatsa izlenimleri

Prof. Dr. Ali Akdemir’den Ünye-Fatsa izlenimleri
02 Eylül 2018 - 19:31

 

İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Ali Akdemir’den Ünye-Fatsa izlenimleri

 

Arkasında Dağı, İçinde Ormanı ve

Önünde Denizi Olan İki Şehir

Ünye ve Fatsa                                                                                    Prof. Dr. Ali Akdemir

İstanbul Arel Üniversitesi

Öğretim Üyesi

aliakdemiral@gmail.com

Orman içerisinde ve göl kenarında bir evde yaşamak, sessiz ve huzurlu yaşama hasret kalanların  düşlerini süsleyen bir arzudur. Kimi kez de böyle bir tanımlama  ve böyle bir ortam, romanların betimlemelerinde yer alır. Cennet tasviri yapılırken de bu metaforlardan yararlanılır.

Dağın eteğinde, yamacında ya da zirvesinde bir evde yaşamayı düşlemek de motive edicidir, esinleyicidir.

Peki, hem dağın eteğinde, hem orman içinde ve hem de önünde denizi olan bir eve, evlere, hatta bir şehre ne dersiniz?

Evet, Ünye  böyle bir ortamda konumlanmış bir Ordu ilçesidir. Tüm şehir dağ, deniz ve orman konumludur. Tüm evler, apartmanlar ve siteler dağ, deniz ve orman manzaralıdır. Arkasına Canik Dağlarını, içerisine bin bir türlü yeşil tonuna sahip ağaçların oluşturduğu, resmettiği ormanları almış ve nihayet önüne de heyecanlanıp dalgalanan-gerilen, sakinleşip uslanan-dinginleşen Karadeniz’i almış bir ilçemizdir Ünye…

Konferans Gezimiz

Bizim gibi yoğun çalışıp yoğun yazanların kent seyahatları çoğunlukla konferans, panel ve sempozyum temellidir. Bu kez de böyle oldu. Ordu Üniversitesi İİBF ÇEKO Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürol Özcüre’nin davetiyle “Istihdam, Girişimcilik ve Kümelenme Paneli”ne katıldık.

Prof. Dr. Harun Demirkaya dostumuzla katıldığımız panele öğrencilerin ilgisi fena sayılmazdı. Denize sıfır olan bir fakülte binasında baharın tadını çıkarmak varken konferansa katılıp izlemek elbette zordu. Fakat hem sayı olarak katılım iyiyidi, hem de konsantrasyonları güzeldi öğrencilerin. Panelde OMV Samsun Elektrik’in Genel Müdürü Korkut Öztürk Bey hem şirketini tanıttı hem de Y Kuşağından söz ederek kariyer planlarından söz etti. Prof.Dr.Harun Demirkaya kariyer yollarını anlattı, somut kariyer örneklerinden söz etti, kendi yaşamından anekdotlar sundu.

Ben malumunuz, memleket kurtarma meselelerine değindiğim seanslardan bir başkasını gerçekleştirdim. Girişimcilerin ve bilhassa Y Kuşağı girişimciliğinin gerçek kurtarıcılar olduğunu vurguladım. Diğer kalkınma dinamiklerinin girişimcilere, yeni girişimcilere yardımcı olması gerektiğini açıkladım. Ayrıca öğrencilere devlet ve özel sektörün yanı sıra, STK’lar ve girişimciliğin de kariyer alternatifi olduğunu biraz uzun sayılabilecek kıvamda anlatmaya çalıştım.

Doğanın Büyüleyiciliği Ekonomik Zenginlikle Bütünleşmelidir…

Ünye, yaklaşık 80 köyüyle, 140 bin kişinin yaşadığı bir şirin-sempatik ilçemizdir. Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüştürülmüş olsalar da yurdum insanı Ünye’de köy ismini tercih ediyor. Köylerde kent yaşamını yaratmak yerine köyleri kağıt üzerinde kent mahallesi yapmayı tercih etmek de ancak ve ancak politikanın marifeti olsa gerek…İsim değişikliğiyle kentleşme oluşuyor diye düşünüyor olmalılar, ihtimal…

1930’larda ve 40’larda ormanlar tarıma açılınca çoğu orman arazisi fındık bahçelerine dönüştürülmüş. Konut yapılmakla birlikte yeşil doku bozulmamış, yine doğal ve kültürel ağaçlandırma devam etmiş Ünye’de.

Mikro-küçük ölçekli çok sayıda çamlık ormanı, kümeleri mevcuttur. Kayın ağaçları, meşe ağaçları, kızılağaçla, gürgen ağacı bir yeşil renk potpurisi sunuyor izleyenlere. Yeşil akasya ağaçları, Canik Dağlarını öylesine kavramış ve örtmüş ki neredeyse “dağa dağ demek” olanaklı olamayacak.

Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi’nin Uygulama otelinde konakladık. Yeşil doğa içerisinde ,tepede, denize hakim bir mekanda  konuşlanmış Uygulama Oteli fiziki olarak da etkileyici bir imaja sahiptir.Galeri boşluklu yapı ,ferahlatıcı iç imaja sahiptir. Çalışanların yardımseverliği, nitelikli bir turizm hizmeti sunulduğu kanaati oluşturuyor insanda. Öğrencilerin nitelikli eğitim alarak yetiştiklerini düşünmekteyim. Yönetimi de, usta öğreticileri de kutluyorum.

Özcümle, dağlarıyla, deniziyle ,bağı-bahçeleriyle, verimli toprağıyla, doğallığıyla, naifliğiyle bakir kalabilmeyi başarmıştır Ünye ilçemiz. Ekolojik hayat özgür kalabilmeyi başarmış…

Ekolojinin bahşettiği bu güzellikler ve değerler ekonomik zenginlikle buluşturulmalıdır. Ünye Değerleri “Envanteri ile Turizm Markası Ünye” her bakımdan, her kesimden tasarlanmalıdır.

Görev elbette ki öncelikle Ünye İİBF’nindir. Panele öğrencilerin yanı sıra izleyici olarak öğretim üyeleri ve sivil toplum temsilcileri de katıldılar. Bu vesileyle, hem öğretim üyelerini, hem d e sivil toplumla sempatik-güçlü etkileşim kuran Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürol Özcüre’yi kalpten kutluyorum. Ordu Üniversitesi de, Ordu da ve nihayet Ünye de Sayın Özcüre’den, daha fazla katkı almayı planlayacaktır.

“Doğal Değerleriyle, Ekolojik Yaşamıyla Turizm Markası Ünye “stratejik planı ve projesi  Prof. Dr. Özcüre’nin koordinasyonuyla Ünye İİBF’nin başarılı öğretim üyelerince hazırlanmalıdır. Başlangıç arama konferansına katkı vermek de Harun Demirkaya Hoca ile bendenize aittir.

Fatsa Ziyaretiyle Sonlandırdık Seyahatimizi…

Ünye’ye gitmişken efsane belediye başkanlarından, demokrasi kahramanı, rahmetli Terzi Fikri’nin memleketi Fatsa’yı ziyaret etmemek olmazdı. Mezar taşında yazılı olan, kendisi kadar efsaneleşip anlam kazanan “Ben ne yaptıysam halkım için, halkımla birlikte yaptım” cümlesini, savunmasını, düsturunu okuyan ziyaretçiler hem mutlu oluyorlar, hem de hüzünleniyorlar, ister istemez..

Hekimoğlu türküsünün, Fatsa’nın Yassıtaş Köyü menşeli-kökenlii olduğunu öğreniyoruz sevgili meslektaşımız Özcüre’den…

Karadeniz’in karaya, yerleşim alanına diğer yerlerden biraz daha fazla nüfuz etmesiyle-sokulmasıyla  oluşan mini körfez-mini koy  aynı sahil yolunda kurulmuş olan Fatsa ile Ünye’yi karşı karşıya, birbirlerine bakan konuma  getirmiş. Fatsa deniz manzarası kadar Ünye manzaralıdır, Ünye de Fatsa..

Yıllara meydan okuyarak günümüze gelen asırlık ve muadillerinden çok yükselmiş Çınar Ağaçlarının gölgesinde oturup denizi izlemek de, oluşturdukları görkemli manzarayı seyir de insanı bir başka mutlu kılıyor., ”Bir kez daha gelmeliyim” kararlılık duygusunu canlandırıyor.

Fatsa’dan Perşembe’ye geçerken, yol üzerinde heyecan verici konumuyla, her geçenin uğrak yeri olan Medreseönündeki Uzun Saçlı’nın Yeri’nde çay içmeyi de ihmal etmedik. 26 yıl önce de uğrayıp çayını  içtiğim Uzun Saçlı, sempatisinden de, imajından da bir şey kaybetmemiş. Sohbet edip fotoğraf da çektirdik. Sahil yolunun deniz tarafında konuşlanmıış tesisinde özel demleme çayının yanı sıra, konaklama ve restoran hizmetlerini de sunmaktadır turizm girişimcisi ve markası sevgili Uzun Saçlı Nusret  kardeşimiz. Ne diyelim; Ünye de, Fatsa da Uzun Saçlı kadar markalaşmış.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.