Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

FATSA MEYDAN’DA ESNAF, KAPIYA KİLİT VURDU!

FATSA MEYDAN’DA ESNAF, KAPIYA KİLİT VURDU!
15 Eylül 2018 - 10:35

Fatsa Cumhuriyet Meydanının yeniden düzenlenmesi projesi çerçevesinde başlatılan çalışmalar bir süredir durmuş görünüyor.

Geçtiğimiz günlerde, alt katın otopark yapılması ve üst kısmının da meydan olarak yeniden düzenlenmesine için başlanılan Cumhuriyet Meydanı’ndaki çalışmalara ara verildi. Çalışmaların durması konusundaki çeşitli söylentilerin dışında gerçek nedeni konusunda herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.
Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nın batı kısmındaki iki binanın yıkılarak daha geniş bir alan kazanılması ve ön tarafındaki binaların da yıkılarak denize geniş bir cephe açılması şeklinde hazırlanan proje çerçevesinde, bir binanın yıkımı dışında işlemler tamamlanmış ve inşaat başlamıştı.
İlçemizin eski esnafından olan Cemal Koç’a ait binanın yıkımı ise, varisleri ve yönetim arasındaki, konusunu bilmediğimiz bir anlaşmazlık nedeniyle yıkılamamış ve bu binanın yerinde kalması şeklinde meydanın tamamlanmasına karar verilmişti. Etrafının çevrilerek meydan projesi dışında bırakılan bu binan yıkılmadan projenin tamamlanması sonucu alt kattaki otoparkın araç kapasitesi 8-10 araç kadar azalacaktır.
Fotoğraflarda da görüldüğü gibi bu binanın orada kalması yapım çalışmalarını zorlaştırdığı gibi, bittiğinde çirkin bir görüntü sergileyeceği için, Fatsa’nın denizden bakıldığında kazanabileceği güzel bir görüntüyü engellemektedir. Ayrıca yönetim ile mülk sahipleri arasında uzlaşma sağlanamadığı için hayata geçirilmeye çalışılan bu yöntem sonucu her iki tarafın da zararlı çıkacağı bir gerçektir.
Fatsa’nın kazanacağı güzel bir görüntünün engellenmesinin yanında, bu haliyle bu yapının değerinin çok altında işlem göreceği, hatta atıl bir duruma düşeceği de gözlerden kaçmamaktadır.
Sonucu her ne olacaksa olsun, herkes tarafından bir an önce bitmesi beklenilen çalışmaların durmuş olması, yeni ve çok ciddi bir sorunu daha gündemi getirmiştir.

MEYDAN ESNAFI KAN AĞLIYOR
Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nın yeniden düzenlenerek alt katına otopark yapılması çalışmalarının başlamasıyla, cephesi bu meydana bakan esnaf zor günler yaşıyor.
Yıllardır Fatsa’nın merkezi ve can damarı özelliğini taşıyan meydanın inşaat nedeniyle kapatılması, çevredeki dükkanlara da ancak bir kişinin yürüyebileceği kadar yer bırakılması buradaki yaya trafiğini neredeyse sıfıra indirdi. Bu bir kişinin yürüyebileceği yolun da, yağmur yağdığında çamur deryasına dönüşmesi, yağışlı havalarda buraya kimsenin gelmemesine neden oluyor. Cephesi meydana bakan 20 civarındaki dükkanın işletmecileri işlerin taban yapması nedeniyle sıkıntı çekiyor.
Meydandaki çay bahçesi ve cafe gibi, halkın dinlenme yerlerine kimsenin uğramaması nedeniyle sıkıntı çeken bir esnafımızın sesine kulak verdik.

Nuriye Dişli

İŞ YERİMİN KAPISINA KİLİT VURMAKTAN BAŞKA ÇAREM KALMADI
Fatsa’nın en gözde mekanlarından biri olan Moda Cafe’nin işletmecisi Nuriye Dişli meydan çalışmasından en çok etkilenen esnafımız.
Bu yılın birinci ayında bu mekânı devraldığını ve böyle bir çalışmadan haberi olmadığını belirten Nuriye Hanım dertlerini şöyle dile getiriyor: “Ben yıllardır bu sektörün içindeyim. Cafe işletmeciliği konusunda yeterli deneyime sahibim. Burayı da yakından izlediğimde iyi bir mekân olduğunu gördüm ve işletmeciliğine talip oldum. Ancak benim böyle bir inşaattan hiç haberim yoktu. Belli bir peşinat verdim ve kalan kısmını da belirli periyotlarla ödemek üzere bu işe girdim. İlk iki ay işimiz iyi gitti. Bu iki aydaki ödemelerimizi aksatmadan yerine getirdik. Ancak üçüncü ayda bu inşaat başlayınca işler bıçak gibi kesildi. Günlük cirom beşte bire, altıda bire düştü. Verdiğim ödeme taahhütlerini yerine getirememeye başladım. Hatta kiramı bile ödeyemiyorum. Elimden geldiğince tasarruf yoluna gittim, hatta işçi azaltmayı da denedim. Ancak bu inşaat devam ettiği sürece bu işin düzeleceğini sanmıyorum. Belediyeye, kaymakamlığa, bütün resmi kurumlara başvurdum. Ama bu işe bir çözüm yolu göstermediler. Şu anda dükkan sahibi ile icralık olduk, elektrik ücretimi ödeyemiyorum. Mal aldığım yerlere verdiği senetleri ödeyemiyorum. Ne yapacağımı şaşırdım. İşin içinden çıkamıyorum. Bu durumlarda devletin vatandaşına sahip çıkması gerekir diye düşünüyorum. Ama kimseden herhangi bir destek alamadım. İş yerimin kapısına kilit vurmaktan başka çarem kalmadı”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.