Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

KÖYLÜ ÜRETEREK KALKINACAKTIR

KÖYLÜ ÜRETEREK KALKINACAKTIR
08 Ekim 2018 - 16:02

Karadenizli üretici fındıktan umudu kesince başka ürünlere yöneliyor.

Fatsa’nın Yassıtaş Köyünden Ahmet Özcüre fındık bahçesini söküp yerine mısır ekmenin planlarını yapıyor.

8 dönümlük fındık bahçesinden bugüne kadar en fazla 500 kilo ürün alabildiğini, bu miktarın ise son birkaç yıldır çok aşağılara düştüğünü belirten Özcüre; “ topraktan en verimli ürünü almak için çareler arıyoruz. Fındığın bu taban fiyatı artık masrafını bile karşılamayacak duruma düştü. Onun yerine mısır ekmenin daha verimli olacağını düşündüm. Bu yıl 8 dönümlük fındık bahçemin bir dönümünü sökerek yerine mısır ekeceğim. Yaptığım hesaplara göre bir dönüm topraktan 500 kilo civarında mısır alacağım. Mısırın bugünkü kilo fiyatı 2 lira. Bu da bir dönümden 1000 liralık ürün alacağım anlamına geliyor. Ayrıca mısır tarlası içinde pancar, fasulye, salatalık, domates gibi sebzeleri yetiştirme şansımız da var. Bir de bunların getirisini düşündüğümüz zaman fındığın hem zahmetinden, hem de masrafından kurtulmuş olacağız, hem de daha fazla kazanç sağlayacağız.

Bu yıl yapacağım denemeden başarılı sonuç alırsam gelecek yıl fındık bahçesinin tamamını söküp yerine mısır ekeceğim. Ayrıca bir yıl içerisinde birden fazla ürün alma şansımız da olacak. Önce yulaf ekip, onu hasat ettikten sonra mısır ve fasulye ekeceğim. Bunlar arasında turşuluk kara kabak da yetiştirebilirim. Belki benim için,’ bazıları bu adam deli mi nedir’ diyebilirler. Ama belki de önümüzdeki yıllarda onlar da benim yolumdan gitmeye başlayacaklardır.
Son zamanlarda bölgemizde ve köyümüzde hayvancılık da bitme noktasına gelmiştir. Ben mısır ve benzeri ürünler ekerek hayvan yemi için de üretim yapmış olacağım. Böylece hayvancılık da canlanmış olacaktır. Bu çalışmamla çevremde örnek olmak istiyorum. Yaptığım hesaplara göre belki de etrafımdaki komşulardan bahçe de kiralayabilirim.

Sözümü şöyle bağlamak istiyorum: ben her ne kadar tahsilli biri olmasam da; kalkınmanın tarımdan başlayacağına inanıyorum. Bu yolda çalışmalarımı sürdüreceğim. Herkese de örnek olarak bu kalkınma hamlesine katkıda bulunmalarını sağlamak istiyorum.
Biz de Ahmet Özcüre’ye yeni girişiminde başarılar diliyor ve önümüzdeki ilkbaharda çalışmalarını yakından izlemek üzere planlarımızı yapıyoruz. İnşallah o günler gelince onun elde ettiği sonucu okuyucularımızla paylaşırız.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.