Fatsa’da M.K.P. Mahallesi Numune Caddesi No:27 adresinde bir fitness merkezi işletmekte olan Hüseyin Pişken Vücut geliştirme dalında daha önce de birçok kez başarı yakalamış bir sporcu.
2004 ve 2015 yıllarında Türkiye birincisi olurken, 2012, 2014, 2015 yıllarında da ikinciliği yakalamış. Ayrıca 2014 yılında milli takımla katıldığı yarışmalarda Avrupa 3.’sü olmuş.
Türkiye 1. si milli sporcumuzun şampiyonluğa gidiş öyküsünü kendi ağzından dinledik: “12¬-16 Eylül tarihlerinde İstanbul Venedik Grin otelde Türkiye Şampiyonası Milli takım seçmesi yapıldı. 70 kiloda mastırlar grubunda (40 yaş üstü) Türkiye Şampiyonu oldum. Milli takımda yarışma hakkı kazandım. Türkiye’yi 70 kiloda dünyada temsil edeceğim Türkiye’yi. 35 yıllık sporculuk geçmişim var. Eski bir karateciyim. Karate şampiyonluğum var. Bu sporu İstanbul, İzmit gibi bölgelerde yaptım. Futbol oynadım. Amatör olarak atletizm, boks yaptım. Vücut geliştirmeye 1996 yılında, 25 yaşımda başladım. Neden başladın diye soracak olursanız; diğer spor branşlarında çok efor sarf ediyorduk. Desteği, geliri yok. Türkiye’de çok sahip çıkılmadığı için çok efor sarf ediyorsun ama vücuda bakamıyorsun. Bu spora yaklaşmamızın sebebi daha bilimsel, vücudu daha iyi çözüyorsun, daha iyi beslenmeyi çözüyorsun, kendini sadece spor anlamında değil, sağlıklı yaşam anlamında, vücudunu çözme anlamında da hazırlıyorsun. Bütün sporların temeli bu. Şimdi bunu keşfettik bu spora başladık. Tabi bu sporun getirisi daha fazla. Diğer sporlarda dönüşümlü para anlamında geri bir dönüşüm yapamıyorsun. Devlet zaten sahip çıkmadığı için pek harcamıyorsun. Biz spor aşığı bir insanız. Bunu biz geleceğin sporunda ikinci popüler bir iş olarak görüyoruz. Herkesin kilosu, fazlalığı var, ya da zayıf. Herkesin bir nevi spor yapmaya ihtiyacı var. Biz hem sporcu kimliğimiz var hem sporcuyuz. Hem yarışalım, hem de bundan ekmek yiyelim diye spor salonu açtık. Bizi o besliyor. Hayatımızı idame ettiriyoruz.
Her sene yarışmalarımız oluyor. 2003’ten bu zamana kadar yarışıyoruz. 2003’te ilk yarışmamda Türkiye 3. sü, 2004’te Türkiye 1.si, 2005’te Türkiye 4.sü, 2008’te Türkiye 4. Sü oldum. 2012’de Türkiye 2.si, 2013’te Türkiye 4.sü, 2014’te Türkiye 2.si, 2015’te Türkiye 1.si, 2018’te Türkiye 3.sü oldum. Yine 2018’de Türkiye şampiyonu oldum. Avrupa şampiyonası olmuş öğrencilerim var. Bir tanesi Samsun’da Avrupa 3.sü oldu. Milli takıma 3 öğrenci götürdüm, Türkiye şampiyonu yaptım, ikisi Ünye’den, biri Ordu’dan. Bu spor çok zor bir spor, ben bu bölgede çok etkiliyim, bu konuda sadece Fatsa olarak değil. Bir de bu işi Türkiye’de bizim gibi natürel, doğal yapan çok azınlıkta insan var, yani uzun zamana yaydık. Çalışmaya, beslenmeye, sabırla. tabi çoğu insan kolayına kaçıyor. Belirli şeyler kullanıyor. Halkın tabiriyle şişme şeklinde yapıyorlar ama sonrasında salıyor o vücut. Biz öyle düşünmüyoruz. Atletik yani sporcu şekilde düşünüyoruz. Bizim kısa zamanda kar için, yani bir popüler olalım, sonra insanlardan para kazanalım derdinde değiliz. Biz gerçekten spor yaptırma derdindeyiz. Zaten bizim toplum da çok ciddi spora alışık değil. Spor dediğimiz zaman biraz basite indirgeniyor. Mesela bana gelen müşterilerim, “çocuğumu çalıştır” ya da “şu göbeğimi erit” deyip olayı çok basite indirgiyorlar. Biz de o tür yaklaşımlara tepki veriyoruz. O da bizim hoca anlamında çok disiplinli olduğumuzu görüp aslında olması gerekeni zamanla anlıyorlar ama kendileri de olayın tam ciddi farkında değiller. Günümüzde zaten herkes obez, herkes kilolu, sağlık sıkıntıları var. Büyük şehirler benim yaptığım işi yaşam koçluğu olarak yapıyorlar, bire bir ders olarak yapıyorlar, yani özel ders anlamında, tabi bizim burada o potansiyel çok değil. Belirli kişilere, bu işi çözmüş, yani görmüş insanlara özel ders anlamında ders veriyoruz. Şöyle anlaşılıyor; karateye, futbola çocuğunu verirsin, öyle değil biz her yaş grubuna 15’inden 80 yaşındaki insanlara ne yapılması gerekiyor. Yaş itibariyle nasıl çalışması gerekiyor. Program çıkartıp, beslenmesini çıkartıp 35 yılın birikimiyle ona yardımcı olmaya çalışıyoruz. Aslında bu Fatsa için büyük bir zenginlik, büyük bir şans ama bunu değerlendirebilene, bizden faydalanmasını bilene, yoksa biz zaten sporcuyuz zaten podyumlara gidiyoruz.
ÖĞRENCİM TÜRKİYE’DE 4. SÜ OLDU
Özel harekat, askeri okullar, beden eğitimine hazırladığımız bir sürü gençlerimiz var burada. Aslında Fatsa’ya bu konuda çok desteğimiz dokunuyor. Hep yapıcı, verici halindeyiz. Oturup da yiyelim içelim, hayat devam etsin derdinde değiliz. Biz spor aşığı insanlarız. Biz şunu da bekliyoruz; birçok yönetici biliyor aslında, dönem dönem gelsinler bizleri ziyaret etsinler ya da çağırsınlar biz gidelim, istişare edelim, ne yapılması gerekiyor. Bizim neslimizde bir sürü genç var. Bu gençlik kötü alışkanlıklara kayıyor. İnternet çağında oturup tembelleşiyor. Bu toplum bizim toplumumuz, yani bizden faydalansınlar.
Belediyenin bir sürü boş yerleri var. Bu işler kiralama yoluyla yapıldığında çok pahalı. Biz kiracı olarak uğraşıyoruz. Çok da potansiyeli yok, şu anda ufak yerlerde. Ne yaparlar kendileri, bizimle istişare yaparlar, 1000 m2, 2000 m2 yer bulunur. Beraber ortakça, belediye yapar, bizi görevlendirir, oraya elemanlar koyarız. Beden eğitimi okuyan bir sürü gençlerimiz var, hem onlarda eğitime katılır, hem biz de orada takip ederiz. Fatsa halkı gerçekten spor yapar. Herkes 15 yaşından 80 yaşına kadar hizmet almış olur. Biz burada sınırlı hizmet yapıyoruz. Millet şunu da görüyor, zannediyorlar ki fitnees yaptırıyor. Biz kondisyon anlamında bir futbolcuya, bir boksöre, bir güreşçiye nasıl bir antrenman yaptırmamız gerekiyor, bunu belirleyeceğiz. Bu alanda kendilerine destek sağlayacağız. Bu bir lokomotiftir. Bütün spor dallarının lokomotifidir. Her spor dalının kendi özelliğine göre çalışma yöntemleri vardır. Bir karateci, bir boksör kendi antrenmanını yaparken haftada bir de bu tür spor salonlarında güç, kondisyon kazanması gerekir. Dinlenme döneminde daha fazla kazanmış olur, bu da maç sezonunda performansını arttırır, daha etkili, başarılı olur. Bu sade bir insan için de geçerli. Yalnızca yürüyüş yapmak yeterli değildir. Kasları güçlendirmek gerekir. Sadece yürüyüşle kilo veremezsiniz. Kalp damar sağlığı da çok önemlidir. Ancak böyle bir salonda kas erimesi, kemik erimesi, kan dolaşımı gibi konularda bilinçli bir eğitmen bulabilirsin. Bu nedenle bizi bu anlamda değerlendirirlerse, biz de gerekli düzenlemeyi yaparız elamanlarımızı yerleştiririz, kimin nasıl bir çalışma yapması gerektiğini, hangi yaşta nasıl bir çalışma yapması konusunda yönlendiririz, böylece sağlıklı ve bilinçli spor yapılmış olur. Herkes her şeyi bilmeyebilir. Ama yetkililerimizin danışmanları, yardımcıları vardır. Onlara bu konuda idarecilerimizi yönlendirirse bu konulara da el atılmış olur.
Biz dünyanın en zor ve en pahalı sporunu yapıyoruz. Bu spor beden terbiyesi, disiplin isteyen, sabır isteyen bir spor. Ayrıca beslenme çok pahalı olduğu için yüksek maliyet getiren bir spor. Sadece yemekle olmuyor. Kaliteli beslenme ile vücudu sürekli yenilemek gerekiyor. Bir memlekette sanat ve spor yoksa, o memleket bazı şeylerden yoksundur, gariptir. İnsan sosyal bir varlıktır. Allah her insana değişik, çeşitli meziyet vermiştir. Yaradılışta yoksa bu iş zorla olmaz. Bu potansiyel tek başına yeterli değildir. Bu nedenle bunları dile getiriyoruz. Bu işle ilgili yöneticilerle bir araya gelelim, bu alandaki noksanlıkları belirleyelim ve tamamlayalım. Yani karşılıklı bir birimize yardımcı ve destek olalım.
2018 TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU
Ben daha önceki yarışmalarda masterlarda Türkiye Şampiyonu oldum. Ama bizi masterlara götürmediler, büyüklerde yarıştırdılar. 25 ile 40 yaş arasında yarıştım ve dünya 8.si oldum. O benim kategorim değildi. Ama şimdi beni kendi kategorimde yarıştıracaklar. Yarışmanın yapılacağı yer de tam olarak belli olmadı. Önce Yunanistan’da yapılması düşünüldü. Yunanistan kabul etmedi. Şimdi ya Ekvator olacak ya da İspanya olacak. Bunu önümüzdeki günlerde federasyon açıklayacak ve aralık ayının başında yarışma yapılacak. Bu yarışmalara katılmak için gidiş, geliş, konaklama masrafları da öyle küçümsenecek miktarlar değil. Federasyon masterlar için ödenek çıkartamadığını belirtti. Herkesin kendi imkanlarıyla katılması veya bir sponsor bularak kendi masraflarını karşılaması gerekiyor. Sağ olsun Fatsa Belediye Başkanımız Muharrem Aktepe beni davet etti. Yanına çıktım. Durumu kendisine açıkladım. Bu sorunumuzu çözeceğine söz verdi. Kendisine minnettarım, çok teşekkür ediyorum. Bu bizim için çok iyi bir gelişme. Bu zamana kadar Fatsa’da hiçbir belediye başkanı bize bu konuda pek ilgi göstermemişti. Bu bir ilk oluyor. Bu da bize ayrı bir şevk veriyor. Sanatçı ve sporcular ince ruhlu insanlardır. Mutlaka bir maddi kazanç beklemezler. Gösterilen ilgi onlara daha büyük bir azim verir. Daha başarılı olmalarını sağlar. Biz platforma çıktığımızda kendi memleketimizin adını vurgulayarak söylüyoruz. İlçemizin, ilimizin tanıtımına katkıda bulunuyoruz.