Bilindiği üzere ilçemizde haftanın 3 günü belirli mahallelerde semt pazarları kurulmakta. Perşembe Pazarı, Kurtuluş Mahallemizde bulunan ve tüketicilerin dikkatini çeken bir pazardır. Uzun zamandır medyada göremediğimiz Pazar esnafını ziyaret ettik ve onların dertlerini dinledik. Pazar esnafları ekonomik krizden ve hayat pahalılığından şikâyetçi olmakla beraber siyasilerin sözlerine de artık itimat etmediklerini söylüyorlar.
“80 LİRAYA İLE 80 ADIM ATAMIYORUZ”
17 yıldır pazarcılık yapan Gülseren KURT, mesleğe nasıl başladığını, yaşanan problemleri, beklentilerini ve ekonomik sorunlarla ilgili bizlere bilgi verdi.
Gülseren Kurt, “Bir sene kestane çok oldu, çocuklarla dağa kestane toplamaya gittik baktık bayağı fazla pazara gidip pazar da satalım dedik, satabiliyor muyuz diye. Hâlbuki o gün çok güzel satışımız oldu paranın para zamanında 80 lira kazandık. O parayla pazara gittim ve tüm ihtiyaçlarımı gidermeme rağmen bitiremedim ama şimdi 80 liraya ile 80 adım atamıyoruz. Vatandaşlarında yaşadığı sorun şuan da bu. Paramızın değeri yok ve Pazar artık insanlara pahalı gelmektedir. Bizler burada kendi ürünlerimizi satarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Bu sadece hayatımızı idame ettirmek için yeterli gelmiyor. Yine hayvancılık ve fındıkla da uğraşıyorum. Pazar yerine gelince ise, kapalı pazar yerimizin olmaması büyük zorluk. Soğukta kalıyoruz, rüzgâr olduğu zaman her şeyi dağıtıp götürüyor, sürekli su alıp gelerek süpürmek bizi zorluyor. Seçime yakın geliyorlar ve bize pazar yeri kuracaklarını söylüyorlar. Bizleri kandırıyorlar biliyoruz ve daha inanmıyoruz, inancımız bitti artık bu zamana kadar sözlerini tutan göremedik” diyerek siyasilere gönderme yapmayı da unutmadı.
“ÜRÜNLER DOĞAL AFETTEN ÇÜRÜYOR”
Uzun yıllardır pazarcılık yaparak geçimini sağlayan Bilal Kocatürk ise mesleğin zorluklarından bahsederek yapmış olduğu açıklamasında; “Yaklaşık 25 senenin üzerinde bu meslekle uğraşıyorum şuan ise ailemle birlikte çalışıyorum.
Ürünler yazın sıcaktan çürüyüp kışın da soğuktan donuyor. Kışın ticari sıkıntıları olur satışlar düştüğünden dolayı kâr marjı sıkıntılar oluyor kârı çıkaramayınca sıkıntılar, zorluklar çekiyoruz ticari manada zorluklar çekiyoruz. Belirli saatlerimiz yok bazen sabah 3 de başlar gece 10-11 gibi bitiyor bazen de 4’de başlar akşam 8-9 gibi bitiyor.
Sebze meyve fiyatı günlüktür, ürünün çoğunluğu, azlığına veya kalitesine göre değişiyor. Bir ürün çok ise talep de az oluyor demektir, talep az olunca fiyat düşük demektir. Eğer ürün az ise doğal afetler olur, güneş olur, yağmur olur, rüzgâr olur, don olur bunlardan etkilenirse ürün az olur, ürün az olursa talebi de az olur fiyat yüksek olur. Kaliteli mal her zaman pahalı olur bunu kimse unutmasın” diye konuşarak sözlerini sonlandırdı.