İlçemiz esnaflarından Ahmet AY ve Engin YEŞİLYURT çalışmış oldukları sektör hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunup, 4-5 aydır neredeyse satışın olmadığını belirtirken, seçimlerden sonra ekonomik durum böyle giderse esnafların yavaş yavaş kepenk kapatmaya başlayacağını belirttiler.
Fatsa’da bu sektörden 10’un üzerinde esnaf olduğunu ve işlerinin 4-5 aydır iyi olmadığını belirten Ahmet AY, sektörde sıkıntılar yaşadıklarını, zamların 2 katı fazla olduğunu ve insanlar da para olmadığı için parçalar pahalı gelip sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.
MASRAFLAR AĞIR GEÇEN SENE 60 MOTOR PARASI BUGÜN 25 MOTOR ALMIYOR!
Engin YEŞİLYURT ise sıfır, ikinci el araç ve motosikletler hakkında bizlere dikkat çeken açıklamalarda bulunurken yaşanan sorunları da gündeme getirdi. Yeşilyurt; “Trafikteki sıkıntıların başında elektrikli motosikletlerin ve mopetlerin, Danıştay’ın kararına göre içten yanmalı motorlara ehliyet ve ruhsat gerektirmiyor ama trafik seni yakaladığı zaman bunun tersini söylüyor ve işlem yapıyor. Tabi polis burada bazı maddeleri eksik biliyor, hâlbuki kanunu açsa görse bunlar da bir sorun yok. Diğer sıkıntı 2 bin liralık bir motosikletin de, 2 milyonluk Porsche’nin alım satım bedeli de 220 TL, birinin sigortası aynı diğerinin sigortası da aynı, diğerinde 2 Milyonluk arabada yüzdeye bile gelmiyor, bunda ise neredeyse %15, %20’yi buluyor. Çünkü motorun fiyatının yarısı kadar evrak işlemi var. Zaten oto ve 2. Elde de büyük sıkıntı var. İnsanlar kendini koruma altına aldı ve masraftan kaçıyor. Bu sektör neden ölsün, kriz olduğu zaman insanlar neye dönmesi lazım. Kendisini küçültüp motosiklete binmesi lazım, çünkü yakarı az, kullanımı kolay, park derdi yok. O zaman bunda bir yanlışlık var. Neredeyse bisiklete vergi alınacak hale geldi. Bütün esnaf kan ağlıyor çünkü öncelik alım gücünün olmaması, üstüne zam gelmesi, zamdan sonra da vergilerdi, cezalardı, caydırıcı durumlardı, insanları bu sektörden soğuttular. Galeri olarak yaz ayında motosiklet alıyoruz sıfır olarak ama bu sene yapmayı düşünmüyorum. Çünkü bizim en çok sattığımız Honda’nın motosikletini 5130 TL’ye alıyorduk 5200 TL’ye satıyorduk şuan da ise sadece alış fiyatı 10.000 TL, yani iki katı. Cup dediğimiz yarı otomatikleri, rahat kullanabileceğiniz motorları 1750 TL’ye toptan alışımız vardı ,1800 – 1900 fiyat aralığında satışı vardı ama şimdi 4000 TL. Geçen sene 60 motorum vardı, 60 motor parası bu sene 25 motor parası yapmıyor. Fiyatlar dolar kuru nedeni ile iki katına çıktı. Motorlar pahalı, benzin pahalı, yedek parça pahalı, ayrıca elektrikli motorlar da kullanımda ama elektriğe gelen zamlar da ortada. Bütün hepsini geçtik, ülkede sanayi olarak da çok ilerleme olmadığımız için bu sektörde dışa bağımlılık bizleri kepenk kapatma noktasına getirdi. Hükümet bir şeyler yapıyor aslında ama ne kadar etkili olur onu da ileriki günlerde göreceğiz. Şu an hazırdan tüketmeye devam ediyoruz ama onun da sonu gelmek üzere. 31 Mart’tan sonra umarım ekonomik olarak rahat günler görmeyi istiyoruz” diye konuştu.