Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

HER ÇOCUK ÖZELDİR

HER ÇOCUK ÖZELDİR
30 Mart 2019 - 12:23

27 yıllık eğitimci ve şu anda Sami Yücel Özel Eğitim Uygulama Okulunda Okul Müdürü olan Veysel Cengiz bizlere özel eğitimi, özel eğitimin ilkelerini, bireyin özel eğitimli olduğunun nasıl anlaşıldığını, özel eğitimli bireylerin davranışlarını nasıl olduğunu ve hedeflerini anlattı.

“Özel Eğitim, orta – ağır dediğimiz düzeyde otizm ’den etkilenmiş çocukların eğitim gördüğü bir okuldur. İlkokul, ortaokul ve lise gibi düşünerek en az 12 yıl eğitim gören öğrencilerimiz bulunmaktadır. 7-27 yaş aralıklı öğrencilerimiz mevcuttur. Okulumda 90 öğrencimiz bulunmaktadır ve her biri spor, el sanatları ve müzik aletleri ile ilgilenmektedir. Özel eğitim, özel gereksinimi olan, yetersizliği, görmesinden, işitmesinden, zihinsel öğrenme güçlüğünden, konuşma güçlüğünden ve diğer yetersizlik alanlarından dolayı normal eğitim öğretim alanlarından yeterince yararlanamayan kişilere uygun materyallerle ve özel yöntemlerle verilen eğitim türüdür.” Diyerek konuşmasını sürdüren Veysel Cengiz sözlerine şöyle devam ettirdi.

“Özel eğitim; bireye yönelik, öğrenci bazlı yapılan bir çalışma. Her çocuk farklı bir yetersizlik türündedir. Her çocuğun ihtiyaçları farklı olduğu için eğitimciler bireysel eğitim planı ile çocuğun ihtiyaçlarını belirler, onların performanslarını alır, neyi yapıp yapamadıklarını, neye ihtiyacı olduğunu bilirler ve ona göre haftalık, aylık ve yıllık programlar yapar. Bu yaptığı programları uygulamak için uygun eğitim ortamı hazırlar. Uygun materyaller hazırlar. Bu doğrultuda çocuğun bulunduğu aşamadan bir sonraki aşamaya geçmesi için elinden gelen çalışmayı yapar.
“Her şey ailenin ya da çevresindekilerin çocuğun gelişiminde bir şeylerin yolunda gidip gitmediğini, tereddütleri ve şüpheleriyle başlar. Çocuk doğumdan itibaren gelişim süreçlerinde yaşıtları gibi gelişim göstermiyorsa ve yaşıtlarıyla iletişim kurmakta güçlük çekiyorsa, gelişim süreçlerinde gerileme varsa bu şüphe ve gözlem üzerine çocuğun en yakınındaki kişi çocuk doktoruna, çocuk psikiyatristlerine ya da mili eğitim bakanlıklarına bağlı olan rehberlik ve araştırma merkezlerine götürüp çocukların incelenmesinde hem tıbbi tanımlanması hem de eğitsel olarak tanımlanması sağlanarak süreç başlatılır. Çocuğun gelişiminde yolunda gitmeyen bir sorun varsa ve bilimsel olarak da tespit edilmişse o alana yoğunlaşılır ve rehberlik araştırma merkezlerindeki özel eğitim hizmetleri kurumları çocuğun eğitimlerinin nerede eğitim alacağını planlar ve karar verir. Her çocuk ve her engel grupları farklıdır. Hiperaktifte uyum ve dikkat dağınıklığı bozuk olan çocukların daha çok yerinde duramama, akranlarından çok daha öte dikkat dağınıklığı ve hareketlilik çocuğun gelişimini de olumsuz etkileyecek. Diğer engelliler türünde, zihinsel engel yetersizlik var ise birtakım ölçme araçları, akademik ve yeterlilik alanları ölçülür. Tıbbi ve eğitsel değerlendirmesi yapılır. İşitme, görme, ortopedik gibi diğer alanlar ise tıbbi ortamlarda engel tespiti yapılarak okullarda uygun eğitim tedbirleri alınır.”
3 Aralık engelliler günü, 21 Mart dünya down sendromlular günü, 4 Nisan otizm günü ve 10-16 Mayıs dünya engelliler haftasında etkinliklerimiz oluyor. Her hafta öğrencilerimizi Pazar alışverişi, berber salonlarıyla tanışmaları ve kafeterya ortamlarında öğretmenlerimizle birlikte olumlu bir etkinliğimiz oluyor. Dünya yaşlılar haftası nedeni ile huzurevlerini ziyarete gittik. Ordu büyükşehir belediyemiz aracılığı ile teleferik etkinliğimiz olacak. Sinema ve orduyu tanıtım konusunda okulumuza destek veriyor. Gençlik merkezi ile her ay etkinliğimiz oluyor. Bisiklet takımımız var. 7 öğrencimiz ile birlikte bisiklete binmeyi ve okulumuzun çevresinde bisikletle doğada spor yapmayı öğreniyor. Yaz mevsimlerinde sportif, sosyal ve kültürel etkinlikleri oluyor.

Hedeflerimiz çok zor şartlarda okulumuza gelen en temel ihtiyaçları olan özel bakım becerilerini bile yapamayan çocuklarımız gönderdiğimiz zaman günlük yaşam becerilerini kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen Hatta Durumu uygun olan Çocuklarımızı da iş ortamları ailesine katkı sağlayabilecek geçen yıl mezun ettiğimiz çocuklarımızdan 12 kişiye fatsa Organize Sanayisi’nde 3 farklı büyük tekstilde Asgari ücretli olarak çalışıyorlar mezunlarımızın yüzde 60’ını işe yerleştiriyoruz diyerek sözlerini sonlandırdı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.