Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

KURULUŞTAN GÜNÜMÜZE FATSA TARİHİ PANELİ

KURULUŞTAN GÜNÜMÜZE FATSA TARİHİ PANELİ
14 Mayıs 2019 - 1:10

Fatsa Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından “Geçmişten Günümüze Fatsa Tarihi” konulu panel düzenlendi.

Fatsa Belediyesi Kültür sarayında düzenlenen panelde araştırmacı yazarlar; Rüstem GÜRLER, Cevat ERBİL, Celal ÇUKURLU kuruluştan günümüze Fatsa tarihini anlattılar.

Panele Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, İlçe Jandarma Komutanı J. Yarbay Halit Gülten, İlçe Emniyet Müdürü Tolga Sipahi, daire amirleri, okul müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve davetliler katıldı.

Panel Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları ve şehitlerimize bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklâl Marşı’nın okunması ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Cevat ERBİL Hoca ilk sözü Rüstem GÜRLER’e verdi. Gürler Fatsa ve yöresinde yaşayan kabileleri, antik çağda Fatsa’yı, Pontos Devletini ve Mihirdat Hanedanlığını anlattı. Ardından Cevat ERBİL sırasıyla; Roma, Bizans, Trabzon Rum Devleti, Emiroğlu Beyliği ve Osmanlı Döneminden Cumhuriyete kadar kısa yorum ve değerlendirmelerde bulunduktan sonra son sözü Araştırmacı Yazar Celal ÇUKURLU almadan Rüstem GÜRLER bir ara söz daha aldı. Peşinden kürsüye gelen Celal ÇUKURLU Protokol ve konukları selamladıktan sonra; zamanın darlığına dikkat çekip konunun ancak bir “Fatsa Tarihin Çalıştayı” ile verimli olabileceğine vurgu yaptıktan sonra; İstanbul Fatsalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin “ Fatsa Tarihinden Sayfalar” adlı belgesini işaret ederek, meraklıların bu belgeselde yararlanarak Fatsa Tarihi hakkında internet üzerinden doyurucu bilgi edinebileceklerini vurguladı. ÇUKURLU daha sonra “Pontos Devleti(MÖ.298-MS.63) ile Trabzon Rum Devleti(1204-1461)’nin birbirine karıştırıldığını, Fatsa’ya adını veren Prenses Fanizan’ın Rum ya da Ermeni olduğu sanılmaktadır. Bunlar maksatlı propagandaların sonucudur. Prenses Fanizan Mihirdat Hanedanından II.Farnak’ın kızıdır. Soy kökleri İranlı, dinleri Zerdüştlüktür. Bolaman’a adını veren Polemon ise Locikya Valisi Zun’un oğludur.” dedikten sonra; 1925 ile 1935 yılları arasında Vatan Sathında Ordu-Millet Dayanışması çerçevesinde düzenlenen bağış kampanyasında Fatsa’nın ilçelerden Edremit’ten sonra 3 uçakla Türkiye genelinde ikinci oluşunu ayrıntılarıyla anlattıktan sonra, İlk hava şehidimiz Fatsalı Şehit Hv.Plt. Ütğm. Mustafa ŞERBETÇİ’nin anısına sahip çıkılmasının önemini dile getirdi. Fatsa’nın ilk Kaymakamı Ali Efendi (1878-1880)’den şu an ki Kaymakamımız Mehmet YAPICI’ya kadar bütün Kaymakamlarımızın ölenlere Rahmetle, hayatta olanlara ise sıhhat ve başarı dilekleriyle konuşmasını noktaladı. Ayrıca Fatsa’nın 44. Kaymakamı Mustafa Selman YURDAER’e Fatsa tarihine duyarlılığından dolayı da ayrıca teşekkür etti.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.