Fatsa’nın gelmiş geçmiş belediye başkanları arasında adı hiç unutulmayan ve kendinden en çok söz ettiren Fikri Sönmez’in biyofrafisi özelliğini taşıyan kitap dayısının oğlu Ahmet Becioğlu tarafından yazılmıştır.
Ahmet Becioğlu, bugüne kadar Fikri Sönmez hakkında yazılanlara ek olarak daha önce hiçbir yerde bulanamayacak bilgilere fotoğraflar da ekleyerek doldurmuş kitabın sayfalarını.
Tam donanımlı bir Fikri Sönmez belgeseli niteliği taşıyan kitap iki bölümden oluşuyor.
Birinci bölümde; Gürcü kökenli olan Fikri Sönmez’in ailesinin Gürcistan’dan Türkiye’ye göçü, onun doğumu, evlenmesi, okul yaşamı ve meslek olarak terziliği seçmesinin yanında, belediye başkanlığı süresince yaptıkları, 11 Temmuz 1980 nokta operasyonu, bu operasyon sonrası Fatsa’da yaşananlar, çeşitli anılar ve öyküler de eklenerek anlatılıyor.
İkinci bölümde Fikri Sönmez’in Amasya Cezaevi’ndeki son anları ve ölümünden sonraki gelişmeler yer alıyor.
Fikri Sönmez’in yalnızca devrimciliği ve belediye başkanlığı döneminde yaptıklarıyla ilgilenenler için ailenin Gürcistan’dan göçü sırasında yaşanan olayların anlatıldığı bölüm çok ilgi çekici olmayabilir. Bu nedenle 57. Sayfada ‘Fikri Sönmez’in belediye Başkanı olması’ başlıklı bölümden başlayıp okumaları halinde aradıkları bilgilere ulaşabileceklerdir.
Yazarın, tanık olduğu ve çoğu zaman da içinde yer aldığı olayları toplayıp biriktirerek birinci ağızdan anlatması kitabı diğerlerinden farklı kılan en önemli özelliğidir.
Ahmet Becioğlu kitabını; son sözünde, “kitabıma Fikri Sönmez’in bilinen yönlerini anlatarak başladım, bilinmeyen yönleriyle bitirmek istiyorum” dedikten sonra, onun 40 yıl önce gerçekleştirdiği bazı uygulamaların günümüzde bazı belediyelerce örnek alındığını vurgulayarak bitirmiştir.
Bu kitap o günleri yaşayanların içinde yaşadığı halde bilmediği, sonraki kuşağın da kulaktan da dolma duyduğu birçok olayı aydınlatmaktadır.
Tarihte; “Fatsa Olayları” olarak yerini alan süreci en doğru ve tarafsız olarak anlatan bu kitabı, “Fatsalıyım” diyen herkesin okuması boynunun borcudur.
Ayrıca Ahmet Becioğlu 30 Haziran 2019 Pazar günü Kabakdağı Tarihi meydanında Saat : 11.00 ile 15.30 arasında imza günü düzenledi. Ahmet Becioğlu kitabının ilk imza gününü Fikri Sönmez’in doğduğu köyde düzenlerken bunun köy düzeyinde düzenlenen ilk imza günü olduğunu da vurguladı.
Ahmet Becioğlu, “Fikri Sönmez’le ilgili birçok kitap yazıldı. Ben bu kitabımda Fikri Sönmez’in en yakın akrabası olarak bilinmeyen yönlerini yazdım. Okurken insanlarımızın çok keyif alacaklarına inanıyorum. Bu kitap vesilesiyle Fikri Sönmez’i yakından tanıyacaklar. İlk imza günümüzü Fikri Sönmez’in doğduğu, mezarının olduğu Kabakdağı köyünde düzenlemek istedik. Fatsa’da da ilk defa bir köyde kitap tanıtımı ve imza gününe de imza atmış oldum.’’ dedi.