Fatsa’nın kalbi olarak kabul edilen Cumhuriyet Meydanı’nda geçtiğimiz yerel seçim öncesi alel acele bir çalışma başlatıldı.
Herkes tarafından gerekli bir proje olarak değerlendirildi. Bitirilince de bunun yansımasının görülmesi bekleniyordu. Ancak bitirilmesi bir yılan hikayesine döndü…
Bu tür çalışmalar başlatılırken, işin yapımı süresince halkın, daha da önemlisi çevredeki iş yerlerinin nasıl etkileneceği dikkate alınmalı ve elden geldiğince en kısa sürede tamamlanması yoluna gidilmelidir.
Bu çalışma başladığı anda inşaat alanının çevresine çekilen duvarlar, meydandaki işyerlerine müşteri girişini tamamen engelledi. Oradaki esnaf bu çalışmanın bir an önce sonnaldırılması için dualar etmeye başladı. Elbetteki herkesin kendine göre bir hesabı vardır. Günlük veya haftalık cirosuna göre bir ödeme planı belirlemiştir. Bunun aksaması esnafın ticari yaşamını olumsuz etkileyecektir.
Bunun örnelerini de yakından izledik. Gazetemizin bir sayısında, orada cafe va pastane olarak hizmet veren bir esnafımızın dertlerini dile getirmiştik. İşe başlarken hiç de küçümsenmeyecek bir yatırım yapmanın yanında aylık belli bir ödeme konusunda da borçlanma yaptığını, ancak bu çalışma nedeniyle bırakın senetlerini ödemeyi, elektrik parasını bile ödeyemediğini dile getirmişti iş yeri sahibi. İlerleyen günlerde de bu iş yerinin kapatılmış olduğunu üzülerek izledik.
Bu iş yeri sahibinin evinde neler olduğunu bilmiyoruz. Acaba ekonomik çözüm nedeniyle o evde bir aile faciası yaşanmış olabilir mi… Çoluk çocuğunun rızkını sağlamak için o esnaf nasıl bir çare aramıştır, bulabilmiş midir… Bunların hesabını kimse yapmamıştır. Bu işin sorumluları da vicdanları rahat olarak yataklarında uyumaktadırlar. Şimdi yandaki fotoğrafa bakarak işin yapılış sürecine göz atalım.
275 günde bitirilmesi öngörülmüş. Bu da oradaki esnafın görebileceği şekilde bir tabelayla duyurulmuş.
Yukarıda sözünü ettiğimiz, iş yerini kapatmaktan başka çaresi olmayan esnafımız dışındaki diğer iş yeri sahipleri bu tarihi dikkate alarak kendilerine bir çözüm yolu bulmuş olabilirler. Ama hesaplarını bu tarihe göre yapmışlardır.
Şimdi tabelaya bir göz atalım…
İşe başlama tarihi 05.03.2018 ve 275 günde bitirileceği öngörülüyor.
275 gün, birkaç günlük farkla, 9 ay yapar. Dolayısıyla bu işin bitirilme tarihi 2018 yılının 12. ayının başı olarak göze çarpıyor.
Oradaki esnaf da bu tarihten sonra işlerinin düzene gireceğini varsayarak belli bir ödeme yapabileceğini düşünmüş, ona göre çek veya senet vermiştir.
Şu anda 2019 yılının 11. Ayının ortalarındayız. Bu iş 11 ay önce, yani geçen yılın 12. ayında bitirilmesi gerekirken halen hizmete girmemiştir.
Oradaki iş yeri sahiplerinin çektiği sıkıntıyı göz ardı edemeyiz ama asıl önemlisi verilen sözlerin yerine getirilip getirilmemesidir.