Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

BUGÜN TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLDİĞİ GÜN

BUGÜN TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLDİĞİ GÜN
05 Aralık 2019 - 13:55

1926 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından kabulle yürürlüğe giren Medeni Kanun ile erkeklerle eşit haklara sahip olan Türk kadınına, TBMM tarafından 3 Nisan 1930′ da kabul edilen bir yasa ile belediye seçimlerine katılma, 1933’te muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934’te Anayasada yapılan değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır.

5 Aralık 1934’te Atatürk, bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etmiş, kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçmiştir. Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile bundan tam 85 yıl önce kadınlar, en demokratik haklarına kavuşmuşlardır.

Bugün 5 Aralık Kadın Hakları Günü… Bugün, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun kurduğu TBMM tarafından, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıl dönümü.

Türkiye, Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ülke olmuştur.

Bu anlamlı ve önemli günü, göğsümüzü gere gere gururlanarak kutlamak, dünyaya medeni duruşumuzu haykırarak anlatmak isterdik. Ne yazık ki günümüzde ardı ardına yaşanan kadına şiddet, taciz ve kadın cinayetleri haberleri, canımızın sıkılmasına, keyfimizin kaçmasına neden olmuştur.

Üzgünüz, hem de çok üzgünüz. Ne zaman ve neden bu hale geldik bilemiyoruz. Daha 2 gün önce, gencecik bir kızımızın, hiç tanımadığı, hiç bir bağlantısının olmadığı biri tarafından bıçaklanarak hunharca öldürüldüğü haberini aldık. Bu olaydan bir gün önce de yine bir kadın defalarca koruma talebine rağmen katledilmişti. Bu olaydan birkaç gün önce de bir kadın cinayeti, aynı haber bülteninde kadına şiddet görüntüleri ve taciz haberleri vardı.

Üzgünüz, hem de çok üzgünüz. Ne zaman ve neden bu hale geldik bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey varsa o da acilen konu ile ilgili bir önlem alınması ve bu vahşetin önüne geçilmesidir. Acilen TCK’da gerekli değişiklikler yapılarak bu ve benzeri bazı suçlara idam cezası getirilmelidir. Caydırıcı cezalar dışında hiçbir sonuç bu aşamadan sonra yanan yürekleri serinletemeye yetmeyecektir.

Yaşanan bunca kadın cinayetleri arasında buruk, ama bir o kadar da ecdadımızla gurur duyduğumuz bir günü hep birlikte yaşıyoruz. Her şeye rağmen geleceğe umutla bakmak istiyoruz.

Vesile ile Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 85. Yıl dönümünü kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Hatice KATIK
MHP Fatsa Kadın Kolları Başk.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.