Vali Seddar Yavuz, Ülkemizin önemli iş insanlarından Ordulu Onur ve İhsan Çetinceviz kardeşler tarafından Ordu Üniversitesi Kampüsünde yaptırılan Düriye Çetinceviz Anaokulu’nun hizmete açılış törenine katıldı.
2 bin 239 metrekare alanda kurulan ve 100 öğrenci kapasiteli Düriye Çetinceviz Anaokulu’nun açılışına Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Ordu üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören, Ordu İl Milli Eğitim Müdürü Kutlu Tekin Baş, hayırsever iş insanları Onur ve İhsan Çetinceviz’in yanı sıra veliler de katıldı.
Vali Seddar Yavuz törende bir konuşma yaparak, yeni yılın barış ve huzurun tesis edileceği, mazlumun ve mağdurun ezilmediği, insanca yaşadığı bir dünya getirmesi temennisinde bulundu.
“Eğitim dünyadaki en stratejik alan hem bireyin hem ulusların dünyadaki yaşam standardını belirliyor”
Konuşmasının devamında eğitimin dünyadaki en stratejik alan olduğuna dikkat çeken Vali Yavuz, eğitimin hem bireyin, hem de ulusların dünyadaki yaşam standardını belirlediğine vurgu yaptı.
Uluslararası rekabette öne çıkabilmenin yolunun eğitimden geçtiğini belirten Vali Yavuz, eğitimde ne kadar iyi bir düzey yakalanırsa, o kadar hür, bağımsız ve müreffeh yaşandığını söyledi.
Dünyada son 15 yılda 12 Milyon Müslüman’ın katledildiğini ve bunun dünya açısından istatistikten ibaret olduğunun altını çizen Vali Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: “Müslümanların katledilmesi neden istatistikten ibarettir? Çünkü; ezenler ve öldürenler egemen güçler, küresel güçler. Öldürülenler de daha az gelişmiş, yani daha az eğitimli fakir kesim. Dolayısıyla daha güçlüler öldüğünde çok daha kıymetli, daha güçsüzler öldüğünde de ‘olabilir, sıradan, vakayı adliyeden’ diye değerlendiriyoruz. O yüzden bizim iddiamızın, davamızın olmasının sebebi de budur zaten.”
“Okul öncesi yılları kişiliğin, kimliğin oluştuğu yıllardır”
Konuşmasının devamında okul öncesi eğitimin önemine değinen Vali Seddar Yavuz, okul öncesi eğitimin kişiliğin ve kimliğin oluştuğu yıllar olduğuna dikkat çekti.
Okul öncesi dönemdeki çocukların eğitiminin son derece önemli olduğuna vurgu yapan Vali Yavuz, “Bizim aslında en çok es geçtiğimiz yıllardır bu yıllar. Dolayısıyla bu yıllarda çocuklarımıza yapacağımız yatırımlar teşekkür etmeyi, özür dilemeyi, temel insani değerleri yakalamamız gereken yıllardır. O yüzden bu zamanı kaçırmamalıyız” diye konuştu.
Hali vakti yerinde olanların eğitime destek olmalarını isteyen Vali Yavuz, “Okul öncesi dönemdeki çocuklarımızın eğitimi konusunda devletimiz çok büyük gayret sarf ediyor. Okul öncesi okullaşma oranımız yüzde seksenlere çıkmış durumda. Ama bizim yüzde yüzü bulmamız gerekiyor. O yüzden Çetinceviz ailemize çok teşekkür ediyorum. Ordu’nun yüz akı insanlar, gerçekten önemli işler başarmışlar. Sadece Türkiye’de değil yurt dışında da müteahhitlik hizmetleri ifa etmektedir. Diğer taraftan Rüstem Amcamız var birkaç ay önce onun okulunu açtık. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Özellikle insanların nakit paraları olmayabilir ama gayrimenkulleri olan çok sayıda insanımız var. Valilik olarak Ordu’da okul yapacak arsa bulamıyoruz. Biz devlet olarak parayı buluyoruz ama arsayı bulamıyoruz. Gayrimenkulü olanların bize okul yapılmak üzere gayrimenkul bağışlamalarını bekliyoruz. Bunun karşılığından biz yine onların kimi isterlerse annelerini, babalarını ya da uygun gördükleri isimleri burada yaşatmak istiyoruz. Eğer Rüstem amcalar gibi, Çetinceviz ailesi gibi hayırseverlerimizin sayıları artarsa, biz de bu hizmetleri yaparız” şeklinde konuştu.
Törende Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan da bir konuşma yaparak eğitimin önemine dikkat çekti.
Bir toplumun yapabileceği en önemli işin eğitim olduğuna vurgu yapan Akdoğan, insana yapılabilecek en önemli yatırımın onu en güzel şekilde eğiterek, öğreterek yetiştirmek ve bir birey olarak yetişmesi noktasında ise donanımlı hale getirmek olduğunu söyledi.
Akdoğan, Türkiye’nin son dönemlerde başlatmış olduğu en önemli atılımlarından birisinin anaokulları olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Zira anaokulları kişinin yetişmesi noktasında ilk temelin atıldığı, aileden sonraki mekânlar anlamında önemli kuruluşlar, önemli yerlerdir. İnsanımızı eğitmeden, insanımızı yetiştirmeden, insanımızın kalitesini, niteliğini, donanımını arttırmadan isterseniz bir ülkeyi, bir toplumu altınlarla gümüşlerle yollarını döşeyin parklarını bahçelerini altından yapın eğer orada gezen orada yaşayan orada yaşayan insanlar medeni değillerse orada can güvenliğiniz yoktur mal güvenliğiniz yoktur namus güvenliğiniz yoktur.”
Düriye Çetinceviz Anaokulu Müdürü Hülya Arlağ ise, okulun çocukların sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel yönden gelişimlerini sağlayarak, ülkenin yarınlarına hazırlamayı hedefleyen örnek bir projeye sahip olduğunun altını çizdi.
Arlağ, okulun üniversite ile imzalanan protokol kapsamında grup çalışma odaları ile sosyal bir eğitim modeli ortaya koyacağını belirterek, bu sayede çocukların ilgi ve yeteneklerini fark etmelerini sağlayarak, erken yaşta dil eğitimi, resim, müzik, dans, tiyatro, satranç gibi faaliyetlerle çocukların becerilerinin gelişmesine katkı sağlanacağını söyledi.
Törende Hayırsever iş insanı İhsan Çetinceviz de bir konuşma yaparak, “Rahmetli annem Düriye Çetinceviz, rahmetli babam Emin Çetinceviz nur içinde uyusunlar. Onlar ilkokul mezunuydu ama bize eğitimin insan hayatındaki önemini anlatabildiler, öğrettiler, başardılar. Biz onlara layık olmaya çalıştık. Büyük abim Onur Çetinceviz ile beraber bir mücadelenin içerisinde Ordu’ya bir eğitim kurumu kazandırmak istedik. Bunu Ordu’muza vefa borcu diyelim, sevgi diyelim, saygı diyelim. Ordu çok güzel bir şehir. Ordu benim için gurbette fındık kelimesi telaffuz edildiği zaman burnumun direğinin sızlamasıdır. İyi ki Ordu’da doğdum, iyi ki sizler varsınız, iyi ki Orduluyum. Hepinize teşekkür ederim.”
Konuşmaların ardından, Vali Seddar Yavuz ve diğer protokol üyelerinin de katılımı ile Düriye Çetinceviz Anaokulu’nun açılış kurdelesi kesildi.
Açılışın ardından Vali Yavuz ve beraberindekiler anaokulunu gezerek, Düriye Çetinceviz Anaokulu Müdürü Hülya Arlağ’tan bilgiler aldı.