Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş’ın 25 Aralık 2019 Çarşamba günü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile gündeme gelen Fatsa Organize Sanayi Bölgesi İkinci Etabı için istimlak bedellerine dair sözleri, gündeme damga vurdu.
Temmuz ayında Altınordu ve Ünye Organize Sanayi Bölgesine ödenek gönderilmeden önce de “Fatsa unutulmamalı!” diyerek uyarıda bulunan ancak bu uyarıları karşılık bulmamasına karşın aynı hadisenin Aralık 2019’da gönderilen ödeneklerde de yaşanması üzerine serzenişte bulunan FATSO Başkanı Tayfun Karataş, düşüncelerini sosyal medya üzerinden paylaşıp “Ne desem bilemiyorum artık” demişti.
Karataş, Altınordu ve Ünye OSB’lerine istimlak için gönderilen ödenek için Cumhurbaşkanı Satın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, bakanlığa ve emeği geçen herkese teşekkür ederken, Fatsa OSB’nin bu yıl içinde ikinci kez es geçilmesine kayıtsız kalmayarak “Fakat son ikidir yapılan aktarımlarda ne yazık ki Fatsa OSB’mize her hangi bir bütçe verilmemiştir. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Sağ olsun bu hususta sayın Cemal Enginyurt vekilimiz dışında kimse Fatsa’yı ağzına bile almaktadır. Fatsa bu kadar sahipsiz bırakılmamalıdır. Öyle ki bu konular ile ilgili bölgemizden sorumlu siyasi kişileri artık göreve davet ediyoruz. Fatsa için ne yeni bir fakülte ne de OSB için çalışma yapmaya çalışan birileri var. Biz elimizden geldiğince sahip çıkmaya çalışıyoruz ama artık bazılarının da Fatsa ya sahip çıkması gerekli değil şarttır” sözleri ile tepkisini dile getirmişti.
Bu sözler, yaklaşık iki yıldır istimlak bedellerinin ödenmesini bekleyen yer sahipleri tarafından destek bulmuş ve takdirle karşılanmıştı.
Karataş’ın bu paylaşımı üzerine Saadet Partisi Fatsa İlçe Başkanı da aynı gün bir paylaşımda bulunarak, destek olduğunu açıklamıştı.
“YALNIZ BIRAKMAYIZ”
Fatsa Organize Sanayi Bölgesinin genişletilmesi için ikinci etap ödeneğe acil ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Saadet Partisi İLÇE Başkanı İsmail Koçan, her geçen gün işsizliğin arttığı ilçemizde yeni istihdam sağlayacak işletmelerin kurulabilmesi için yer tahsisinin yapılmasının artık kaçınılmaz olduğunu dile getirmişti.
Saadet Partisi İlçe Başkanı Koçan, “Sadece organize sanayi bölgesi için değil, Fatsa’mız ile alakalı hangi yatırım olursa olsun Sayın Ticaret Odası Başkanımız Tayfun Karataş’ı bu mücadelesinde yalnız bırakmayalım” diyerek desteklediğini ve Karataş’ın yanında yer aldığını beyan etmişti.
Fatsa gündemini iki gün boyunca meşgul eden ödenek meselesi, sosyal meydanında dikkatinden kaçmadı ve sayısız yorumlarla destek gelmesine rağmen bazı kişiler tarafından eleştiri konusu yapıldı. Hatta işi siyasi rant meselesi olarak gördüğünü ifade edenler bile çıktı.
Geçen iki günü ardından bu sefer bir açıklamada AK Parti Fatsa İlçe Başkanı İsa Yüksel tarafından yapıldı.
“SİYASİ HESAP”
Fatsa OSB’nin bölgenin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olduğunu hatırlatan Ak Parti Fatsa İlçe Başkanı İsa Yüksel, bu süreçte Ak Parti iktidarı ve bölge milletvekillerinin emeği ve imzası olduğunun altı çizildi.
“Dün methiyelerde bulunup teşekkür edip organizeyi gezdiği milletvekillerimiz için bu gün kendi siyasi hesapları uğruna gerçekle hiç alakası olmayan paylaşımı yapanlar bunun hesabını kendi vicdanlarında vereceklerdir” denilen açıklamada, “Biz Fatsa teşkilatı olarak; Genel Merkezimiz, Milletvekillerimiz, Belediyemizle uyumlu bir şekilde Fatsa’yı bir adım daha ileri götürmenin gayreti içindeyiz. Bu süreçte farklı siyasi partilerimizin veya sivil toplum kuruluşlarının fikirlerini açıklamalarını saygı İle karşılar, Fatsa’nın faydasına olacak her türlü fikir, görüş ve öneriye açık olduğumuzu belirtmek isterim.
Değerli hemşerilerimizin bilmesini isteriz ki; Son üç yıl Fatsa Organize Sanayi Bölgesine aktarılan rakam 13 milyon TL ile bölgemizde ki OSB’lere aktarılan en büyük rakamdır.
Dolayısıyla en büyük payı Fatsa OSB almıştır. Görüleceği üzere; 2020 yılında da en büyük payı ve desteği Fatsa OSB alacaktır” ifadelerine yer verildi.
Ak Parti Fatsa Teşkilatı olarak; Cumhur ittifakı, Ak Parti Genel Merkezi, milletvekilleri ve Fatsa Belediyesi ile uyum içinde Fatsa’yı kalkındırmanın, Fatsa’yı hak ettiği seviyeye taşımanın gayreti içinde olduklarını söyleyen İlçe Başkanı Yüksel, “Fatsa’ya değer katacak, yapıcı eleştirilere her zaman olduğu gibi şimdi de açığız. Ancak; “Birliğimizi, paydaş değerlerimizi bozucu Milletvekillerimiz arasına nifak sokucu açıklamaları tutarsız buluyor, bu talihsiz açıklamanın kimseye faydası olmayacağını düşünüyorum. Bu asılsız açıklamalar bizi Fatsa’ya hizmet etmekten alıkoyamayacaktır. Hep birlikte Fatsa… Fatsa bizim, hepimizindir” dedi.
Peki Fatsa OSB ödeneği üzerinden gündemi meşgul eden konunun özü nereye dayanıyordu?
Bilindiği üzere Fatsa Organize Sanayi Bölgesi, istimlak edilmiş 500 dönüklük arazi üzerinde, en verimli vücut bulan iş alanları ile hatırı sayılır bir istihdam sağlayan bölgedeki nadir Organize Bölgesi olma özeliğine sahip.
Temeli atılırken tahmin edilen ve kamuoyu ile paylaşılan istihdam miktarı 2 Bin 4 Yüz idi ancak gelinen noktada yaklaşık 5 Bin kişiye iş imkânı sağlıyor. İstihdam rakamının 2020 sonunda da 7 binleri bulması bekleniyor.
Artan yer talepleri üzerine de 500 dönümlük alanın Bin 500 dönüme çıkarılması için istimlak çalışmaları başlatılıyor ve yer sahipleri ile anlaşılıyor. Ancak yaklaşık 83 Milyon lira olan istimlak bedelinin sadece 12 Milyonluk kısmı yer sahiplerine ödenmiş bulunuyor.
Altınordu OSB’nin istimlak bedeli yaklaşık olarak 29 Milyon lira, Ünye OSB’nin ise 27 Milyon. Altınordu OSB’nin istimlakı için sağlanan kaynak 9 Milyon 800 Bin iken, Ünye’ye ödenen istimlak bedeli 10 Milyon lira.
Yani kızılca kıyamet kopması gereken de bu. Hayata geçmiş ve yer tahsisinde sıkıntı çekilen, bölgenin en hızlı büyüyen ve talep gören Fatsa OSB’nin istimlak bedelinin sadece yüzde 14.46’sı ödenirken, bu rakam Altınordu için yüzde 33.79, Ünye OSB için 37.04.
Rakamların birbirine yakın olması, algı açısından yanıltıcı bir durum. Yüzdelik dilimlere bakılırsa, feveranın nedeni daha net olarak görülüyor.