Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi Değerlendirme Toplantısı, Vali Seddar Yavuz başkanlığında gerçekleştirildi.
Valilik toplantı salonunda yapılan Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi Değerlendirme Toplantısında bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, “Dünyanın en önde gelen sorunlarından bir tanesi su, diğeri gıdadır. Önümüzdeki onlu yıllarda en çok ilgileneceğimiz konulardan bir tanesi, kaliteli içme suyuna ve güvenilir gıdaya ulaşmaktır. Şu anda dünyada milyarlarca insan sağlıklı suya erişemiyor. Dolayısıyla önümüzdeki onlu, yüzlü yılları çok yakından ilgilendiren stratejik bir alan olan havza yönetimi, güvenli gıda ve temiz içme suyu konularını tartışmamız gerekiyor. Karadeniz bölgesi özellikle Ordu, Allah’ın bahşettiği mavi ile yeşilin kucaklaştığı, her görenin tutkuyla aşık olduğu bir coğrafya. Ordu’yu görüp de aşık olmayacak, sevdalanmayacak dünya üzerinde bir insanoğlunu zor düşünüyorum. Fakat geldiğimiz noktada, durumumuza baktığımız zaman, havzalarımızda özellikle başta atıklarımız olmak üzere dere yataklarımıza gidiyor, derelerimiz kirleniyor. Yağış alan bir Ordu için söylüyorum. Bugün geldiğimiz noktada içme suyu sorunları yaşıyoruz. Bu nedenle bütünsel bir yaklaşımla bu konu ele alınması gerekiyor” diye konuştu.
Vali Yavuz, “Derelerin kirletilmemesi, heyelan konusunun çözülmesi, modern tarım tekniklerinin oluşturulması, turizm, göletler, enerji üretimi dağıtımı dahil olmak üzere bir çok alanı değerlendirmek istiyoruz. Bu vesileyle çok güzel fırsatlar elimize geçti. Büyükşehir Belediye Başkanımız geçmişte ulusal ve uluslararası alanda güvenilirliği olan işler başarmış bir büyüğümüz. Dolayısıyla kendisinin bu tecrübesinden Ordu olarak istifade etmek istiyoruz. Bu projenin başından beri büyük bir heyecanla takip eden Milletvekilimiz Dr. Şenel Yediyıldız’a ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Toplantı, karşılıklı görüşme içerisinde yapılırsa iştişare kültürü ile ortak akılla hep beraber başarırız diye düşünüyorum. Tekrar projemizin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ise yaptığı konuşmada, “Bugün çok önemli bir projeyi, örnek bir projeyi uygulama startını büyük ölçüde detaylarıyla vermiş olacağız. Bu proje aynı zamanda işin geniş kapsamını da ortaya koyuyor. Çünkü, 7 ilçeyi kapsıyor ve çok yönlü bir proje. İşin içinde çevre var, su var, orman var, elektrik var, yol var, olmayan yok. Dolayısıyla böyle bir proje bizim için iftihar vesilesi. Buradaki önemli şeylerden bir tanesi her yağmurda Karadeniz kahverengi bir hal alıyor. Bu bir kayıp, kan kaybı aslında, toprak kaybı. Bu bir kum değil, taş parçası değil, binlerce sene oluşan toprağı kaybediyoruz ve deniz kahverengi oluyor, içim ürküyor. Suyun akıp gitmemesi, toprağın altında tutulması gerekir. Yapacağımız çalışmalar içinde içme suyu önemli bir nokta. Çünkü, Karadeniz’de yağmurlar köprüleri götürüyor, ama Fatsa’da, Bolaman’da, Kumru’da bulanık su içiyoruz bu olacak şey değil. Bunu mutlaka toparlamamız lazım” dedi.
Orman Genel Müdürlüğü Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Daire Başkanı ve Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi Koordinatörü İbrahim Ergüven, yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğu ile ilgili bilgi verdi.
Ergüven, “Sayın Valimizin Orman Bakanımıza yazısı, Büyükşehir Belediye Başkanımızın talebi ile Bolaman havzamızda mevcut bulunan kaynaklarımızın sürdürülebilirliği, kirlenmiş tabiatımızın, derelerimizin temizlenmesi, ıslah edilmesi, arıtılması ve bu havzada yaşayan insanlarımızın sosyoekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla bir proje talebi Bakanlığımıza geldi. Böyle bir proje geldiğinde de şahsen duygulandık. Karadeniz bölgemizde çok fazla dokunamadığımız, gidemediğimiz bölgeydi. Çünkü, uzun yıllar biz toprak muhafaza erozyon çalışması yapıyorduk. Bu projede neler yapabiliriz, neler olabilir, nasıl katkılar sunabiliriz diye detaylı bir şekilde çalışmalara başladık. Sağolsun Sayın Valim, Büyükşehir Belediye Başkanım, Sayın Vekillerim büyük destek verdiler. Bu proje entegre bir proje olacak. Doğal kaynaklarımızın mevcut kaynaklarımızın sürdürülebilir şekilde devamını sağlamak. Bu havzada müthiş bir su var Karadeniz’de ama yeteri kadar kullanamıyoruz. Göletlerle içme sularının temini, temiz bir şekilde arıtılması, çeşmelere kadar iletilmesi, atık sularımızın kanalizasyon atıklarının arıtılması, temiz bir şekilde tekrar doğaya kazandırılması ve bu havzada bulunan insanlarımızın da sosyoekonomik durumlarına katkıda bulunarak iyileştirilmesi amacımız” dedi.
Konuşmaların ardından, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Kağan Şan ile OSKİ Genel Müdürü Murat us tarafından Bolaman ve Ilıca Havzasında DSİ projeleri, göletler, barajlar, ıslah çalışmaları, taşkın ve havza bölgesinde rüsubat kontrolü çalışmaları hakkında sunum yapıldı.