Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

FATSA’YI TİCARİ BİR LİMANI OLMADAN DÜŞÜNMEK İMKANSIZDIR

FATSA’YI TİCARİ BİR LİMANI OLMADAN DÜŞÜNMEK İMKANSIZDIR
03 Haziran 2020 - 19:24

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş bir basın bildirisi yayınladı.

“Fatsa iskelesinin yıl sonundan itibaren kapatılarak tüm ticari liman faaliyetlerinin Ünye üzerinden yürütüleceği kararı ile oluşan gündem hepimizin malumu. Öncelikli olarak alınan direkt ticari faaliyetlere kapatma kararının önüne geçebilmek adına bulunduğumuz girişimleri yanıtsız bırakmayan, önerilerimize kulak veren yetkililerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Fatsa’nın ticari faaliyetlere kapatılması planlanan iskelesi için Büyükşehir Belediyemizin planladığı turizm odaklı projenin faydasının görüleceği aşikardır. Bu noktada ilçemize katkı sağlayacak projeye bizler de desteğimizi vurgulamak isteriz. Fakat bunu yaparken bir başka ticari faaliyeti tamamen sonlandırmanın verimli bir yaklaşım olmadığı herkesin malumudur.

Zaten doğal liman konumunda olan şehrimizde iskelenin yerine bir alternatif üretmek de zor olmayacaktır. Şu an balıkçı barınağı konumunda hizmet veren sahil yolundaki İlçe Liman Başkanlığı’nda halihazırdaki ana ve tali mendireklerin mevcut uzunlukları arttırılıp büyük yük kapasitesine sahip gemilerin yanaşmasına uygun hale getirilecek çalışmalarda bulunmak mümkündür. Balıkçı barınağı hususunda da yine Bolaman ve Yalıköy mahallelerimizde halihazırda kullanılan alanlar verimlilik esasına göre değerlendirilip geliştirilerek balıkçılarımızın faydasına sunulabilir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın defaatle vurguladığı önemli ekonomik hedeflerde üretim ve ihracat hep ön sıralarda. Devletimiz bu nedenle bu konuda pek çok destek sundu, sunuyor. Ülkenin neresinde olursa olsun ihracat yapanın, üretimin önünü açmaya gayret ediyor. Tüm ülke “yerli ve milli” olanı önce kendi içinde sonra tüm dünyada kabul ettirmek ve standardize edebilmek yönünde adeta modern bir kurtuluş savaşı veriyor. Bizler de yıllardır Fatsa OSB’mizi büyütmek, daha fazla yatırımcı çekmek, Bölgemizden yapılan ihracat miktarını arttırmak için hep birlikte aynı duruş ve duygularla yoğun bir mesainin içerisindeyiz. Sabırla uğraştığımız, adeta ilmek ilmek ördüğümüz Organize Sanayi Bölgemizde bugün çok şükür ihracat yapan, bizim topraklarımızda ürettiklerini tüm dünyaya sunan çok kıymetli onlarca yatırımcımız var. Bu yatırımcılarımız aynı zamanda sadece ilçemizin değil bölgemizin en yoğun istihdamını da gerçekleştiriyorlar. Öncelikle Bölgemiz sonra ülkemiz bu insanlara ve çabalarına teşekkür ve şükran borçlular. Son 3 yılda Fatsa OSB’den Bentonit, çinko oksit, orman ürünleri, tekstil gibi kalemlerde gerçekleştirilen ihracata bakınca Euro bölgesi için ayrı Dolar bölgesi için ayrı olarak milyonlarla ifade edilebilen rakamlar görüyor olmak bizlere hem gurur veriyor hem de bölgenin kalkınmasında bir ilçe OSB’sinin ne kadar önemli bir misyon üstlendiğini net olarak gözler önüne seriyor.

Hal böyleyken buradaki ticari liman faaliyetlerini sonlandırmakla bu yatırımcılarımızın mevcut lojistik planları ve maliyetleri açısından zor durumda kalmaları kaçınılmaz olacak, dahası belki “mesafe çok uzak değil” diye düşünülerek verilmiş bu karar orta ve uzun vadede artan maliyet doğuracağından yatırımcılarımızı belki de daha radikal tedbirlere yöneltecek ve süreç sonunda oluşabilecek potansiyel yatırım kaybı, iş gücünde kayıp ve bölgenin genel ekonomisinde bir kayıp olarak bizlere geri dönecek.

İhracatta oldukça sert global pazar şartları da zaten maliyet artışı noktasında yatırımcılarımızı zorlayacak. Böyle sert pazarlarda kelimenin gerçek anlamıyla ilave 1 kuruşluk maliyet dahi yatırımcılarımızı tüm dünyayla kalkıştıkları bu önemli yarışta geriye düşürmeye yetecektir.

Vurguladığımız nedenlerle Fatsa’yı ticari bir limanı olmadan düşünmek imkansızdır. Fatsa, ortaya koyduğu ve yıllardır istikrarını kanıtladığı ihracat potansiyeliyle limansız bir sahil şehri olma noktasını geride bırakalı da çok olmuştur. Cumhurbaşkanımızın belirlediği hedeflere ulaşmaya çalışan iş dünyasının temsilcileri olarak bu noktada karar mercilerinden beklentimiz Fatsa OSB’deki yatırımcılarla da durumun istişare ve analiz edilmesi suretiyle ticari liman faaliyetinin sürmesi yönünde gerekli tedbirlerin alınması yönündedir. Bu noktada alınacak kararlar şehrimizin ekonomisini direkt etkileyecek, yatırımcılarımız için de son derece önemli ve elzem bir karar noktasında durmaktadır.
İlgililerin ve kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

Tayfun Karataş
Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.