Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

“FİYAT ARTIŞLARI ESNAFIMIZI ETKİLİYOR”

“FİYAT ARTIŞLARI ESNAFIMIZI ETKİLİYOR”
03 Kasım 2021 - 18:01

Fatsa Giyim Eşyaları Odası Başkanı Cemal Paşalıoğlu, yaptığı yazılı bir açıklamada;
“Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını maalesef 5 milyondan fazla insanın ölmesine neden oldu. Tanıdık, eş, dost akrabalarımızdan kaybettiklerimiz oldu. Psikolojik olarak da çok yorulduk. Tabii ki Covid-19 salgınının yıkıcı etkileri sadece can kaybı ile de olmadı, dünya genelinde uygulanan kapanmalar, ticarete oluşan yavaşlama ve gecikmeler, üretimdeki hızın azalması maalesef günümüze hammadde ve talep olunan ticari malların ihtiyaca göre elimize ulaşamamasına neden oldu. Şu anda tüm dünyada özellikle enerji üretiminde kullanılan hammaddelerin değerlerinde büyük bir artış söz konusu, tabii bu durumda üretim esnasında kullanılacak olan enerjinin birim fiyatının artmasına ve dolayısıyla da maliyetlerin yükselmesine neden oldu.

Durum böyle iken tabii ki fiyat artışları da kaçınılmaz oldu. Bir de yaz ayının beklenenden daha kurak geçmesi hatta ve hatta beklenen yağışların özellikle bölgemizde fındık hasadına denk gelmesi de hem tarıma hem de bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan fındığa büyük zarar verdi. Fındık fiyatları açıklandıktan sonra fiyatlardaki dalgalanmalar da bölge halkını olumsuz şekilde etkiledi.

Tabii bu olaylar zinciri maalesef biz esnaflara kadar sıçradı ve beklenen şekilde ticari mallarımızın etiketlerine fiyat artışı olarak yansıdı. Son günlerde daha sık duyduğumuz zamlar maalesef tüm vatandaşlarımızı olduğu gibi esnafımızı da etkiliyor. Üretim sektörünün yavaşlaması ile hammaddelerde yaşanan aksaklıklar ve üretimdeki yavaşlamalar nedeni ile esnaf olarak ticaretini yapmak için aldığımız mallar da haliyle zamlandı. Hal böyle iken geçen yıl sattığımız malların yerine yenilerini almaya kalktığımızda sattığımız fiyata alamaz hale geldik.
Hammaddelerde meydana gelen fiyat sıçramaları doğal olarak üretim aşamasını da maliyetli hale getirdi. Biz de esnaf olarak alacağımız malların fiyatlarında artış olmasını bekliyorduk işin açıkçası ama aşırı artışlar neticesinde insanlar temel ihtiyaçları dışında diğer ürünlere biraz daha uzaklaştılar.
Esnafımıza yaptığımız rutin ziyaretler ve karşılaştığımızda yaptığımız sohbetlerin neredeyse tamamı fiyatların artışlarının bizler üzerindeki etkisi ile ilgili oluyor. Geçen yıl aldığımız ticari malların alış fiyatlarının yükselmesi bizim etiket fiyatlarımıza da yansıdığını ve dolayısıyla bu fiyatlarla karşılaşan müşterilerimizden fiyat artışlarına karşı haklı bir tepki olduğu ile karşılaşıyoruz.

Esnaf olarak zor dönemlerden geçtikten sonra şimdi de zamlarla karşılaşınca ve satışlar haliyle düşmektedir. Mal aldığımız firmalara da ödeme yapma konusunda zorluklar yaşanmaktadır. Esnaflarımızın bu fiyat artışları karşısında durma olasılığı gün geçtikçe azalmaktadır. Pandemi sürecinde kapanmalar ve kısıtlamalar nedeni ile ekonomik yapısı iyice sarsılan esnafımız şu günlerde ekonominin içindeki durumu iyice düşünür oldu. Tüm dünyada bu sıkıntının baş göstermesi sadece bize özel olmadığını gösteriyor ve biz inanıyoruz ki bu zor dönemleri hep birlikte atlatacağız.

Ben esnafımızı hiçbir zaman yalnız bırakmayan ve yerli esnafımızdan alışveriş yapan halkımıza güveniyorum. Nasıl birçok zorlukları hep birlikte atlattıysak bu zorlukları da el ele vererek atlatacağımıza inancım tamdır. Tabii pandeminin bitmediğini, aşı olmanın ne kadar önemli olduğunu, temizlik, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğini unutmamak kaydı ile…” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.