Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

Yeşilçam’ın gönlü güzel bey abisi İhsan Yüce’nin nasıl gizli bir kahraman olduğunu öğreneceğiz şimdi.

Yeşilçam’ın gönlü güzel bey abisi İhsan Yüce’nin nasıl gizli bir kahraman olduğunu öğreneceğiz şimdi.
24 Aralık 2021 - 21:28

Türk Sineması denilince aklımıza nasıl Kemal Sunal, Adile Naşit, Münir Özkul gibi isimler geliyorsa onun sureti de gözümüzün önünde belirir. Belirir de, kimisi adını tam olarak getiremez.
Halbuki ömrü sanatla geçmiş bir adamdır. Sanat dediysek sadece sinema değil; yazardır, şairdir, heykeltıraştır, ressamdır, ağacı yontması bile sanata dahildir. Ancak onun hikayesini pek kimseler bilmez…

Kafkasya, Dağıstan göçmeni yedi çocuklu bir ailenin oğullarından İhsan Yüce. Önce Elazığ, sonra da İzmir’e yerleşmiş ailesi. Bundan sonra da İhsan Yüce kendi hikayesini yazmaya başlamış. Önce İzmir Atatürk Lisesi ve İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun olmuş.

 

Bir ara şirketlerde muhasebecilik yapmaya başlamış İzmir’de ama bu işin kendine göre olmadığını fark etmiş. 1952’de İzmir’de Halk ve Çocuk Tiyatrosu’na katıldıktan sonra da Bizim Tiyatro’yu kurmuş. Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’sı ile Charlie Chaplin’in trajik son dönem filmi Sahne Işıkları’nı tiyatroya uyarlayarak sergilemiş.
Mesela ağalık düzeninin karşısında duran ve mükemmel bir sistem eleştirisi olan Kibar Feyzo’nun senaryosunun ona ait olduğunu pek kimseler bilmez. Hatta Kemal Sunal’ın oynadığı çoğu filmin senaryosunu yazmıştır İhsan Yüce…Emekçiden yana olduğunu hiçbir zaman kamufle etme gereği duymamış, hatta hayatı boyunca da bu duruşunu hiç bozmamıştır.

Kibar Feyzo’da Maho’nun “Ula şurda 141-142 başsınız, hepinizi ben besliyim. Vallaha satarım köyü ha!” cümlesi, dönemin Türk Ceza Kanunu’nun 141 ve 142. maddesine yapılan bir göndermedir ve elbette İhsan Yüce’nin ince zekasının bir ürünüdür.

Çok şiiri ve hikayesi vardır ama yakınları dışında bunları pek bilen yoktur. Nedeni ise yine onun zarif kişiliği: “Şairlere saygısızlık olur” diye şiirlerinin hiçbirini yayınlamamış. Yalnız bir tanesini çoğunuz duymuşsunuzdur “Ekmek Şarap Sen ve Ben” şiirini.
İhsan Yüce’nin sureti hep gözümüzün önünde belirir ama kimse adını tam olarak dile getiremez. Çünkü gizli kahramanlardandır…

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.