Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

TÜRKİYE’DE İŞÇİ OLMAK

TÜRKİYE’DE İŞÇİ OLMAK
08 Mayıs 2020 - 15:12

Bugün 1 Mayıs, 1 Mayıs 1896’da Amerikan İşçi Sendikaları Konfederasyonu, işçilerin günde 12 saat yerine 8 saat çalışmaları isteği ile işçilere iş bıraktırdı. Bu eylem 4 Mayıs’ta kanlı çatışmalarla sona erdi. Eylem sayesinde ABD ‘de, daha sonra birçok ülkede bu istek kabul edildi. Bunun üzerine 1 Mayıs’lar işçi ve emekçilerin birlik ,dayanışma ve haksızlıklara karşı mücadele günü olarak ilan edildi. Bizde ilk İşçi Bayramı 1912’de İstanbul’da yapıldı ama aklımızda kalan 1977 yılında kutlama yapmak için Taksim’e çıkan ve 34 kişinin ölümüyle katliam olan kanlı 1 Mayıs olarak tarihe geçen gündür. Emek ve özgürlük mücadelesinin öncülerini, işçilerimizi şükranla anıyorum.

Evet Türkiye‘de işçi olmak,

Türkiye emek sömürüsünün en fazla olduğu ülkelerden birisidir. İnsanlar hayat pahalılığı altında ezilmiş, korona virüs ile şu dönemde işi ve sağlığı arasında sıkışıp kalmış ve ekmek parası diyerek sessizce haklarına razı olarak çalışmaya mecbur kalmış işçilerimizle biz hangi İşçi ve Emek Bayramı’nı kutluyoruz ?

İşçilerimizin haklarını koruyup, savunabilecek sendikalar var mı ve olanlar ne durumda?

Emekçilerin 2002 yılında yüzde 57.98 olan sendikalaşma oranı 2019 yılında yüzde 13.76 civarına geriledi. 17 yılda yüzde 46 oranında azaldı ve 100 işçiden sadece 11’i sendika üyesi oldu. Bu sendikalarında çoğu sarı sendika, ya iktidar yanlısı ya da işçi haklarını korumayan sendikalar oldular. Başlarında sendika ağaları işçilerden yapılan kesintilerle büyük maaş alarak işçi haklarını değil kendi hayatlarını korudular .Bu sendikalardan bazıları, DİSK ‘in sayısal ağırlığı yok

Türk-İş ve Hak-İş iktidar ile birlikte sessiz ve eylem yapacak, çalışanların haklarını koruyacak gücü yok.

Yine bu dönemde 200 bine yakın işçinin grev hakkı ellerinden alınarak yasaklanmıştır. Ücret emeğin karşılığıdır ama asgarî ücret, açlık ve yoksulluk sınırında olmasına rağmen grev hakkı olmayınca işveren ne verirse onu kabul etme durumu ortaya çıkmıştır, kaçak işçiler de bu durumda tamamen işçinin sesini kesmiştir. Suriye başta olmak üzere 72 ülkeden insan özellikle tekstil ve çeşitli sektörlerde sigortasız, karın tokluğuna çalışıyor. Türk vatandaşı kaçak işçiler yüzünden işsizlikle mücadele eder duruma gelmiştir. Emek piyasamız yabancı sığınmacılara terk edilerek milyonlarca insanımızı işsiz bırakmıştır. Türkiye‘de işçi olmak çok zor, yazacak çok konu var ama başlık olarak çocuk işçiler, kadın işçilerin sorunları, işçi ölümleri ve taşeronda yapılan değişiklikler sonradan çıkan kanun maddeleriyle sessizliğe geçmiştir. Emek kutsaldır, emek değerdir. Emeğin haklarını korumak insanlığa hizmettir. İşçimizin ve Emekçimizin Bayramı kutlu olsun.

***

ESNAFIMIZ VE SORUNLARI

Yaşadığımız salgın hastalık sürecinde halk olarak aklıma takılan pek çok soru oldu bunlar işçilerin sorunları, işveren ve esnafın dertleri, öğrencilerin sıkıntıları… Düşündüm acaba bizim eksiklerimiz mi var bu zor zamanda arkamızda devletimizi göremiyoruz?

Vergi vermek; fazlasıyla veriyoruz.

Seçme ve seçilme hakkı evet oyunu kullanan bireyleriz ve diğer görevlerimiz eksiğimiz yok ama destek niye yok? Fatsa’da işçilerimizden sonra esnaf arkadaşlarımızla konuşup bu konu hakkında bilgi aldım.

Benim için korona öncesi durumda çok önemliydi, nereden nereye gelindiği,  ekonomik sorunların sadece bu süreçte mi oluştuğu yoksa öncesinde var olan sıkıntılarla daha fazla mı büyüdüğünü öğrenmek istedim.

İşletmecilerimizin, esnafımızın ortak cevabı “Esnaf olarak bizim hayatımız hep koronaydı, günübirlik geçiniyorduk, şu an yaralarımıza pansuman yapılıyor ama 6 ay sonra kredileri ödemeye başlayınca yaramız kangren olacak. Beklentimiz kira desteği, elektrik ve su faturalarında kolaylıktı ama alamadık. Fatsa’nın çocuğuyuz ama Belediye’de desteklemedi ve çare üretmeye çalıştıkça dışlandık, sıkıntılarımız büyüdü”

Peki devletimizin esnafa verdiği destek paketinde ne var ve kangren kısmı nerede başlıyor?

25 bin lira kredi desteği 6 ay sonra geri ödemeli ve SGK ve BAĞ-KUR ödemelerinde erteleme ile paket kapanıyor.  Hibe, kira yardımı mevcut değil.  Esnafın sorusu bu dönemde işyerlerimiz kapalı veya yasaklardan dolayı iş yok ödemelerimizi nasıl yapacağız? Evet destek olarak neredeyiz…

Aslında dertler çok ve büyük ama Konfüçyüs‘ün çok sevdiğim sözü ile bitirmek istiyorum ‘Devlet gemiye halk da suya benzer; gemiyi taşıyan sudur; ama gemiyi deviren de sudur.’

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.