Fatsa Söz Gazetesi / Fatsa'dan Güncel ve Özgün Haberler

“GÜZİN ABLAYI UNUTTUNUZ MU YOKSA”

“GÜZİN ABLAYI UNUTTUNUZ MU YOKSA”
Haluk Ekiz( halukekiz@gmail.com )
19 Eylül 2022 - 12:34

Radyoların hayatımızda olduğu , Televizyonların henüz evlere gelmediği yılları hatırlayın. Her gün takip edilen diziler misali programlar olurdu.
Arkası yarınlar ve Radyo tiyatrosu vardı. Bilhassa kadınlar, sabah inekleri sağar, kahvaltılar yapılır, yayıklar yayılır çocuklar okula, kocalar, bahçeye gönderildikten sonra Radyonun başına geçip piyes saati beklenirdi.
Beş bin kanallı uydu yayınları içinde izlemeye değer bir program bulamayan günümüz insanı bir yana, sadece ses dinleyerek piyesleri takip eden, konuların devamını bekleyen ve komşulara anlatan annelerimiz vardı bizim.
Tek dert PİL idi. Çarşıya giden babalar veya kocalara Radyo pili ısmarlanır, onlar da sanata düşkünlerse veya eş ve kızının bu piyesleri izlemesine saygı duyuyorlarsa ses etmeden pil alır gelirlerdi.
Ama, bazı babalar ve kocalar da, “işin gücün Radyo dinlemek” diye kızıp bağırır ve ” daha yeni geçen hafta aldım ne çabuk bitti” diye kızar, PİL almayarak evdekileri cezalandırırdı.
Bu durumda bazı bayanlar, Arkası yarın’ın devamına veda eder ya da fırsatını bulursa komşuya gidip dinlerdi.
Bunun yanında CEP FOTO ROMAN ve GAZETE kültürü de çok var dı.
Çarşıdan gelen ( Pazartesi günü şehre alışverişe inme) bazı babalarının ceketlerinin dış cebinde dürülü GAZETE görürdünüz.
Dışındaki haberler ve siyasi yazılar BABALARI ilgilendirir ama orta sayfalarındaki magazin haberleriyle gazete ekleri GENÇLER’in takibindeydi.
Hele de, derdini kimselere açamayanların medet umduğu biri vardı ki, tüm Türkiye onu tanırdı.
GÜZİN ABLA,
Güzin abla, 70 li yıllarda gazetelerde, insanlara yardımcı olmak adına var olan biriydi.
O zamanlar, RUMUZ başlıklı kısa yazılarla dertler mektuba sığdırılıp gazeteye gönderilir ve Güzin ablanın cevabı beklenirdi.
Ama ( Rumuz) ne demek manasını bilmezdik.
Kişileri ifşa etmemek adına kısa ad, takma ad veya rumuz kullanılır ve medet umulurdu.
GÜZİN abla da, CANIM YAVRUM diyerek söze başlar, AŞK, SEVGİ, TÖRE ve CİNSELLİK konularında insanlara uzaktan yazarak yardımcı olurdu.
Hedefimiz çok yüksekti. Öyle ki bazı taleplerde,
– – Filanca düğünde, uzaktan bakıştığı sarı elbiseli kızı arayanlar bile Güzin abladan yardım isterdi.
Radyo dinlemenin alışkanlığıyla konuları anlamaya alışık olduğumuz o yıllarda insanların çoğu İYİ BİR DİNLEYİCİYDİ.
O zamanlar eczanelerde DEPRESYON HAPLARI satılmazdı.
Bugün psikologların ÜCRETLE dinleyerek ilaca boğduğu insanların anne baba dede ve büyükanneleri vaktiyle birbirlerini ÜCRETSİZ dinliyordu.
Dertleşme vardı, sevgi hoşgörü ve sabır vardı.
Eşyalar değil insanlar önemliydi.
ARKASI YARIN ‘larla büyüyen, Radyonun bitik pillerini güneşte ısıtan, gizli CEP FOTO ROMAN , TOMMİKS , TEKSAS ZAGOR okuyan ve GÜZİN ABLA’ yı takip eden her kim varsa bu yazı onlara hediye olsun.
Herkese Selam,
Herkese Saygı.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
KÖŞE YAZARLARI

Copyright © 2020 / Fatsa Söz Gazetesi / Tüm hakları saklıdır.