Fatsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Ekici’yi ziyarette bulunduk. Fatsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü olarak yapılan çalışmaları aktaran Ekici, sadece Fatsa merkezinde evde bakım hizmeti ücreti verdikleri aile sayısının 1023 kişi olduklarını aktardı.
Fatsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü olarak, Fatsa, Kabataş, Aybastı, Çamaş, Kumru, Korgan olmak üzere 7 ilçeye ve toplam 240.000 nüfusa hitap ettiklerini söyledi.
Mehmet Ekici’nin açıklamaları şu şekilde;
“Müdürlüğümüzde verilen hizmetler; Engelli ve Yaşlı Hizmetleri, Engelli Evde Bakım Ücreti, Kadın Hizmetleri, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) Hizmeti, Korunmaya İhtiyacı Olan Çocuk (KİOÇ) Hizmetleri, Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri, Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınları İş ve İşlemleri olarak sıralanmaktadır. Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınları iş ve işlemleri müdürlüğümüzde Ordu Aile ve Çalışma, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü adına yürütülmekte olup, yıl içeresinde en az 3 kez şehit yakınlarımız, gazilerimiz ve gazi yakınlarımız meslek elemanlarımız ile ziyaret edilmektedir.”
“KABATAŞ, ÇAMAŞ VE ÇATALPINAR İLÇELERİNDE ALAN TARAMALARI TAMAMLANDI”
“Sayısal veriler olarak müdürlüğümüz hizmet verdiği 7 ilçede toplam 2563 bireye engelli evde bakım ücreti hizmeti, 214 haneye sosyal ve ekonomik destek (SED) hizmeti, 18 çocuğa danışmanlık hizmeti vermekte olup, 270 korunmaya ihtiyacı olan ve suça sürüklenen çocuk vakası incelemesi ve takibi yapılmış, denetimler ve mesleki çalışmalar devam etmektedir. Kadın hizmetleri olarak 1000 vaka işleme alınmış, bireylere gerekli danışmanlık ve yönlendirmeler yapılarak hizmetler verilmiş, 5000 hane Aile Sosyal Destek Programı kapsamında gerçekleştirilen hane ziyaretleri ve alan taraması kapsamında ASDEP personellerimiz tarafından ziyaret edilmiş, faydalanabileceği hizmetler hakkında herhangi bir bilgisi bulunmayan, hizmetlere ulaşmakta sıkıntılar yaşayan ailelere, çocuklara, kadınlara, yaşlılara ve engellilere rehberlik ve yönlendirmeler yapılmış, hane kayıtları gerçekleştirilmiş ve takipleri devam etmektedir. Kabataş, Çamaş ve Çatalpınar ilçelerinde alan taramaları tamamlanmış, an itibariyle Fatsa ilçesi Şerefiye Mahallesi’nde hane ziyaretleri ve alan taraması aktif bir şekilde devam etmektedir. Sosyal ve Ekonomik Destek ile desteklediğimiz okul çağı çocuklarımız adına aylık 680 TL, ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklarımız adına aylık 980 TL, lise çağındaki çocuklarımız adına ise 1050 TL aylık olarak ebeveynlerine ödenmektedir. Evde Bakım Ücreti ise aylık 1380 TL olarak günlük hayatın alışılagelmiş gereklerini yerine getiremeyen engellilerimizin bakımını üstlenen ve yönetmelik kapsamında akraba tanıma uyan ya da vasiliğini üstlenmiş bakıcılarına ödenmektedir.”
“ENGELLİLERİMİZİN/YAŞLILARIMIZIN BAKIM KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLDİ”
“Devletimiz ve bakanlığımız olarak önceliğimiz eğitimlerimiz ve hizmetlerimiz ile ailelerin parçalanmasını önlemek, aile bütünlüğünü sağlamak, ulaşabileceğimiz azami aile yapısına ulaşmaktır. Bu kapsamda bireylere hizmetlerimiz verilirken koruyucu ve önleyici hizmetlerimizi anında ve yerinde vermek amacıyla meslek elemanlarımızı yetiştirmekteyiz. Ayrıca Engelli Evde Bakım Hizmeti en önem verilen hizmetlerden olup, engellilerimizin ve yaşlılarımızın bakımında herhangi bir aksaklığa, ihmale yer vermemek adına denetimler gerçekleştirilmektedir. Şu ana kadar gerçekleştirilen denetimlerde çok az sayıda bakım gerçekleştiremeyen bakıcıya rastlanmış, bu bireylerin bakım ücretleri kesilmeden gerekli rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilerek engellilerimizin/yaşlılarımızın onurlu bir şekilde yaşamaları ve bakılmaları için koşulların iyileştirilmesi sağlanmıştır.”
“KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİ KAPSAMINDA EĞİTİMLERİMİZ VAR”
“Amacımız yalnızca çocuk, yaşlı, engelli olarak değil her bireyin sağlıklı bir aile yanında yetişmesini ve yaşamasını sağlamak, bu yüzden aile bütünlüğünü sağlamak adına tüm meslek elemanlarımız gerekli gayreti göstermekte ve bunun profesyonelce yürütülmesini sağlamak adına eğitimler vermekteyiz. Şu ana kadar 3000 haneye Çocuk Yetiştirmede Temel Beceriler Eğitimi, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Kapsamında Eğitim, Evlilik Öncesi Eğitim, Uyuşturucu İle Mücadele Eğitimi, Mahremiyet Eğitimi ve Finansal Okur-Yazarlık alanında eğitim verilmiş olup, eğitimlerimiz hızlı bir şekilde devam etmektedir. “
“8000’ E YAKIN HANE ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
“Yapılan alan taramaları ve denetimlerle 2019 yılı içerisindeki hedef kitle sayısına ulaşmak amacıyla var gücümüzle çalışmaktayız. Şu ana kadar 8000’ e yakın hane ziyareti gerçekleştirilmiş olup, 2019 yıl sonu hedefimiz 11 bin hane ziyaretidir.”